"Počela antiteroristička operacija"

Na severu Donjecke oblasti pokrenuta antiteroristička operacija. Grupa demonstranata pokušala da uđe u skupštinu u Kijevu tražeći ostavku ministra policije.

Izvor: B92

Utorak, 15.04.2014.

08:12

Default images

"Antiteroristička operacija pokrenuta jutros na severu Donjecke oblasti će biti realizovana u fazama i na uravnotežen i odgovoran način", rekao je Turčinov, a preneli su ruski mediji.

"Još jednom bih želeo da naglasim da je cilj ovih mera da se zaštite građani Ukrajine", istakao je Turčinov tokom obraćanja Vrhovnoj Radi.

On je tom prilikom takođe optužio Rusiju da gaji "brutalne planove" za destabilizaciju jugoistoka Ukrajine time što, kako je naveo, pruža podršku "separatističkim militantima".

"Rusija je gajila i nastavlja da gaji brutalne planove", istakao je Turčinov na zasedanju ukrajinskog parlamenta, a prenela agencija AFP.

"Oni žele da zapale vatru ne samo u Donjeckoj oblasti, nego i na čitavom jugu i istoku Ukrajine, od Harkova do Odese", naveo je v.d. ukrajinskog predsednika.

Turčinov je juče potpisao ukaz o početku specijalne operacije na istoku zemlje, saopštila je njegova pres služba, prenosi Itar-Tas. Turčinov je ranije najavio pokretanje "sveopšte antiterorističke operacije" kako bi ukrajinske vlasti ponovo uspostavile kontrolu nad policijskim i vladinim zgradama koje su prethodnih dana zauzeli proruski demonstranti u desetak gradova na istoku zemlje.

Prvi bataljon ukrajinske Nacionalne garde poslat je na "front" na istoku zemlje, najavio je danas sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Andrij Parubij.

Bataljon je formiran od dobrovoljaca iz jedinica za samoodbranu Majdana, kijevskog trga na kome su počeli protesti u kojima je u februaru svrgnut proruski režim predsednika Viktora Janukoviča, napisao je Parubij na svom nalogu na Fejsbuku.

"Vojnici su veoma borbeni i spremni da brane Ukrajinu. Situacija nije jednostavna", dodao je Parubij.

Sve više tenkova na istoku Ukrajine

Iz različitih oblasti istočne Ukrajine prošle noći su stizale poruke o kretanju vojne tehnike, javio je jutros Radio Glas Rusije. Tenkovi i drugo različito samohodno oružje primećeno je na prilazima Slavjansku, nekoliko oklopnih vozila je viđeno u okolini Kramatorska, a u jednoj vojnoj koloni stručnjaci su primetili raketne sisteme "Grad".

Informacije o koncentraciji vojske na istoku zemlje pojavile su se poslednjih dana.

Vršilac dužnosti ministra odbrane Ukrajine Mihail Kovalj u ponedeljak je rekao da su oružane snage Ukrajine spremne za specijalne operacije na istoku zemlje, naveo je Glas Rusije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je apelovao na američkog predsednika Baraka Obamu da spreči upotrebu sile i krvoproliće u Ukrajini, saopštio je Kremlj.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je danas tokom posete Pekingu izjavio da Rusija strogo osuđuje nasilje i zahteva od Kijeva da prestane da šalje takozvane bezbednosne snage na istok Ukrajine, budući da je to protivno odredbama međunarodnog prava.

Lavrov je takođe istakao da je upotreba sile na jugoistoku Ukrajine neprihvatljiva i da su toj zemlji potrebne ustavne reforme, prenela je agencija Itar-Tas.

"Uvereni smo da je upotreba sile zarad rešenja problema na jugoistoku Ukrajine neprihvatljiva, kao i da ustavne reforme moraju da predstavljaju osnov rešenja krize", rekao je ruski šef diplomatije posle sastanka sa kineskim kolegom Vang Jijem u Pekingu.

Na ukrajinskim teritorijama gde se govori ruski, pre svega u regionima Donjecka, Luganska i Harkova, proruski demonstranti su poslednjih dana zauzeli zgrade lokalne administracije u ukupno desetak gradova. Oni takođe zahtevaju referendum o federalizaciji Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

100 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: