Kvar na avionu Štajnmajera

Šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer doživeo je dva puta za mesec dana tehničke probleme na avionu kojim je leteo, piše danas nemački "Bild".

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.04.2014.

17:13

Default images

"Blid" navodi da je sinoć šef nemačke diplomatije dva sata morao da čeka u Moldaviji, kako bi poleteli dalje za Gruziju.

Posle Etiopije, gde je zbog jedne greške na kompjuteru Štajnmajer imao petočasovno zakašnjenje, sinoć u Moldaviji bilo je reč o problemu na dihtungu za dovod kerozina.

Sa Štajnmajerom je bio i francuski šef diplomatije Loren Fabijus, koji je opušteno reagovao zbog kvara i u šali rekao da "oni i u teškoćama ostaju zajedno", prenosi tabliod i objavljuje fotografiju dvojice nasmejanih ministara.

Kada je pre dve godine predstavljen novi kancelarski avion, štampa je pisala da i Merkel ima sada svoje "Airforce One" i da ona i njeni ministri mogu da putuju udobnije i sigurnije novim "airbus" avionom, tipa 340 i takozvanoj VIP-konfiguraciji, sa 143 mesta za putnike i 19 za posadu.

Avion, kako se navodi, obuhvata nove norme za komfor pri putovanju većih delegacija i na duže staze i ima, izmedju ostalog, kancelarski kabinet, konferencijska sala i bolničku sobu.

Reč je o avionu za duga putovanja, koji može da bez sletanja preleti 13.500 kilometara i koji je opremljen antiraketnim odbrambenim sistemom.

Mediji pišu da je reč o A340 avionu, koji su Lufthanzini tehničari za 21 mesec kompletno preuredili za nove funkcije i, izmedju ostalog, instalirali novu VIP-kabinu.

Kabina raspolaže sa 12 mesta u konferencijskoj sali i jednim privatnim delom sa 15 sedišta.

Beli avion "Konrad Adenauer", nazvan kao i prethodni po imenu prvog posleratnog nemačkog kancelara, prepoznaje se po crno-crvenoj-žutoj traci, što su boje nemačke zastave.

Avion može biti preuređen i za transport do četiri bolesne ili povredjene osobe, piše nemačka štampa, o takozvanoj VIP-floti koja stoji na raspolaganju vladi i predsedniku države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: