Održan 24. Ravnogorski sabor

Danas je održava 24. po redu sabor na Ravnoj gori, a u crkvi Sv. Georgija služen je pomen poginulim Ravnogorcima.

Izvor: B92

Subota, 10.05.2014.

00:00

Default images

Na tradicionalnom saboru na Ravnoj gori obeleženo je 73 godine od početka borbe Jugoslovenske vojske i Ravnogorskog pokreta sa nacističkim okupatorima Kraljevine Jugoslavije.

Sabor su 24 put organizovali Srpski pokreta obnove, Republička asocijacija za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta i Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini 1941-1945. godine, najavio je SPO. Na spomenik generalu Dragoljubu Mihailoviću vence su položile delegacije Srpskog pokreta obnove, Republičke asocijacije za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta i Udruženja pripadnika JVuO 1941-1945. godine.

Na početku sabora pročitana je poruka prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića koji je okupljenima, pored ostalog, poručio:

"Pred nama je veliki zadatak, rehabilitacija generala Dragoljuba Mihailovića. Iskreno se nadam da će se postupak pred Višim sudom u Beogradu uskoro okončati i da će još jedna nepravda biti ispravljena, kako prema ovom velikom čoveku, koji zaslužuje svako poštovanje, tako i prema nama samima, kao bi mogli mirne savesti i čistog srca da krenemo putem napretka, u budućnost. Velika tragedija bratoubilačkog rata, koji je započet u vreme Drugog svetskog rata i koji je nastavljen u prvim poratnim godinama, nanela nam je neprocenjivu štetu, čije posledice i danas osećamo. Moramo učiniti sve, da razlike koje i danas postoje među nama prevazićemo zarad zajedničke i bolje budućnosti.“

"Zalažemo se za nacionalno pomirenje u Srbiji i zvanično priznavanje nepobitne činjenice da su na tlu Kraljevine Jugoslavije u Drugom svetskom ratu postojala dva antifašistička pokreta - partizanski i Ravnogorski”, istakao je u obraćanju prisutnima Aleksandar Čotrić, potpredsednik SPO i poslanik u Skupštini Srbije.

On je naglasio da je "Jugoslovenska vojska, predvođena generalom Dragoljubom Mihailovićem, značajno doprinela konačnom slomu fašizma u Drugom svetskom ratu, jer su njeni pripadnici prvi u Evropi podigli ustanak na okupiranoj teritoriji i od avgusta 1941. do oktobra 1944. godine oslobodili više od trideset gradova u tadašnjoj Jugoslaviji“.

Aleksandar Čotrić je u svom obraćanju podsetio da se ove godine navršava sto godina od početka Prvog svetskog rata u kojem je srpska vojska ostvarila velike pobede nad austro-ugarskom, bugarskom i nemačkom vojskom i omogućila stvaranje prve države Južnih Slovena.

“Dragoljub Mihailović se hrabro borio u bitkama na Ceru, Kolubari i Mačkovom kamenu, kao i Solunskom frontu i zbog iskazane hrabrosti odlikovan je Zlatnom medaljom, Ordenom belog orla i, jedini u diviziji, engleskim Vojnim krstom. Za učešće u istim bitkama 1914. godine odlikovan je i Josip Broz, ali kao narednik agresorske austro-ugarske vojske”, kazao je Aleksandar Čotrić.

Prisutnima se obratio i potpredsednik SPO, narodni poslanik Mirko Čikiriz koji je istakao da Dragoljub Mihailović za Srbiju predstavlja isto ono što je Šarl De Gol za Francuze, a Aleksandar Makedonski za Grke.

"Iako je Ravnogorski pokret delimično rehabilitovan, nacionalna je sramota to što nisu nađeni posmrtni ostaci gen. Mihailovića, kao i to što Ravnogorci još uvek ne primaju penzije. Pozivam sva udruženja Ravnogoraca da zajednički radimo na rehabilitaciji i reafirmaciji Ravnogorskog pokreta i Dragoljuba Mihailovića, da ne deluju apolitično, jer je D. Mihailović i ubijen upravo zbog političkog delovanja“, naglasio je Mirko Čikiriz.

Mirko Čikiriz je kritikovao učestalo emitovanje partizanskih filmova na TV stanicama sa nacionalnom pokrivenošću nazvavši to novim ispiranjem mozgova, stoji u saopštenju SPO.

U proteklih skoro četvrt veka SPO je na Ravnoj Gori "podigao spomenik generalu Mihailoviću, izgradio crkvu i spomen dom, uredio prostor na kojem se održavaju sabori i doveo struju i vodu ..."

U Spomen-domu nalazi se voštana figura generala Mihailovića, izloženi su ratni ordeni koje su mu dodelili američki i francuski predsednik i prikazane su fotografije i dokumenti vezani za istorijat Ravnogorskog pokreta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: