SAD neće još sankcionisati Putina

Portparolka američkog Stejt dipartmenta Džen Psaki kažea da bi SAD zbog krize u Ukrajini mogle da razmotre i uvođenje sankcija Putinu, ali da je za to još rano.

Izvor: B92

Utorak, 22.04.2014.

09:11

Default images

Odgovarajući na Tviteru u intervjuu za stanicu Eho Moskve, Psakijeva je rekla kako SAD mogu da uvedu sankcije za ljude, kompanije i sektore, ali da cilj nisu same sankcije, nego "deeskalacija" situacije u Ukrajini, prenosi Rojters.

"Mnoštvo zvaničnika se razmatra. Mnogo sankcija pre nego što budemo razgovarali o predsedniku Putinu", napomenula je Psakijeva.

SAD najradije ne bi uvodile dodatne sankcije Rusiji, ali su spremne da uvedu takve mere u slučaju daljeg pogoršavanja situacije u Ukrajini, izneo je danas Ben Rouds, jedan od ključnih spoljnopolitičkih savetnika Baraka Obame i zamenik šefa američkog Saveta za nacionalnu bezbednost.

Da ne bi bile uvedene dodatne sankcije, SAD bi, po Roudsu, morale da vide smanjenje tenzija, poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine. "Uvešćemo nove sankcije samo ako uočimo neku vrstu destabilizacije u Istočnoj Ukrajini", ističe Rouds, a prenosi Itar-Tas.

Rouds je dodao kako bi razlog za nove sankcije bio i izostanak napretka narednih dana u primenu sporazuma iz Ženeve.

Za dosadašnje sankcije Rouds je rekao kako su uvedene zbog "ruske akcije na Krimu i destabilizacije situacije u Istočnoj Ukrajini" i kako one generalno nisu usmerene protiv Rusije, već imaju za cilj podršku medjunarodnom poretku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: