Uskrs se slavi širom regiona

Hrišćanski vernici širom Balkana slave danas Uskrs, a prigodne verske službe održane su u crkvama u svim zemljama regiona.

Izvor: B92

Nedelja, 20.04.2014.

15:13

Default images

U Zagrebu, u pravoslavnom Sabornom hramu preobraženja, svečanu arhijerejsku liturgiju predvodio je episkop dalmatinski, vladika Fotije.

Na liturgiji je pročitana poslanica patrijarha srpskog Irineja, koji je posebno pozdravio "stradalnu braću i sestre na Kosovu i Metohiji".

On je pozdravio i svu braću i sestre u Dalmaciji i Lici, na Kordunu, u Baniji, Slavoniji i Baranji, kao i u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji i Makedoniji, koji, kako je naveo, "na čelu sa svojim nepravedno utamničenim arhiepiskopom, stradaju za jedinstvo crkve i za čistoću vere pravoslavne".

Svečana uskršnja liturgija u Sarajevu održana je u Sabornom hramu Rođenja presvete Bogorodice.

Liturgija je održana u prisustvu velikog broja vernika, a starešina crkve protojerej Borislav Livopoljac je u obraćanju kazao da je "danas proleće dušama".

"Među mnogim imenima kojima crkveni pesnici veličaju Hrista Vaskrsloga zapažamo i naziv proleće. To nije slučajna pesnička konstrukcija, tu nije reč o proleću kao godišnjem dobu već je posredi duboko poimanje smisla i značenja proleća kao početka novog života, prirode i svega u njoj", kazao je Livopoljac.

Episkop banjalučki Jefrem predvodio je danas svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Hrista spasitelja, u povodu navećeg hrišćanskog praznika Uskrsa.

Uskrs je praznik pobede života nad smrću, dobra nad zlom, i stoga i mi ljudi, radi neizmerne Hristove ljubavi prema nama koju je pokazao na krstu, imajmo više ljubavi prema njemu, vere, nade i optimizma, rekao je episkop Jefrem.

U hramu je pročitana je uskršnja poslanica srpskog patrijarha Irineja.

I u drugim pravoslavnim hramovima u Republici Srpskoj danas su služene liturgije povodom Uskrsa.

U Crnoj Gori, svetom arhijerejskom liturgijom u hramu Hristovog Vaskrsenja, koju je predvodio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, obeležen je najveći hrišćanski praznik, a posle liturgije su prisutnima podeljena jaja.

Kanonski nepriznata Crnogorska pravoslavna crkva takođe je organizovala jutarnju liturgiju, u parku Petrovića, kojoj je u prisustvovalo tridesetak vernika.

Kako su proslavili Srbi u Austriji i Nemačkoj

Uskrs u Austriji (Foto: Tanjug)
U svim hramovima Srpske pravoslavne crkve širom Austrije, uz prisustvo velikog broja vernika, danas se proslavlja najveći hrišćanski praznik Uskrs.

Služenju prve uskršnje liturgije u subotu uveče prisustvovalo je više stotina Srba u sva tri hrama Srpske pravoslavne crkve u Beču - Svetog Save, Uspenja presvete Bogorodice i Vaskrsenja Hristovog.

Vernicima u srpskim crkvama širom Austrije pročitana je uskršnja poslanica patrijarha Irineja. Nakon liturgije podeljena su uskršnja jaja, a proslava Uskrsa nastavljeno je prazničnim trpezama u krugu porodice.

Pošto se ove godine pravoslavci Uskrs slave istog dana kada i rimokatolici, mnogi Srbi su iskoristili praznik da otputuju u domovinu. Vernici srpske pravoslavne crkve u Nemačkoj (SPC), koji u ovim prazničnim danima nisu otputovali u zemlje svog porekla, slave danas Uskrs u brojnim srpskim hramovima

Srbi, koji žive u Nemačkoj slave Uskrs uz pravoslavne, ali i običaje zemlje-domaćina, u kojoj su rođene druga i treća generacija srpskih doseljenika, tako da su mnoga deca danas, kada se pravoslavni i katolički odnosno protestantski Uskrs poklapaju uživala ne samo u farbanim, već i čokoladnim jajima, koja su revnosno tražili na skrovitim mestima u baštama, ali i na terasama svojih domova.

Uskrs se slavi u hramovina SPC u Berlinu, Dortmundu, Duizburgu, Ulmu, Ofenbahu, Minhenu, Štutgartu, Hamburgu, Kelnu, Nirnbergu i drugim mestima, gde se služe uskršnje liturgije i dele uskršnja jaja.

Šareno, veselo, uz puno dece, mladih i uskršnjih jaja, ofarbanih prema drevnom običaju u crveno, kao simbol prolivene krvi Hristove je i u drugim hramovima SPC u Nemačkoj.

U pravoslavnim crkvama u Nemačkoj više generacija Srba iz Srbije i Srba van Srbije, na tradicionalan način, uz šarena jaja, obeležava Uskrs, što naročito najmlađima donosi puno radosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: