Novinari se moraju osećati slobodno

Mandatar Aleksandar Vučić rekao je u ekspozeo da će vlada biti posvećena zaštiti slobode govora i nastavku istrage i rešavanju slučajeva ubistava novinara.

Izvor: B92

Nedelja, 27.04.2014.

13:25

Default images

"Bez obzira što ja nekada ne volim pitanja koja mi se postavljaju i što se strašno iznerviram kada ujutro vidim šta pišu, novinari moraju da budu slobodni da istražuju i ispitaju stvari koje ih zanimaju. To je osnova slobode medija", rekao je Vučić podnoseći ekspoze pred poslanicima Skupštine Srbije.

On je naveo da se u protekle dve godine sloboda govora i sloboda medija poboljšala i da su svetske međunarodne organizacije poput Fridom haus navele da se Srbija po tom pitanju popela za 20 mesta. Kaže da novinari u Srbiji moraju osećati da mogu "slobodno da krstare i istražuju šta god požele bez bilo kakve bojazni". Vučić je najavio da će uskoro biti usvojena tri medijska zakona koja će biti usklađena sa EU.

"Želim da informisanje bude slobodno i da kada nešto primetite i kada se na nešto žalite nemate pravo da utičete na medije. Javni servisi treba da budu lokomotiva slobodnog informisanja i da budu lokomotiva kada je reč o obrazovanom i kulturnom programu. Želimo da omogućimo samostalnost javnim servisima", naveo je mandatar.

On je rekao da podržava rad Komisije za istraživanje ubistava novinara Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović i Milana Pantića i zahvali se Veranu Matiću i Ljiljani Smajlović na dosadašnjem radu Komisije, pomoći i rezultatima koje su postigli u rasvetljavanju ubistva novinara.

Vučić je najavio i da će digitalizacija biti završena roku kkoji je propisla EU a to je 17. juna 2015. godine. Najavio je da će uskoro biti usvojeni zakoni o zaštiti uzbunjivača i reklamiranju, u skladu sa evropskim propisima.

Međutim, baš u danu u kojem je mandatar Vučić izneo da je nova Vlada Srbije posvećena slobodi govora, novinarska udruženja protestuju zbogsaopštenja SNS-a koji je optužio RTS da služi samo za napadnje Vučića ocenjujući ga kao pritisak i zastrašivanje novinara kao i zbog odluke vrha države da polaganje zakletve nove vlade mogu da snime i forografišu samo odabrani mediji - Rojters, TV Pink, Infobiro, Tanjug i službe Vlade i Skupštine.Ta odluka je kasnije izmenjena tako da će svi mediji moći da prate polaganje zakletve. Vučić je naveo da će nova vlada insistirati i na brizi o kulturnom nasleđu, jeziku i pismu.

"Naša kutura biće naša lična karta i naš imidž, po njoj će nas prepoznavati širom sveta", rekao je Vučić.

Govoreći o sportu, ponovio je da će sportski klubovi biti privatizovani i dodao da će država pomoći kompanijama koje žele da ulažu u sport i kulturu.

"Oni koji hoću da ulažu u sport ili kulturu, to će moći da rade s najmanjim ili bez ikakvih poreskih opterećenja, ali će to država strogo kontrolosati, jer smo bili svedoci brojnih zloupotreba", kazao je Vučić.

On je najavio i donošenje novog zakona o socijalnoj zaštiti koji će imati univerzalni karakter i koji će uključivati sve mere i programe zaštite ranjivih i ugroženih kategorija stanovništva - stari, izbeglice, bivši zatvorenici, samohrani roditelji, deca, mladi...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: