"Malo o Kosovu, ni reč o Vojvodini"

Nenad Čanak kaže da je mandatar Vučić tokom svog ekspozea veoma retko pominjao Kosovo,manje nego i jedan mandatar do sada a da Vojvodinu nije pomenuo ni jednom.

Izvor: B92

Nedelja, 27.04.2014.

14:14

Default images

Lider LSV-a je s jedne strane pohvalio ekspoze navodeći da je najduži koji je do sada predstavljen poslanicima kao i da po prvi put u istoriji modernog višestranačja u Srbiji predsednik najjače stranke je i predsednik vlade.

"Zanimljivo je da mandatar nijednom rečju nije spomenuo Vojvodinu. Vojvodina je značajna za Srbiju, jer je primer dobrih međunarodnih odnosa i dobrih evropskih tradicija".

Nenad Čanak je rekao da se unajvećem delu slaže sa planovima nove vlade navdeći da se u ekspozeu "uglavnom našlo ono za šta se LSV zalaže poslednjih 20 godina". Međutim izneo da je skeptičan u vezi sa rokovima koje je u ekspozeu Vučić detaljno izneo.

"Ne znam kako će vlada uspeti da odgovori svim tim taksativnim rokovima koji su zadati i tačno vremenski ograničenim planovima i kako će to sve uspeti da izvede u ovim nestabilinim vremenima u kojima živimo", rekao je Čanak.

On smatra da jedna od ključnih stavki nove vlade mora biti smanjenje ogromne administracije navodeći da je pre 2000 godina Ruimsko carstvo koje se prostiralo na tri kontineta administriralo 10 hiljada ljudi.

"NIje nemoguće smanjiti administraciju, ali mora se zaseći u veoma duboke i decenijama ne menjane strukutre", kaže Nenad Čanak.

Čanak je Vučića upitao i kako da se ne naruše odnosi sa Rusijom, a da se zaštiti teritorijalni integritet Ukrajine. "Ekonomski deo programa zaslužuje pažnju i svaki korak na postignuću tih ekonomskih dostignuća, koja su ovde tako živoposisna prikazana, dobiće našu podršku", rekao je Čanak.
Foto: Tanjug, Arhiva
Prethodno je Borko Stefanović iz DS-a je tražio da rasprava bude udvostručena sa pet na 10 časova i zamerio što poslanici nisu dobili ekspoze u pisanoj formi, ali je vladajuća većina to odbacila.

On se požalio da prvi put, kako je rekao, posle sedam godina poslanici nisu dobili ekspoze. “Ali razumem i to budući da bi bio potreban kamion da se donese”, rekao je Stefanović aludirajući na dužini ekspozea koji je izneo mandatar Aleksandar Vučić.

Stefanvoić je rekao da su naprednjaci zakazali miting i ironično dodao da se "građani spontano organizovano okupljaju ispred parlamenta povodom veličanstvenog događaja".

Lider SDA Sulejman Ugljanin rekao je da poslanička grupa te stranke podržava program nove vlade koji je izložio mandatar Vučić, ali ne i predloženi sastav vlade. Ugljanin je nezadovoljan zastupljenošću bošnjačkih stranaka u novoj vladi.

"Ako za prethodnih pet godina, u vreme kad je SDA bila u vladi, ništa nije učinjeno da bošanjačka manjina ravnopravno učestvuje u radu javnih institucija, jasno je šta će sada biti kad ta stranka nije u vlasti", kazao je Ugljanin.

On je istakao da su neki predstavnici Bošnjaka miljenici u vladi, a drugi su "sumnjiva lica".

Na njegove ocene oštro je reagovao Meho Omerović, poslanik Socijaldemoratske partije Srbije (SDPS), čiji je lider Rasim Ljajić kandidat za ministra, Omerović je izjavu Ugljanina ocenio kao "monstruozne optužbe".

Poslanik SPO-a Aleksandar Jugović pohvalio je ekspoze mandatara Aleksandra Vučuića i najavio da će glasati za njega i da će dati punu podršku najavljenim reformama. SPO je u parlament ušao upravo sa liste SNS-a sa kojima je nastupao zajedno na izborima.

"Vučić je na izborima dobio apsolutno poverenje i podršku građana da sprovede reforme. Glasaćemo da premijer bude Aleksandar Vučić i da bude nosilac reformi i programa koji je iznet u današnjem ekspozeu", kazao je Jugović.

On je istakao da niko iz prethodnih vlada nije ozbiljno rešavao kosovski problem i ocenio da je potpisivanje briselskog sporazuma odraz političke hrabrosti. "Sadašnji opozicionari su imali svoju šansu i nisu je iskoristili. Za godinu i po dana učinjeno je više nego za deceniju i po u borbi protiv tajkunske Srbije", kazao je Jugović.

On je ocenio da je imao priliku da saradjuje s budućim ministrima unutrašnjih poslova i odbrane, Nebojšom Stefanovićem i Bratislavom Gašićem, i da za njih ima samo reči hvale.

U Skupštini Srbije u toku je rasprava o ekspozeu mandatara Aleksandra Vučića a poslanici za to imaju na raspolaganju pet sati.
Marko Ðurišiæ (Foto: FoNet, Arhiva)
Marko Đurišić iz NDS-a rekao je novinarima u Skupštini Srbije da poslanici Nove demokratske stranke neće danas podržati izbor nove Vlade Srbije jer predloženi ministri ne ulivaju poverenje da će vlada ostvariti ciljeve koje je mandatar Vučić izneo.

Đurišić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da se postavlja pitanje koliko je vlada uopšte nova s obzirom na to da ima osam novih kandidata za ministre i 11 starih.

On kaže da su problemi koje je Vučić izneo u ekspozeu bili u resorima ministara koji su i sada kandidati za ministarske funkcije. "Uvereni smo da vlada neće imati kapaciteta da reši probleme", rekao je Đurišić i upitao zašto u prethodnih 500 dana nisu donete reforme i zakoni koji se sada najavljuju da će biti doneti za 100 dana.

Na pitanje da li je NDS spreman da radi danonoćno s obziroim na to da je Vučić rekao da parlament treba da radi i danju i noću da bi bili doneti reformski zakoni on je rekao da su spremni da rade, ali da očekuje i da ministri budu tu.

"Spremni smo na rad i odricanja, što je jedini mogući put da zemlja izadje iz krize", naglasio je Đurišić.

Poslanik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Milan Krkobabić najavio je podršku Aleksandru Vučiću i njegovom ekspozeu o radu nove vlade, a posebno ga je pohvalio za "hrabrost" da ne smanjuje penzije, već da sredstva za oporavak budžeta pokuša da nađe na druge načine.

"Najveći deo ekspozea je, s pravom, posvećen ekonomiji. Ekonomska pitanja su ključne stvari. Hrabrost je reći: 'Nećemo smanjiti penzije, ali učinićemo da podignemo privrednu aktivnost i učinićemo sve da tim ljudima, koji teško žive, bude bolje'", kazao je Krkobabić.

On je istakao i da podržava razvoj privatnog sektora i ocenio da se javni sektor mora transformisati i dovesti u realne okvire.

Krkobabić je budućem premijeru predložio da pažnju posveti razvojusocijalnog preduzetništva, koje je, kako je ocenio, podrškaekonomskoj stabilnosti i naveo pozitivan primer Slovenije.

Poslanik Nove Srbije Miroslav Markićević izjavio je da će poslanička grupa te stranke u Skupštini Srbije podržati program buduće vlade koji je izložio mandatar Vučić, kao i predloženi kabinet u kojem će ministar bez portfelja biti lider NS Velimir Ilić.

On je u Skupštini Srbije, nakon izlaganja ekspozea budućeg premijera, rekao da je Srbija sada dobila treću šansu od 2000. godine da sprovede reforme i da prethodne dve nisu bile iskorišćene. "I narod kaže tri puta bog pomaže", kazao je Markićević i dodao da veruje da će Vučićev kabinet biti uspešan.

Dodao je da je očigledno da ima viška zaposlenih u javnom sektoru i da bi bilo najbolje da otpuštanje suvišnih radnika krene od brojnih agencija.

Po njegovim rečima, "u svakom većem gradu ima Miškovića", odnosno onih čije poslovanje treba ispitati.

Poslanica Nove Srbije Dubravka Filipovski izjavila je da predložene mere i rešenja koje je izneo mandatar Aleksandar Vučić za godinu do godinu i po dana treba da rezultiraju zapošljavanjem i poboljšanjem životnog standarda gradjana, dok je poslanik SDPS Ivan Bauer izjavio je da su u ekspozeu mandatara Aleksadra Vučića ponudjena brojna rešenja za nagomilane probleme Srbije.

Predsednica Demohrišćanske stranke Srbije Olgica Batić izjavila je da će ta stranka podržati mere Vlade Srbije iznete u ekspozeu mandatara, kao i da su njime detaljno izneti svi ciljevi koji se stavljaju pred ozbiljnu vladu, a tiču se fiskalne konsolidacije, jačanja privrede i jačanja sudstva.

Poslanik SPS Đorđe Milićević izjavio je da je uveren da će Vlada Srbije pokazati kvalitet, efikasnost, odgovornost i posvećenost za poslove za koje je preuzela odgovornost.

Milićević je novinarima u Skupštini Srbije rekao da poslanička grupa SPS-a podržava program, ciljeve i personalna rešenja vlade, a da je ekspoze mandatara Aleksandra Vučića sveobuhvatan, sistemski i realan odgovor na aktuelne probleme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: