Porošenko ima plan za krizu i gas

Ukrajinski biznismen i kandidat za predsednika Pjotr Porošenko izjavio je da bi Ukrajina posle 2015. godine mogla da odustane od kupovine ruskog gasa.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 27.04.2014.

20:11

Default images

"Ukrajina ima sve mogućnosti da dobija sopstveni gas, uključujući gas od škriljaca. Uveren sam da 2015. može biti poslednja godina u kojoj ćemo kupovati gas od Rusije", rekao je ukrajinski "kralj čokolade" na susretu sa žiteljima grada Berežani u Trnopoljskoj oblasti.

Porošenko je u petak predložio Moskvi da odredi mesto i vreme razgovora za rešavanje krize, optužujući Rusiju da nije voljna da primenjuje odredbe iz ženevskog sporazuma, postignutog 17. aprila s ciljem deeskalacije tenzija u Ukrajini. Njegova rivalka na predsedničkim izborima Julija Timošenko ga je zatim pozvala da odustane od tog predloga jer su "razgovori sa Rusijom neprihvatljivi". Porošenko je, takodje, rekao da će Ukrajina oktobra ove godine dobiti gas iz „reversnih isporuka“ iz Evrope, preneo je Itar-Tass. "Postoji dogovor o isporuci reversnog gasa iz Slovačke od oktobra", rekao je ukrajinski biznismen, dodajući da EU treba da pomogne Ukrajini u dobijanju tog gasa, koji će biti jeftiniji za 100 dolara po hiljadu kubnih metara.

Ukrajinska agencija Ukrinform prenela je juče izjavu slovačkog ministra privrede Tomaša Malatinskog da će Memorandum o razumevanju izmedju kompanija "Eustrim" i "Ukrtransgaz" o reversnoj isporuci gasa iz Slovačke biti potpisan sutra, 28. aprila.

Ukrajinska novinska agencija navodi da bi revers iz Slovačke mogao da garantuje da Ukrajina dobije iz zemalja EU 30 milijardi kubika gasa uz godišnje potrebe od 50 milijardi kubnih metara.

Prema rečima Malatinskog, intenzivno se razradjuje varijanta tzv. Vojanskog čvora (gasovod Vojani-Užgorod), kojim putem bi se moglo isporučivati Ukrajini "relativno značajna količina gasa koja trenutno postoji u Slovačkoj i transportovana iz drugih zemalja EU".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: