Ekstremni desničari okupirali Radu

Naoružani aktivisti Desnog sektora, ultradesničarske ukrajinske organizacije, opkolili su zgradu ukrajinske skupštine (Vrhovne rade) u Kijevu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 27.03.2014.

23:53

Default images

Oni traže ostavku ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova, dva dana nakon što je policija pucala i ubila jednog od njihovih lidera Aleksandera Muzička.

Demonstranti su slomili stakla na vratima zgrade i pokušali da uđu. Ispred zgrade parlamenta se prema ruskoj agenciji Itar-Tas nalazi oko 2.000 demonstranata.

Avakova je inače naimenovala skupština, navodi agencija i dodaje dok traje opsada zgrade, nju napuštaju poslanici podzemnim prolazom.

Aktivisti Desnog sektora su, kako se tvrdi, bili učesnici smrtonosnih okršaja sa policijom za vreme antivladinih protesta koji su na kraju doveli do državnog udara u zemlji, navodi Itar-Tas.

Jedan od koordinatora Desnog sektora, ultranacionalista Aleksander Muzičko se nalazio na ruskoj poternici zbog torture i ubistava ruskih vojnika u ruskoj republici Čečeniji između 1994. i 2000. godine, i on je ubijen 25. marta u akciji ukrajinskih snaga bezbednosti na zapadu Ukrajine, navodi agencija.

Petog marta, ruske vlasti su podigle optužnicu protiv lidera Desnog sektora Dmitrija Jaroša jer je preko medija javno pozivao na terorističke i ekstremističke aktivnosti.

Nakon pogibije Muzičkog, pripadnici ukrajinskog ultranacionalističkog pokreta "Desni sektor" rekli su da se spremaju na osvetu vršiocu dužnosti ministra unutrašnjih poslova Arsenu Avakovu.

"Osvetićemo se Arsenu Avakovu za smrt našeg sabrata. Ubistvo Saše Beloga je naručio ministar. Muzičko nije dobio nikakvo upozorenje niti nagoveštaj da je počinio bilo koje krivično delo, niti je bilo gde pozivan", izjavio je koordinator "Desnog sektora" Ravenjske oblasti Roma Kovalj.

Način na koji će osveta biti izvršena za sada nije određen, jer pokret mora da usaglasi svoje delovanje sa Kijevom, objavio je portal "Ča Rivne".

MUP Ukrajine je ranije saopštio da je u noći 24./25. marta na teritoriji ovlasti Rovno, u kafani "Tri karasja" (tri šarana), bila izvedena specijalna operacija hapšenja kriminalne grupe, tokom koje je Aleksandar Muzičko otvorio vatru i bio smrtno ranjen.

"Dok su ga hapsili bio je još uvek živ. Hitna pomoć koju su pozvali je konstatovala smrt", objasnio je prvi zamenik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Vladimir Jevdokimov.

Kasnije se pojavila verzija po kojoj je to bila akcija za uništenje radikalnih nacionalista koju je sprovodila Služba bezbednosti Ukrajine, što je za RIA Novosti saopštio jedan od njenih rukovodilaca.

"Čitava operacija je bila - ne uhapsiti, već neutralisati Muzička, skloniti ga sa scene", rekao je ovaj izvor.

Po njegovim rečima Muzičko je počeo da "kompromituje novu ukrajinsku vlast i da na svoj način tumači instrukcije svog rukovodstva iz 'Desnog sektora'".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: