Ukrajina: Vojnici glume partizane?

Vojnici ukrajinskih oklopnih transportera poslatih u Kramatorsk, na istok Ukrajine, prešli na stranu proruskih demonstranata. "Zauzeti" i tenkovi u Slavjansku.

Izvor: B92

Sreda, 16.04.2014.

10:53

Default images

Pred tvrdnjama da je ofanziva ukrajinske vojske na jugoistoku zemlje pretrpela neuspeh, jedan od lidera stranke “Otadžbina” i njen poslanik u Vrhovnoj Radi Sergej Sobolev, rekao je da to nije tačno i da da armija koristi gerilski metod borbe protiv separatista.

"Naše oružane jedinice iskoristile su partizanski metod direktno prodrle u delove koje trenutno kontrolišu jedinice ruske armije i separatisti”", rekao je Sobolev u nameri da objasni otkud ruske zastave na ukrajinskim vojnim vozilima, preneli su ukrajinski mediji.

Sobolev se pozvao na informacije koje je, kako je rekao, dobio od Ministarstva odbrane, demantujući da su oklopna vozila ukrajinske vojske pale u ruke proruske “narodne milicije”.

Kako su danas RIA Novostima rekli očevici, vojnici iz šest ukrajinskih oklopnih transportera poslatih u Kramatorsk, na istok Ukrajine, prešli su na stranu proruskih demonstranata. "Glavno oklopno vozilo ima istaknutu rusku zastavu i oni su napustili Kramatorsk zajedno s našim pobunjenicima i idu ka Slavjansku", rekao je očevidac.

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je danas da su oklopna vozila ukrajinske armije koja su “zarobljena” u Kramatorsku raspoređena u Slavjansku i da su pored njih vojna lica koja nemaju veze sa ukrajinskom vojskom.

Reč je o šest oklopnih vozila čije su posade, prema nekim izvorima, prešle na stranu proruske “narodne milicije”, dok se u pomenutom saopštenju ističe da su zarobljeni.

Prema izveštajima agencije AFP u Kramatorsku je u toku predaja oružja ukrajinskih vojnika pripadnicima “narodne milicije” i građanima koji su okružili njihovu borbenu kolonu.

Navodno su proruski demonstranti obećali ukrajinskim vojnicima da će moći svojim vozilima da se vrate kući kada predaju oružje.

Ruska agencija Itar tas s izvestila je da su u selu Pčelkino blizu Kramatorska meštani danas blokirali kolonu od 10 borbenih vozila ukrajinske vojske i sa njima vode pregovore o “prelasku na stranu naroda”.

Isti izvor navodi da je ova kolona stigla iz pravca Dnjepropetrovska, kao i da su demonstranti blokirali i razoružali posade šest oklopnih transportera u Kramatorsku.
Beta-AP
Nekoliko naoružanih muškaraca, u kamuflažnoj uniformi, sedeli su na svakom od tih vozila. Ona su se zaustavila ispred zgrade opštine koju su ranije okupirali proruski demonstranti.

I izveštač agencije AP rekao je da je video kolonu borbenih vozila u istočnom ukrajinskom gradu koji su okupirali proruski demonstranti i da su na njima bile istaknute ruske zastave.
Zbog novonastale situacije ukrajinski ministar odbrane Mihailo Koval hitno je doputovao u Kramatorska kako bi razjasnio situaciju u vezi s vojnicima i oklopnim vozilima, koje je, podsetimo, Kijev juče poslao na istok Ukrajine kako bi počela "antiterorističku operaciju" protiv proruskih demonstranata.

"Ministar odbrane otišao je na istok i sačiniće izveštaj o tome šta se tamo događa", saopštila je vlada u Kijevu.
Beta-AP
Na desetine maskiranih proruskih aktivista naoružanih kalašnjikovima preuzeli su danas kontrolu nad zgradom skupštine Donjecka zahtevajući održavanje referenduma, rekao je predstavnik lokalne vlasti Maksim Rovinski. Agencija Rojters je javila da zgradu drži oko 40 ljudi u kamuflažnoj uniformi.

"Policija ne interveniše. Situaciju bih opisao kao nadrealnu. Oni traže od ukrajinskog parlamenta da usvoji zakon o lokalnim referendumima", rekao je Rovinski.

U Slavjansku je u međuvremenu došlo do pucnjave, navodi Raša tudej, pozivajući se na odrede samoodbrane u tom gradu. "Nepoznati napadač otvorio je vatru na miroljubive posmatrače,kojima su u pomoć pritekli pripadnici samoodbrane...Borba je u toku", kazao je agenciji Interfaks koordinator snaga samoodbrane (proruski orijentisanih).

Istovremeno, Glas Rusije javlja da je do pobune stanovništva došlo i u Odesi.
Beta-AP
Ministarstvo je navelo da su dva ukrajinska vojnika taoci pobunjenika u oblasti Luganska i da preduzima mere da ih oslobodi. U saopštenju ukrajinskog Ministarstva odbrane navodi se da oružane snage tragaju za nestalim vojnicima i da će odgovor protiv onih koji napadnu ukrajinske trupe biti snažan.

U međuvremenu je ukrajinska služba bezbednosti SBU saopštila da je presrela komunikaciju ruske vojske koja pokazuje da "sabotaže na istoku Ukrajine otvoreno vode oficiri ruske vojne obaveštajne službe, koji su izdali cinična naredjenja (proruskim aktivistima) da pucaju s ciljem da ubiju ukrajinske vojnike".

Kijevska televizija je u kasnije emitovanom snimak tog navodnog razgovora dva ruska komandanta precizirala da su u pitanju uputstva kako da naoružani proruski demonstranti postupaju u slučaju da ih napadnu ukrajinski vojnici, prenosi AFP

Podsetimo, prelazna vlada u Kijevu proglasila je antiterorističku operaciju u istočnom delu zemlje gde su u više gradova proruske snage zauzele upravne zgrade ili policijske uprave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

118 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: