"Potrebni sloga, mir, zajedništvo"

Patrijarh srpski Irinej sa sveštenstvom služio je danas jutarnju liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu, povodom najvećeg hrišćanskog praznika Uskrsa.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 20.04.2014.

12:25

Default images

Uskršnja liturgija završena je pričešćem vernika posle koga je patrijarh Irinej ukazao na neophodnost zajedništva i jedinstva u sadašnjem vremenu u kome su nam potrebni sloga, mir i ljubav.

"Neka nas Gospod blagoslovi svojim blagoslovom mira, sloge i ljubavi, danas toliko, potrebne i nama ljudima i vremenu u kome živimo", poručio je Irinej.

On je, naglasivši da je Uskrs nas najveći praznik na kome počiva "naša istina, vera, nada i očekivanje" izrazio zadovljštvo što pravoslavna i katolička crkva ove godine istog dana obeležavaju taj praznik.

"Ove godine imamo tu veliku radost da ovaj veliki praznik slavimo zajednički - kada bi dao Gospod da jednoga dana ne samo jedne godine nego svake godine ovaj praznik slavimo zajedno i u zajednici", naveo je Irinej.

On je, zahvalivši se svima koji su Srpskoj pravoslavnoj crkvi čestitali Uskrs poželeo i da ovaj veliki praznik bude srećan i "braći katolicma i drugim hrišćanskim zajednicama i da ove godine u zajedni ištvu proslavimo Uskrs".
Foto: MUP Srbije
Uz brojne građane, liturgiji su prisustvovali premijer u tehničkoj vladi Ivica Dačić i ministri Nikola Selaković i Tomislav Jovanović kao i apostolski nucija u Beogradu Oralando Antonini.

Među vernicima u Sabornoj crkvi bili šu i strani državljani, među kojima i grupa mladih Francuza.

Liturgiji su prisustvovali i državni sekretari MUP Vladimir Božović i Vanja Vukić.
Foto: Beta
Sve hrišćanske crkve danas obeležavaju uskrsnuće Isusa Hrista.

Obeležavanje je počelo ponoćnim liturgijama i Uskršnjim bdenjima u svim hrišćanskim crkvama, a nastavlja se svečanim jutarnjim liturgijama i bogosluženjima.

Vaskršnju ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save kojoj su prisustvovali brojni građani služio je episkop remezijanski Andrej.

Ministri u Vladi Srbije Aleksandar Vulin i Nebojša Rodić prisustvovali su ponoćnoj uskršnjoj liturgiji u manastiru Devič kod Srbice na severu Kosova.

Uskrs se širom sveta proslavlja na najrazličitije načine - uz tradicionalnu trpezu i zanimljive običaje, od "lova na jaja" do polivanja vodom i puštanja zmajeva. O tome više možete pročitati OVDE.

Srbi posetili Hram Svetog Save u južnoj Mitrovici

Foto: Tanjug
Pravoslavni vernici obišli su danas hram Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice, koji je stradao tokom martovskog nasilja 2004. godine.

Nešto više od stotinu Srba stiglo je u pratnji kosovske policije iz severnog u južni deo Kosovske Mitrovice i nakon kraće službe u hramu Sv. Save vratili su se nazad.

Otac Rade Dončić iz hrama Svetog Dimitrija u severnom delu Kosovske Mitrovice poželeo je svima srećan praznik vaskrsenja Hristovog

“Da poželimo svima srećan Vaskrs i odavde, iz južnog dela Kosovske Mitrovice, iz Hrama Sv. Save, da još mnogo godina dočekujemo u radosti i veselju proslavljamo,”– rekao je otac Rade.

Vernici koji su danas obišli Hram Sv. Save kažu da su istovremeno i srećni i tužni -– srećni zbog praznika i mogućnosti da na najradosniji hrišćanski praznik obiđu ovaj hram, a tužni jer ne mogu da ga posećuju svaki dan, kad žele.

Biserka Simić iz Kosovske Mitrovice je u Hramu Sv. Save krštena i venčana, a tu su joj krštena i deca. Kaže da danas jeste najradosniji dan za sve pravoslavne vernike, ali da Srbi na KiM ne očekuju mnogo, s obzirom na to da mnogo i nemaju.

“"Ne očekujemo mnogo, s obzirom na to da je situacija kakava jeste... Mi ovde živimo kako živimo,– nemamo slobodu, nemamo mir... …Kad nemamo osnovno pravo na kretanje, na slobodu, šta drugo reći", – kazala je ona.

Svetislav Ilić čestitao je svima današnji praznik. "Da poželim srećan praznik svim našim Srbima, pogotovo onima koji žive na KiM, da ih Bog sačuva, ostaćemo i opstaćemo, jer ovo je naša kolevka", kazao je Ilić.

Mitrovčanka Slavica Jargić takođe je danas posetila Hram Sv. Save, a noćas je Uskrs dočekala u manastiru Devič. Kaže da se uvek oseća lepo kada dođe u svoju crkvu.

"“Lepo se osećam posle Deviča, u svojoj crkvi gde sam krštena, gde sam venčana, gde su mi i deca krštena, kako može da mi bude nego samo lepo, posle Velikog posta i na ovaj veliki praznik. Nadam se dobrom, opstajemo za sada, a koliko će da bude ne znam, ali mislim da će vera da pobedi”–", kazala je Jargić.

Zlata Radovanović, koordinator za poslove Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije čestitala je svim hrišćanima današnji praznik u ime Kancelarije za KiM.

“"Mi kao Kancelarija Vlade Republike Srbije za KiM želimo da današnji praznik čestitamo svim našim hrišćanima koji žive na ovoj teritoriji, da im poželimo zdravlje, sreću, da u miru provedu ne samo ove praznike nego i sva buduća vremena i ceo svoj život na ovim prostorima. U miru i blagostanju i u okviru Republike Srbije, kao što to i jeste"”, naglasila je Radovanović.

Najveći hrišćanski praznik vernicima je čestitao i načelnik kosovskomitrovačkog upravnog okruga Vasa Jelić.

“"Želim da srpskom narodu čestitam najveći verski praznik , danas je jedinstvena prilika da pokažu svoju tolerantnost, ljubav prema ostalima … a da pokažu hrabrost, da ne zaborave, da se ne odreknu onoga što je njihovo”", poručio je Jelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: