MUP nema nove podatke o ubistvima

O najavama da se istrage o pojedinim slučajevima privode kraju, kao i da je nalogodavac za većinu ubistava bio Milošević, u vrhu MUP Srbije saznali iz medija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2014.

23:29

Default images

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nema nove podatke o nerešenim ubistvima tokom devedesetih godina, koja su označena kao politička, uprkos najavama da se uskoro završava obimna istraga, piše Danas.

Kako je ovom listu rečeno u vrhu MUP, o najavama da se istrage o pojedinim slučajevima privode kraju, kao i da je nalogodavac za većinu ubistava bio Slobodan Milošević, saznali su iz medija.

Sagovornici ovog lista smatraju da dokazi postoje skoro 15 godina, ali da od političkog trenutka zavisi da li će pojedini slučajevi biti procesuirani. Takođe, saglasni su da državni organi treba da rade svoj posao, a ne da najavljuju istrage i hapšenja preko tabloida.

Advokat i bivši koministar policije Božo Prelević kaže za Danas da dokaze o nalogodavcima političkih ubistava ima još od 2000. godine i da svi ukazuju na Slobodana Miloševića ili Mirjanu Marković, ali da nijedna vlast nije želela da slučajeve procesuira do kraja.

"Oni koji su ubili Stambolića, Žiku Petrovića, Kundaka, Ćuruviju, pokušali atentat na Vuka Draškovića... nisu imali nikakav lični motiv za ta zlodela, već su bili puki izvršioci. Sa druge strane, svi ubijeni 90-ih godina su u jednom momentu postali „teret“ za porodicu Milošević - njihovi politički oponenti, ili oni koji su isuviše znali o toj porodici. Kad vidite ko su izvršioci, jasno vam je da njih nije mogao da angažuje bilo ko, jer se radi o delu tadašnjeg državnog aparata", ističe Prelević. On dodaje da se nije utvrdilo da li je naloge davao Milošević ili njegova supruga.

"Postoje direktni dokazi da je većinu tih ubistava pokrenula Mira Marković. Iz nekog razloga, nijedna vlast nije htela da otvara te slučajeve. Zato što su bili u koaliciji sa SPS-om, ili iz nekih drugih razloga. To ne mogu da znam, ali moguće da je u pitanju i novac. Od 2000. godine govorim da je Radetu Markoviću bolje dati statut zaštićenog svedoka nego ga držati u zatvoru. Kao i da je neophodno otvoriti dosijea", naglašava Prelević. Sagovornik lista Danas je skeptičan po pitanju rešavanja mnogih ubistava iz devedesetih, "jer se ti slučajevi ne vode profesionalno, pred nadležnim organima, već po tabloidima“. Novinar "Vremena“ Miloš Vasić takođe ne veruje da će se skoro rešiti pozadina mnogih ubistava "jer se istrage svako-malo otvaraju, po potrebi“.

"Dokaznog materijala ima koliko hoćete. To je bunar iz koga se može vaditi do mile volje. Pretpostavljam da se slučajevi sada vade iz fioke, jer imamo malu prazninu u dinamici koju Aleksandar Vučić nameće. A možda je neko rešio da "propeva“, kako bi sebi kupio slobodu", smatra Vasić. Za razliku od Prelevića, Vasić misli da je bračni par Milošević bio direktan nalogodavac u slučaju ubistava Ivana Stambolića i Slavka Ćuruvije, "dok su ostala ubistva na radnom nivou izvršavali pripadnici bezbednosnih struktura“.

"Bilo je sprege politike, kriminala, novca. Zbog čega je ko konkretno ubijen i ko je nalogodavac, može lako da se otkrije, ako su nadležni organi ozbiljni u tome, a ne samo da prave sebi reklamu u tabloidima", zaključuje Vasić.

Za nekoliko ubistava uhapšeni su neposredni izvršioci, ali nalogodavci nikad nisu otkriveni. Tako su bivši pripadnici DB Radomir Marković, Milorad Ulemek, Nenad Ilić i Branko Berček pravosnažno osuđeni na po 40 godina zatvora za ubistvo pripadnika SPO Veselina Boškovića (brata Danice Drašković), Vušura Rakočevića, Dragana Vušurevića i Zvonka Osmajlića, koji su ubijeni 3. oktobra 1999. na Ibarskoj magistrali. Radomir Marković je ranije osuđen i na 15 godina zatvora za ubistvo Ivana Stambolića i atentat na Vuka Draškovića u Budvi.

Poslednje informacije koje su se pojavile u medijima u vezi su sa ubistvom Željka Ražnatovića Arkana, koji je ubijen 2000. Kao neposredni izvršioci osuđeni su Dobrosav Gavrić, Milan Ðurišić i Dragan Nikolić. Međutim, prema poslednjim, nezvaničnim informacijama, nalogodavac ubistva bio je Slobodan Milošević.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova prošle godine su najavljivali formiranja posebnih komisija za rasvetljavanje nekih od ubistava tokom devedesetih godina, unutar samog ministarstva.

Danilović: Potrebna revizija

Advokat Rajko Danilović, zastupnik porodice ubijenog novinara Slavka Ćuruvije, izjavio je juče za TV Pink da se dokazi o političkim ubistvima, ukoliko ih ima, moraju uvažiti, a neki od procesa revidirati ili dopuniti. On je naglasio da težina i validnost dokaza utiču na procese koji su toku i da su važni dokazi, koje imaju MUP, BIA "ili bilo koja služba koja je obavljala te istrage“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: