Nećemo narušavati odnose s Rusijom

Dačić kaže da su predstavnici Srbije u Briselu izneli principijelan stav da Srbija ne želi da preduzme ni jedan korak u narušavanju odnosa s Ruskom Federacijom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2014.

20:06

Default images

Premijer Dačić je istakao da na taj stav nije izneta nikakva primedba, niti je to izazvalo "posebne rasprave".

Dačić je novinarima, posle 23. runde dijaloga između Beograda i Prištine, rekao da visoka predavnica Evropske unije Ketrin Ešton na sastanku nije postavila pitanje stava Srbije prema Ukrajini, ali da su vicepremijer Aleksandar Vučić i on izneli stav Srbije koji se "bazira na temeljnim opredeljenjima da Srbija želi da nastavi put ka EU, a da sa druge strane, ne želi da preduzme nijedan korak koji bi ugrozio njene odnose sa Ruskom Federacijom".

"Ešton je na početku sastanka rekla da, za razliku od najava iz naše štampe, ona ne želi da priča o tome, ali mi smo sami izneli veoma jasne stavove i nikakvih rasprava, niti primedbi s njihove strane nije bilo", poručio je Dačić.

Prema njegovim rečima, pitanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta veoma su važna za Srbiju, "jer je i u Srbiji došlo do njihovog narušavanja".

Dačić je naveo i da će, imajući to u vidu, srpska spoljna politika i stavovi biti balansirani u skladu s tim principima.

On je naglasio da je Srbija, iako nije članica EU i nema obavezu da svoje stavove usaglašava sa stavovima te zajednice, prošle godine od 32 slučaja, 29 puta usaglasila svoj stav sa mišljenjem Brisela.

Vicepremijer Aleksandar Vučić izjavio je da je u nastavku dijaloga s Pristinom, u teškim uslovima, za Srbiju i srpski narod postignut najbolji mogući rezultat kad je reč o pravosuđu na KiM.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: