Ukrajina potpisala sporazum sa EU

Predstavnici privremene ukrajinske vlade potpisali su danas u Briselu Sporazum o pridruživanju sa Evropskom unijom.

Izvor: B92

Petak, 21.03.2014.

10:36

Default images

Sporazum je u ime Ukrajine potpisao vršilac dužnosti premijera Arsenij Jacenjuk, preneo je Rojters.

Podsetimo, prošle godine je odluka bivšeg predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča da ne potpiše taj sporazum dovela do višemesečnih demonstracija, a na kraju i do promene režima u Ukrajini.

EU je podelila Sporazum na dva dela, politički i ekonomski, kako bi pružila priliku prelaznoj vladi da odmah potpiše prvi deo. Ekonomski deo sporazuma biće potpisan nakon predsedničkih izbora i formiranja nove vlade u maju.

Jacenjuk: Rusija pravi novi svetski poredak

Beta-AP
Nakon što je potpisao sporazum sa EU, Jacenjuk je zatražio od međunarodne zajednice da zavede ekonomske sankcije Rusiji kako bi se zaustavilo njeno stvaranje "novog svetskog poretka".

On je istakao i da je ekonomski pritisak na Rusiju jedini način da se zaustavi, kako je opisao, njeno bez presedana nepoštovanje međunarodno priznatih granica, preneo je AFP. "Šta se to događa u svetu danas? Da li je Rusija odlučila da zavede novi svetski poredak?", zapitao se Jacenjuk.

"Vojni odgovor je neprihvatljiv, imali bi treći svetski rat. Najbolji način da se zaustavi Rusija jeste da joj se zavedu ekonomske sankcije.

Evropska unija je, podseća AFP, zavela sankcije za 33 Rusa i Ukrajinca zbog ruskog pripajanja Krima, ali je nevoljna da joj nametne ekonomske sankcije s obzirom da je Rusija jedan od najvećih partnera EU i njen ključni snabdevač energijom, pošto se ruskim gasom zadovoljava više od jedne četvrtine evropskih potreba.

Ukrajinska kriza, navodi AFP, podstiče korake da se što pre smanji zavisnost od ruskih energenata, a Jacenjuk je rekao da treba izmeniti energetsku politiku Ukrajine.

Navodeći da Rusija dupliranjem cene gasa kažnjava njegovu zemlju zbog jačanja odnosa sa EU, Jacenjuk je pozvao EU da pomogne Ukrajini u snabdevanju energentima. "Svi mi treba da platimo cenu, za mir, stabilnost, bezbednost i vrednosti", rekao je Jacenjuk.

Ranije danas, premijer Rusije Dmitrij Medvedev rekao je u Moskvi na sastanku sa predsednikom Vladimirom Putinom da Ukrajina treba da vrati Rusiji 16 milijardi dolara, jer postaje nevažeći sporazum iz Harkova, prema kojem Moskva snabdeva Ukrajinu jeftinim gasom.

Medvedev je rekao da sporazum iz Harkova (prema kojem Rusija snabdeva Ukrajinu jeftinim gasom, a za uzvrat iznajmljuje pomorsku bazu Sevastopolj na Krimu), postaje nevažeći i da Rusija shodno tome ima zakonsko pravo da traži povraćaj novca od Kijeva.

Medvedev je rekao da pored duga od 11 milijardi dolara za najam pomorske baze, Ukrajina duguje Rusiji tri milijarde dolara za nedavni zajam i oko dve milijarde ruskom koncernu, Gazpromu.

Moskva i Kijev potpisali su 21. aprila 2010. godine Sporazum iz Harkova, prema kojem je, najam baze za flotu produžen u narednih 25 godina pošto je trenutni najam isticao 2017. godine.
Veći deo Crnomorske flote stacioniran je u luci Sevastopolj na Krimu prema sporazumu o najmu sa Ukrajinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: