"Rusija želi treći svetski rat"

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio da Rusija želi da počne treći svetski rat "vojnom i političkom" okupacijom Ukrajine i stvaranjem konflikta

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 25.04.2014.

11:23

Default images

Prema njegovim rečima taj konflikt bi mogao ra se proširi na ostatak Evrope.

"Pokušaji da se izazove vojni konflikt u Ukrajini dovešće do vojnog konflikta u Evropi", rekao je Jacenjuk u obraćanju ministrima njegove vlade, preneo je Rojters.

Jacenjuk je u obraćanju koje je uživo prenosila televizija upozorio da "svet još nije zaboravio Drugi svetski rat, ali da Rusija već želi da počne treći svetski rat".

"Opasnost od upada ruske vojske u Ukrajinu veoma visoka"

Koordinator prokijevske grupe "Informacioni otpor" Dmitrij Timčuk izjavio je danas da se ruska vojska nalazi na granici sa Ukrajinom još pre početka "antiterorističke operacije" protiv separatista na istoku Ukrajine, i da je pretnja upada u Ukrajinu veoma visoka.

Kako prenosi ukrajinska agencija UNIAN, Timčuk je kazao da se na granici dve zemlje nalazi veliki broj vojnika.

"To što je juče rekao ministar odbrane Rusije samo je konstatacija činjenice. Oni su naveli činjenicu da su tamo zbog događaja u Slavjansku i kazali da je to odgovor na antiterorističku operaciju ukrajinskih vlasti", rekao je Timčuk.

"To nije tačno", kazao je on.

Po njegovim rečima, ruska vojska se mnogo pre početka antiterorističke operacije ukrajinskih snaga na Istoku Ukrajine spremala za upad.

"Veoma visoko ocenjujemo opasnost od upada", rekao je Timčuk, dodajući da se za poslednja dva dana nije značajno promenio broj vojnika na granici.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu saopštio je juče da je ruska vojska započela vežbe Južnog i Zapadnog vojnog okruga na granici sa Ukrajinom, zbog zaoštravanja situacije na jugoistoku Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: