Zauzeli zgradu u Kramatorsku

Grupa naoružanih ljudi zauzela je danas zgradu Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) u Kramatorsku, javile su ruske i ukrajinske novinske agencije.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 21.04.2014.

19:56

Default images

Ukrajinske agencije navode da je načelnik gradskog odeljenja policije u tom gradu na istoku Ukrajine Vitalij Kolupaj odveden u nepoznatom pravcu i da napadači traže predaju oružje.

UNN navodi da je na vratima zgrade istaknuta zastava "Donjecke Narodne Republike".

RIA Novosti podseća da su ranije pristalice federalizacije mitingovale kod zgrade SBU, policije i zgrade vojnog obezbedjenja aerodroma, sa zahtevom da ne učestvuju u vojnim operacijoma protiv ustanika, kao i da već nedelju dana drže zgradu gradske skupštine Kramatorska.

Ukrinform prenosi da su na mitingu u Gorlovki u Donjeckoj oblasti "proruski separatist izneli svoje namere za formiranje tzv. Federacije Narodnih Republika" u koju žele da uključe Donjecku, Lugansku, Harkovsku i Odesku oblast.

To je na mitingu saopštio Artjom Olhin koji se predstavio kao "opunomoćenik Donjecke Narodne Republike za pripremu referenduma", navodi ukrajiska agencija.

Agencije izveštavaju da nekoliko stotina pristalica federalizacije Ukrajine nastavlja sa mitinzima u Donjecku, Lugansku, Harkovu.

Izveštač RIA Novosti navodi da se nekoliko stotina pristalica federalizacije okupilo u Donjecku kod zgrade oblasne administracije koja je pod kontrolom ustanika, i da ljude sa bine "koordinatori izveštavaju o predstojećem referendum o odredjivanju statusa regiona".

Itar-Tass izveštava da su u Lugansku u zauzetoj zgradi SBU pristalice federalizacije izabrale "narodnog gubernatora" Valerija Bolotova, koji se smatra komandirom "armije jugoistoka".

Ukrinform izveštava da je u Harkovu na proruskom mitingu izabran "narodni gubernatoror" - harkovski privrednik, poznat i kao bloger, Vladimir Varšavski.

Posle glasanja, navodi UNN, nekoliko stotina proruski nastrojenih aktivista izneli su zahteve gradonačelniku Harkova Genadiju Kernesu, izmedju ostalog da se jasno opredeli da li je za održavanje referenduma o federalizaciji ili ne.

Pored toga, aktivisti traže od gradonačelnika da im omogući učešće na lokalnim TV kanalima radi iznošenja njihovih pozicija, opremanje bine za mitinge i ukidanje zabrane masovnog okupljanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: