"Ukrajina nije ni malo bliža EU"

Posle previranja poslednjih meseci Ukrajina se nije približila EU čak i bez obzira na potpisivanje političkog dela sporazuma o asocijaciji, kaže Vladimir Čižov.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2014.

23:57

Default images

Stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov je dodao da "danas perspektiva stupanja Ukrajine u Uniju nije postala ni malo jasnija, ukoliko uopšte i postoji".

"Mislim da su u EU počeli u poslednje vreme da spoznaju ne toliko odgovornost za Ukrajinu, koliko počinju da osećaju opasnost po sebe od suviše približavanja sadašnje Ukrajine Uniji", ocenio je on u intervjuu TV kanalu "Rusija 24".

Prema njegovim rečima, nije slučajno što je uprkos raniji saopštenjima EU odlučila da sporazum o asocijaciji "podeli" i potpiše samo preambulu i politički deo, što je "dva odsto teksta".

"Glavni deo - trgovinsko-ekonomski blok, odložen je za bolja vremena, dok se u Kijevu ne pojavi legitimna vlada i, što je najvažnije, vlada koja je odgovorna za ono što kaže", rekao je Čižov.

Prema rečima ruskog diplomate, u EU počinju objektivnije i uravnoteženije da se odnose prema događajima u Ukrajini, iako je "slika i dalje prilično jednostrana".

Čižov je rekao i da je zajednica poslovnih ljudi evropskih zemalja negativno dočekala ideju uvođenja ekonomskih sankcija Rusiji, preneo je Itar-Tass.

"Što se tiče pokušaja zastrašivanja sankcija, koje će uvoditi ili neće, mislim da takva 'igra nerava' predstavlja deo informativnog rata", rekao je ruski ambasador pri EU.

Prema rečima Čižova, sada "hladnog rata" između Rusije i Zapada nema, a o mogućnosti njegovog obnavljanja govore oni koji to "veoma žele".

"Nadam se da su oni u manjini", rekao je on.

Čižov je, takođe, rekao da bi u slučaju da SAD počnu da isporučuju gas Evropi, on ne bi bio jeftiniji od ruskog.

Čižov je izneo stav Moskve da predsednički izbori u Ukrajini ne mogu da reše probleme jer nijedan od kandidata "ne može da tvrdi da predstavlja celu Ukrajinu" i da zato Rusija predlaže da se prvo sprovedu ustavne reforme a zatim izbori.

Ruski ambasador je ponovio da Moskva smatra da je potrebno da Ukrajina bude federalizovana jer je "istorija Ukrajine poslednjih godina pokazala da drugi modeli ne funkcionišu".

Povodom informacije da bi žitelji Krima, koji je pristupio Rusiji, radi dobijanja evropskih viza morali da se obrate ukrajinskim viznim centrima, Čižov je rekao da EU nije još donosila odluke o vizama za Krimljane.

Čižov je, takođe, rekao da se radi skretanja pažnje međunarodne zajednice od događaja u Kijevu namerno pokreće pitanje Pridnjestrovlja, jer je tamo bio održan referendum i da se znatan njegov deo još 2006. izjasnio za "razvod" od Moldavije.

On je upozorio na mogućnost da se u slučaju "potpaljivanja" situacije "pojave neke nepredvidive posledice".

Za izjave NATO-a da se duž granice Ukrajine rasporedilo "vrlo, vrlo mnogo ruske vojske sa veoma visokim nivoom borbene gotovosti", Čižov je rekao da predstavlja "bauka" za plašenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: