Sastanak Deščicje i Lavrova u Hagu

Ministar spoljnih poslova u privremenoj ukrajinskoj vladi Andrij Deščicjai šef ruske diplomatije Sergej Lavrov sastali su se danas u Hagu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.03.2014.

18:04

Default images

Andrij Deščicja, ministar spoljnih poslova u privremenoj ukrajinskoj vladi i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov sastali su se danas na marginama Samita o nuklearnoj bezbednosti u Hagu da bi razgovarali o ukrajinskoj krizi, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Na sajtu Ministarstva je objavljena slika sa današnjeg susreta Lavrova i Deščicje, što je prvi put da se oni sastaju otkad su se Krim i Sevastopolj pripojili Rusiji, prenela je agencija AFP.

Deščicja je nešto ranije na konferenciji za štampu izjavio da postoje "velike šanse" za susret sa Lavrovim, na kojem bi bio započet dijalog o tome kako na miran način rešiti spor izmedju Ukrajine i Rusije.

Ukrajina je spremna za razgovore sa Rusijom u cilju mirnog rešenja konflikta, rekao je Deščicja, dodavši da će od Rusije zahtevati da zaustavi eskalaciju konflikta i povuče sve svoje trupe sa Krima, navela je ruska agencija Itar-Tas s.

"Rusija i Ukrajina će moći da koegzistiraju u budućnosti, ali Kijev se neće odreći Krima. Nastavićemo sa aktivnim naporima i saradnjom sa našim međunarodnim partnerima u svrhu preuzimanja kontrole nad Krimom", istakao je ukrajinski šef diplomatije.

Svetski lideri na čelu sa američkim predsednikom Barakom Obamom okupili su se danas na Nuklearnom bezbednosnom samitu u Hagu koji se održava u senci ukrajinske krize.

Krim je primljen u sastav Rusije na osnovu rezultata referenduma od 16. marta i Deklaracije o nezavisnosti Autonomne Republike Krim i grada Sevastopolja, a 21. marta ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon o stupanju Krima i Sevastopolja u Rusku Federaciju.

Krim je od danas, kako su javile ruske agencije, uključen na geografskim kartama objavljenim na zvaničnim internet-stranicama predsednika, vlade i parlamenta Rusije.

Rusi zauzeli još jedan ukrajinski brod

Danas su ruske snage zauzele ukrajinski desantni brod "Konstantin Olšanski" koji se nalazi u jezeru Donuzlav, na zapadu Krima, javio je Frans pres.

Ukrajinska agencija Ukrinform prenela je izjavu portparola ukrajinskog Ministarstva odbrane Vladislava Seleznjova da je posada tog broda aktivirala dimne bombe u samoodbrani.

"Na gornjoj palubi kreću se nepoznati naoružani ljudi, a posada se zabarakadirala u delovima broda", rekao je on.

Ranije danas agencija UNIAN je - pozivajući se na člana posade broda "Čerkasi" koji je takođe u Donuzlavu, Aleksandra Gutnika, javila da je većina posade desantnog broda "Konstantin Olšanski" bila prešla na stranu Rusije, a da su "ruski vojnici protekle noći sproveli operaciju potpunog zatvaranja prolaza u more", potapanjem jednog manjeg broda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: