Velike razlike između Rusije i SAD

Rusija i Sjedinjene Američke Države nemaju jedinstven plan za rešenje ukrajinske krize, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Izvor: Tanjug

Subota, 29.03.2014.

21:09

Default images

Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov, rekao je da između Moskve i Vašingtona još ima velikih razlika u stavovima na koji način treba rešavati situaciju u Ukrajini, uprkos tekućim konsultacijama o najvećem sporu između Istoka i Zapada od vremena hladnog rata.

"Ne postoji jedinstven plan. Imamo različito viđenje situacije (ukrajinske krize). U našim razgovorima razmenjujemo mišljenja, ali ne može se reći da imamo jedinstven pristup", rekao je Rjabkov, a prenose agencije.

Kako je Rjabkov izjavio za RIA Novosti, izjava Bele kuće da Rusija i SAD rade na rešenju krize u Ukrajini po američkom planu ne odgovara stvarnosti.

"Bela kuća je u svom saopštenju za štampu posle telefonskog razgovora predsednika Putina i Obame nekorektno izložila njegov sadržaj. Upravo su SAD davale komentare na naše predloge o Ukrajini. Predstavljati to tako da se radi po američkim predlozima ne odgovara stvarnosti", rekao je Rjabkov.

Američki državni sekretar Džon Keri i njegov ruski kolega Sergej Lavrov sastaće se u nedelju u Parizu kako bi razgovarali o načinima za rešenje ukrajinske krize, saopštila je portparolka Stejte departmenta Dženifer Psaki.

Sastanak će uslediti nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin pozvao juče telefonom američkog lidera Baraka Obamu kako bi razmotrili situaciju u Ukrajini.

Prema saopštenju Kremlja, Putin je sugerisao američkom predsedniku da bi međunarodna zajednica mogla razmotriti zajedničke mere koje bi imale za cilj da se smiri situacija u Ukrajini i izrazio zabrinutost zbog, kako je rekao, "stalnih ispada ekstremista" u Kijevu, kao i zbog situacije u moldavskom regionu Pridnjestrovlje gde pretežno žive Rusi.

Bela kuća je pre toga saopštila da je Putin zvao Obamu da bi razmotrili američki predlog za rešavanje krize u Ukrajini.

"Neće biti crnih lista, ne kopiramo Zapad"

Rusija ne namerava da objavi novu crnu listu zapadnih državljana koji bi bili meta sankcija kao što su zapadne zemlje to učinile sa ruskim državljanima zbog Krima, rekao je Rjabkov.

Moskva je u petak saopštila da će Rusija uzvratiti istom merom na sankcije koje su uvele zapadne zemlje zbog pripajanja Krima Rusiji, ali nije navela nijedno ime zvaničnika SAD i EU, navela je agencija Rojters.

Rjabkov je istakao da Rusija ne namerava da kopira zapadne zemlje i da neće objavljivati crnu listu.

SAD i EU su zabranile vize i zamrzle imovinu ruskim zvaničnicima, poslanicima i saveznicima ruskog predsednika, da bi kaznili Moskvu za, kako smatraju zapadne zemlje, nezakonito pripajanje Krima.

Rusija je početkom marta uvela sankcije devetorici američkih zvaničnika i poslanika i zabranila je ulazak trinaestorici kanadskih zvaničnika u zemlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: