Davenport i Kirbi podržali GSA

Ambasadori EU i SAD, Majkl Davenport i Majkl Kirbi posetili su u znak podrške Gej strejt alijansu, koja je prethodnih dana dobila nove pretnje, ovaj put smrću.

Izvor: B92

Utorak, 08.04.2014.

15:12

Default images

Pripadnici LGBT udruženja ponovo na udaru ekstremista. Pre nekoliko dana Gej strejt alijansi stigao je mejl sa upozorenjem u kome se eksplicitno poziva na ubijanje i klanje njihovih članova i rukovodstva.

U dve elektronske poruke poziv za čišćenje Srbije stoji da se članovi Gej strejt alijanse ubijaju nemilice.

Obe poruke se završavaju rečima: "WI sretno vam klanje“.

"Ovo je zapravo prvi put da smo dobili ovako brutalne pretnje smrću. Ranije i ako je i stizalo nešto to su bili samo komentari da smo mi bolest, da nas treba lečiti. Ovo je mnogo ozbiljnije. Nekome se preti smrću, ne nekome već svim članovima GSA. Zašto baš sada? Mi želimo takodje to da znamo", kaže Lazar Pavlović iz GSA.

Pretnje su odmah prijavljene, pa se sada od istražnih organa čeka informacija ko stoji iza njih. Pripadnicima LGBT u posetu su, u znak podrške, došli ambasadori EU i SAD.

"Želeo sam da pokažem svoju solidarnost sa ovim ljudima, jer pretnje ljudima zbog njihovih stavova nisu nešto što bi trebalo da se dešava. Ovo je osnovno ljudsko pravo da se izrazite na način na koji želite. Želeo sam da pokažem podršku moje vlade ljudima kojima se preti", rekao je američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi.

Majkl Davenport ocenjuje da su poruke užasne i naglašava da su one potpuno neprihvatljive u svakom demokratskom društvu. Kaže da se zbog pretnji nisu obraćali nadležnima.

"Mi smo čuli od predstavnika GSA da su imali kontakte i sa tužilaštvom i sa policijom. Bitno je pre svega da se ozbiljno istražuje pozadina takvih akcija, takvih potpuno neprihvatljivih pretnji", naveo je ambasador EU u Srbiji.

Pretnje od pre nedelju dana nisu prve te vrste. Pre dvadesetak dana upućene su pretnje smrću i preko SOS telefona.

Prema informacijama kojima GSA raspolaže, taj slučaj je još u tužilaštvu i nije prosleđen policiji na rešavanje, što se, kako navode, pravda novim Zakonom o krivičnom postupku i njegovom sporošću. Zbog toga u Alijansi vlada uverenje da su šanse da će taj slučaj biti rešen, zanemarljivo male.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: