Ne bih sumnjala u kapacitete Vučića

Nakon razgovora s državnim vrhom Srbije, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton kaže da je divno videti Srbiju na putu ka EU. Vučić: Dolazak Eštonove velika čast.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 28.04.2014.

13:41

Default images

U zajednijčkom obraćanju medijima nakon sastanka sa premijerom Vučićem, Ketrin Ešton je rekla da je došla da čestita na izborima na kojima je narod odlučio da je put koji su izabrali Vučić i Dačić i njihovi partneri pravi put. "Divno je videti Srbiju na putu ka EU i posvećenost svih u vladi ka tom putu jer je to put uspeha".

Ona nije pominjala dijalog sa Prištinom, ali je rekla da se na sastancima sa državnim vrhom Srbije - predsednikom i premijerom govorilo o više važnih tema i pitanja, a posebno o ekonomiji gde će usledeti teške reforme ali će one doneti bolji život građanima.

"EU će slati poruku da je Srbija dobro mesto za investicije i EU hoće da pomogne Srbiji", rekla je Eštonova i ocenila da će put Srbije biti uspešan i da neće dugo trajati.

Ona je pohvalila premijera Vučića zbog posvećenosti reformama, borbi protiv korupcije i težnji da se uvede red i zakon. Rekla je da se unapred raduje što će raditi sa Vučićem do kraja svog mandata u EU, koji ističe krajem godine, ali i da će nastaviti da posle toga dalje prati dešavanja u Srbiji.

Podsećajući da je nekada bila ministar obrazovanja, Ešton je izrazila uverenje da ne postoji ništa važnije od ulaganja u mlade ljude, u njihove polazne osnove za život koji ih čeka kako bi mogli da grade budućnost za sebe i za svoju zemlju.

Upitanja da li je realno da bi Srbija do 2018. godine mogla da završi pregovore sa EU, Eštonova je odogovrila:

"Da sam na vašem mestu ne bih sumnjala u kapacitet ovog čoveka da obori sve rekorde", i okrenula se prema premijeru Vučiću.

"Biti deo evropske porodice znači da su vam garantovani mir i bezbednost za vašu zemlju", rekla je Ketrin Ešton i dodala da su mir, bezbednost i ekonomska stabilnost tri ključne reči koje daju ljudima nadu za mirnu budućnost. Premijer Srbije Aleksandar Vučić je posle razgovora sa visokom predstavnicom EU rekao da je velika čast što je Ketrin Ešton došla, i to samo u Srbiju i samo povodom formiranja nove vlade.

"Ona je najzaslužnija što je Srbija na EU putu i što je prihvatila Briselski sporazum jer je uvažila naše zahteve, i više je od mnogih drugih u EU želela da čuje srpske stavove i primedbe i srpske potrebe", rekao je Vučić.

On je napomenuo da sastanak sa Eštonovom nije bio biorkratski već da se govorilo konkretno i da je tražena podrška EU za ekonomske reforme u Srbiji, koje će, kako je ponovio biti teške.

Vučić je rekao da je Eštonovu obavestio da će Srbija do jula postići sporazum sa MMF-om kao i da je sve dogovoreno za sklapanje sporazuma sa Svetskom bankom za podršku od 250 miliona dolara.

"Nastavljamo dijalog sa Prištinom, neće biti sve lako ali uveren sam da ćemo i mi i Albanci razumeti realnost i da ćemo donositi racionalne odluke", rekao je Vučić i najavio da će dijalog sa Hašimom Tačijem voditi on a da će biti i posebnih razgovora na kojima će učestvovati Ivica Dačić i drugi ljudi.

Vučić je ponovio da postoji realna šansa da Srbija do 2020. godine bude članica EU, i naveo da mu je žao Ketrin Ešton odlazi sa visoke funkcije u EU odlazi do kraja godine, kada joj ističe mandat.

"Po prvi put kažem - mislim da postoji nekakva šansa da 2020. postanemo punopravni član EU", rekao je Vučić i dodao da će se, bez obzira ko tada bude bio pobednik izbora, najveći deo posla u tom smislu već sada završiti.

Premijer Srbije je takođe najavio i da će Srbija tražiti da početkom sledeće godine na početku pregovaračkog procesa odmah otvori najteža poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava i reformu pravosuđa.

"Izuzetan značaj skupštine u pristupanju EU"

Foto: Tanjug
Visoka predstavnica za spoljnu politiku EU Ketrin Ešton poručila je danas u Skupštini Srbije da to telo ima izuzetan značaj u nastavku pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Ešton je rekla da je impresionirana ambicijama srpskog državnog vrha da do 2018. završi pristupne pregovore i dodala da veruje u uspeh.

Ona je rekla da je značajno da sve stranke u parlamentu dele zajedinčki cilj Srbije u EU i da tim može biti primer ostalima u regionu.

Ešton je rekla da parlament ima izuzetno važnu ulogu u sprovođenju sustinških reformi u zemlji, kao i sve veću ulogu u praćenju primene zakona.

Visoka predstavnica EU je rekla treba nastaviti dijalog s Prištinom i sprovodti sporazum iz Brisela od pre godinu dana. Ona je istakla značaj ekonomskih reformi kako bi se ispunili ekonomski kriterijumi članstva.

Ešton je rekla da Srbija može pomoći EU u vezi s BiH i izlasku te zemlje iz političke krize. Dodala je da je Srbija sada značajna kao partner Evropske unije u regionu.

"Vaš doprinos saradnji i odnosima sa susedima su od ključnog značaja za stabilnost celog Balkana", rekla je ona.

Srbija ima važnu ulogu u promovisanju vrednosti politike dobrosusedstva EU, rekla je Ešton dodajući da je ta politika u iskušenju u prethodne četiri godine, prvo zbog Arapskog proleća, a potom i zbog događanja u Ukrajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: