Snouden i Grinvald upozoravaju

Edvard Snouden i reporter Glen Grinvald pojavili se zajedno putem video linka sa suprotnih strana planete, prvi put od kada je Snouden tražio azil u Rusiji.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 06.04.2014.

10:10

Default images

Skoro 1.000 simpatizera u balskoj dvorani jednog hotela u centru Čikaga, tokom godišnjeg sastanka "Amnesti internešenela" o ljudskim pravima, toplo su dočekali Grinvalda koji se uključio iz Brazila, a posle 15 minuta ovacijama su propratili i Snoudenovo uključenje.

Njih dvojica su upozorili da se nadgledanjem "metapodataka" (podaci o podacima) više krši privatnost nego direktnim prisluškivanjem telefonskih razgovora ili čitanjem mejlova i istakli su da je od velike važnosti da postoje slobodni mediji koji hoće da analiziraju rad vlade.

Među metapodacima se nalaze podaci o tome sa kog telefonskog broja je pozvan koji broji, kada su obavljeni pozivi i koliko su trajali. Metapodaci ne uključuju sadržaj razgovora.

Organizacija "Amnesti internešenel" vodi kampanju za ukidanje masovnog nadgledanja koje sprovodi američka vlada i traži da Kongres preduzme mere u cilju ograničavanja prikupljanja informacija o telefonskim pozivima i drugim komunikacijama.

Snouden, koji je radio za američku Nacionalnu bezbednosnu agenciju (NSA), prošle godine je objavio tajne dokumente na osnovu kojih je razotrkiven veliki sistem američke vlade za nadgledanje telefonskih i Internet podataka, podseća Rojters.

Obelodanjene informacije su osramotile administraciju američkog predsednika Baraka Obame koja je u januaru zabranila prisluškivanje lidera prijateljskih zemalja i saveznika i počela da ograničava masovno prikupljanje telefonskih podataka Amerikanaca nizom ograničenih reformi koje su sprovedene zahvaljujući Snoudenu kome preti hapšenje ako kroči na američko tlo.

Obama je prošlog meseca objavio da će od Kongresa tražiti da prekine masovno prikupljenje i skladištenje telefonskih podataka koje vrši NSA, s tim da vladi bude dozvoljeno da pristupi metapodacima kada je potrebno.

Snouden i Grinvald su rekli da takvi podaci, zapravo, više otkrivaju nego direktno prisluškivanje telefonskih razgovora i čitanje mejlova.

"Metapodaci omogućavaju katalogizovano razumevanje, precizne podatke o svim našim privatnim aktivnostima. Iz njih se vide naša udruživanja, naša politička pripadnost i naše stvarne aktivnosti", rekao je Snouden.

Rezultati ankete koju su sproveli Rojters i agencija Ipsos ove nedelje pokazali su da je većina Amerikanaca zabrinuta da Internet kompanije suviše zadiru u njihove živote.

Grinvald, koji je Snoudena upoznao pre 10 meseci i pisao je o obelodanjenim dokumentima u britanskom listu "Gardijan" i drugim medijima, obećao je da će i dalje objavljivati informacije o vladinim zloupotrebama vlasti u svojoj novoj medijskog kompaniji "Intersept".

"Nadam se i verujem da će početi više da vode računa što više budemo pisali o tome i kada ljudi shvate da zloupotreba nije isto što i nadgledanje. Zapamtite moje reči i za oko dva meseca ćete videti da sam ispunio ono što sam rekao", kazao je Grinvald.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: