EU šalje 1.000 vojnika u CAR

Države članice Evropske unije zvanično su postigle dogovor da se uputi 1.000 vojnika u Centralnoafričku Republiku u nastojanju da ojača međunarodnu misiju.

Izvor: Tanjug

Utorak, 01.04.2014.

20:35

Default images

Države članice Evropske unije zvanično su postigle dogovor da se uputi 1.000 vojnika u Centralnoafričku Republiku u nastojanju da ojača međunarodnu misiju koju čine francuske i snage Afričke unije, pošto se zemlja suočava s nasiljem u kome je 60 ljudi ubijeno u poslednjih 10 dana.

Vojna misija EU pod nazivom EUFOR-RCA radiće na obnovi bezbednost u Bangui u šestomesečnom periodu.

"Pokretanje ove operacije pokazuje rešenost EU da preuzme punu ulogu u međunarodnim naporima da se obnovi stabilnost i bezbednost u Bangui i u celoj Centralnoafričkoj Republici", navela je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton u saopštenju, prenela je agencija Rojters.

Kada je EU prvobitno odobrila misiju početkom januara, očekivalo se da će vojnici početi da stižu do kraja februara, međutim na sastanku u Briselu prošle nedelje, vlade EU i neke zemlje van Unije ponudile su novu podršku misiji u oblasti strateškog vazdušnog transporta, kao i pomoć u raspoređivanju vojnika.

Lider pobunjenika, postavljen kao novi predsednik države, Mišel Đotodia, pokazalo se da nije u stanju da kontroliše svoje borce, od kojih su neki pokrenuli ubijanje, silovanje i pljačke što je dovelo da reakcije pripadnika hrišćanske većine organizovali osvetničke grupe poznate kao "anti-Balaka".

Nova stanje snaga dovelo je do talasa verskih i etničkih ubistava širom, hronično, nestabilne bivše francuske kolonije.

Đotodia je podneo ostavku pod međunarodnim pritiskom, a Ketrin Samba Pansa je imenovana za vd predsednika, ali se i ona bori da povrati stabilnost u zemlji.

Međunarodne snaga u CAR-u koju čini 2.000 francuskih i 6.000 vojnika iz afričkih zemalja se bore da spreče ono što su Ujedinjene nacije opisale kao "etničko čišćenje muslimanske manjine".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: