SNS ubedljiv u Srbiji i Beogradu

Srpska napredna stranka osvojila je apsolutnu većinu u budućem Parlamentu Srbije i Skupštini grada Beograda.

Izvor: B92

Nedelja, 16.03.2014.

20:00

Default images

Na osnovu projekcije CeSID u nacionalni parlament ulaze još SPS, DS, NDS i tri stranke nacionalnih manjina.

Naprednjaci će imati između 155 i 160 poslanika. U Skupštinu grada Beograda ulaze SNS (63 mesta, apsolutna većina), DS, SPS i DSS. Mlađan Dinkić se povlači iz politike, LDP van oba parlamenta, DSS van Skupštine Srbije prvi put od osnivanja.

01.05 Analitičari se slažu da ubedljiva pobeda donosi veliku odgovornost Aleksandru Vučiću i njegovoj stranci.

01.00 Tokom večeri Aleksandra Vučića su posetili i ambasadori SAD Majkl Kirbi i Rusije Aleksandar Čepurin, koji je paralelno pratio ireferendum na Krimu, na kojem je za pripajanje Rusiji glasalo preko 95 posto ljudi.

00.58 SNS dominira i na lokalnim izborima u Pećincima, Boru, Negotinu i Aranđelovcu. Svuda su ubedljivo prvi, a samo u Negotinu neće imati apsolutnu većinu. Iz tog grada na istoku zemlje stižu dobre vesti za LDP (skoro 15 posto).

00.45 RIK prebrojao gotovo dve trećine glasova, rezultati potpuno prate dosadašnje projekcije.

00.40 Ivica Dačić završio posetu centrali SNS.

00.35 SVM je ostvario najbolji rezultat u istoriji, imaće 7 poslanika u parlamentu. Ištvan Pastor: “I dalje mislimo da je za realizaciju naših ambicija prevashodno važno da budemo parlamentarna većina. Bez obzira na izborne rezultate, nema elemenata zbog kojih bi trebalo da preispitamo prethodno izrečene stavove".

00.31 Nešto preko trećine birača izašlo je izbore na teritoriji Kosova i Metohije.

00.30 Pogledajte govore Vučića, Dačića, Đilasa, Tadića, Koštunice, Jovanovića, Dinkića.

00.26 Dveri priznale da su ispod cenzusa i u Beogradu.

00.24 SNS pobedio u većini gradova u Srbiji, uključujući Suboticu (ispod jednog procenta prednosti u odnosu na SVM) i Jagodinu (pobeda na Palminom terenu)

00.23 Novak Đoković pobedio Federera, posle taj-brejka u trećem setu finala Indijan Velsa!

00.15 Ivica Dačić već više od sat vremena u sedištu SNS.

00.07 Slavlje u SNS traje, fotografije pogledajte u posebnoj vesti.

23.56 Rezultatima izbora u Beogradu zadovoljni i SPS i lista JESTE SVEjeDNO.

23.39 Saša Radulović (DJB): "Od sutra nastavljamo dalje da gradimo organizaciju i da insistiramo na stvarima o kojima smo govorili pre izbora. Bavićemo se svim temama koje su važne za društvo. Mislim da ćemo dati primer i da ćemo na narednim izborima biti snaga sa kojom će svi morati da računaju".

23.20 Vojislav Koštunica (DSS): "Ako vlast nastavi ovako u narednom periodu mogla bi da uništi Srbiju, jer ta politika po mom dubokom uverenju nije u interesu Srbije. Naš zadatak je da se borimo da se to ne dogodi. Apsolutno svaki potez vlasti praćen je podrškom iz Brisela, a istovremeno je bio udar na Ustav Srbije, i međunarodno pravo. Mi u svetu imamo ne protivnika, nego neprijatelja".

23.18 Vojislav Koštunica (DSS): "Većini SNS doprinela skupa i agresivna kampanja i dugogodišnja propaganda. Bilo bi dobro da javnost jednom sazna tačne podatke o finansiranju spotova i ostalih priloga, jer bi to bilo razbijanje mita o borbi protiv korupcije. Poseban doprinos rezultatu dao je značajan broj medija u Srbiji, svrstavajući se na stranu dosadašnje vesti. Tokom kampanje bilo je potkupljivanja i zastrašivanja, telefonskih poziva, pretnji, posebno u slučaju SNS".

23.16 Vojislav Koštunica (DSS): "Na ove izbore nije izašlo skoro pola biračkog tela, i nad tim treba da se zamislimo svi. To sigurno nisu birači sadašnje vlasti. Nesumnjivo se iz sastava skupštine može reći da se politička mapa Srbije promenila i podseća na onu iz devedesetih, samo što su dva glavna aktera zamenila mesta, uz pomoć zapadnih sila, čiji je uticaj na unutrašnje stvari u Srbiji jak i neprikriven od 2008. godine".
Foto: Tanjug
23.14 Vojislav Koštunica (DSS): "Hvala svima na glasu za DSS i ostali verni našoj državotvornoj politici. Okolnosti su bile pre nemoguće nego normalne. Nismo zadovoljni rezultatima izbora, iako ti rezultati nisu konačni. Pozitivna činjenica je rezultat na gradskim izborima u Beogradu".

23.13 U Beogradu po projekciji CeSID SNS će imati apsolutnu većinu, a u gradski parlament ulaze i DS, SPS i DSS.

23.12 Jadranka Joksimović (SNS): "Rezultat i u Beogradu je izvanredan, više će se voditi računa o razvoju grada, manje će se zaduživati".

23.10 Jadranka Joksimović (SNS): "Ključna poruka je prepoznavanje građana svih naših aktivnosti u prethodnih 18 meseci. Moramo da idemo napred, menjamo društvo i sebe. Neće biti jednostavno, već za godinu do godinu i po građani će osetiti boljitak na ličnom standardu".

23.07 Jadranka Joksimović (SNS): "Retko se dešava da stranka posle 18 meseci na vlasti dobije ovakav rezultat. Saslušaćemo sve potencijalne partnere. Kada ste ovoliko moćni, sve što radite treba da bude produkt konsenzusa u društvu. Za dobrobit zemlje je da vidimo ko sve želi da učestvuje i svako je dobrodošao".

22.59 Bojan Pajtić (DS): "O rezultatima u Pokrajini ćemo razgovarati naknadno".
Foto: Tanjug
22.58 Dragan Đilas (DS): "Imamo novu političku realnost, mnoge stranke koje nismo mogli ni da zamislimo ban parlamenta su ostale ispod cenzusa. Očigledno su građani poverovali u obećanja, ne gledajući da li su prethodna obećana. Sve što smo rekli da će se dešavati u Srbiji, koliko nemamo viziju, rupe u budžetu, te probleme će rešavati najveća stranka, a da neće optuživati nekog ko je vladao pre mnogo godina".

22.56 Dragan Đilas (DS): "Prema podacima koje imamo za Beograd uzeli smo preko 16 posto. Nisam zadovoljan ni tim rezultatima, ali to je realnost u ovakvim okolnostima. O unutrašnjim stavrima stranke pričaćemo za nekoliko dana. Sad nije ni vreme, ni mesto".

22.53 Dragan Đilas (DS): "Nije ni mesto ni vreme za analize,. treba svi da se pogledamo u ogledalo, ko je šta pričao i šta radio. Želim da sva obećanja SNS budu ispunjena, mada mi dozvolite da u to ne verujem. Jedan od razloga ovakvih rezultata je razjedinjenost opozicije i građanske opcije. Jedan od zadataka DS je da se u narednom periodu ta opcija okupi oko naše stranke. Do danas smo se borili za mesta u parlamentu, a od sutra za demokratiju. Biće, da ne kažem jedina, ali najozbiljnija opozicija. Sve dobro ćemo podržati, sve što smatramo lošimk ćemo kritikovati". 22.48 Čedomir Jovanović (LDP): "Opis sudbine LDP u Beogradu je identičan, imali smo najboljeg kandidata, sa besprekornom karijerom i jasnim i konkretnim planom za njega. ne mislim da su glasovi bili mera vrednosti za nas i kandidata Željka Ožegovića. Taj procenat govori o spremnosti našeg društva da se bori sa svim onim što ga sada ugrožava. Većina je dala poverenje Aleksandru Vučiću".

22.46 Čedomir Jovanović (LDP): "Pred nama su lokalni i pokrajinski izbori, ovo iskustvo pomoći će nam. Ono što utiče na sudbinu LDP je naša sposobnost da idemo svojim putem. Smatramo da je vreme za LDP. Ne mislim da su nas rezultati demantovali, jer je LDP simbol sistema vrednosti. Ovu kampanju nismo doživeli kao obračun sa onima oko nas".

22.45 Čedomir Jovanović (LDP): "Ovi rezultati iznenadiće samo one koji ne znaju u kakvoj Srbiji žive. LDP će na sledećim izborima biti jači za one koji nisu glasali danas i čuli naše poruke da je politika mnogih štetna.Ostaje da radimo kako smo radili kada smo formirali stranku".

22.42 Čedomir Jovanović (LDP): "Sve što smo uradili u ovoj kampanji, uadili smo da pomognemo društvu. Sad možemo samo da čestitamo strankama koje ulaze u parlament i zahvalimo se na glasovima datim nama. Sve odluke koje ćemo doneti biće u interesu društva od kojeg nećemo dići ruke".

22.22 Mlađan Dinkić (URS): "Dosta je bilo, politika nije jedino čime se bavim. Ušao sam u politiku da bih nešto menjao. Sve vreme smo bili u vlasti, od 2000. godine, vreme je da neko drugi snosi odgovornost, da se izbore sa svim nedaćama, kad se o njima govore neistine. Ja više neću voditi URS".

22.20 Mlađan Dinkić (URS): Nismo u parlamentu, nismo jedini, neki kojima su davali šanse nisu ušli. Hvala onima koji su glasali za nas. Cenim stav građana Srbije.

22.19 Mlađan Dinkić (URS): Pred SNS sada velika odgovornost, ako se nastavi politika stezanja kaiša, ne vidim kako će se povećati plate i penzije. Ta politika vodi Srbiju u pogrešnu stranu i nadam se zaokretu vlade u tom pogledu.

22.17 Boško Obradović (Dveri): Prešli smo cenzus na gradskim izborima, osvojili smo 5.7 glasova.
Foto: Tanjug
22.15 Boris Tadić: "Nemam nikakav dogovor sa SNS, ako nas pozovu, pričaćemo".

22.14 Boris Tadić: "Građani bili razočarani radom opozcije, došlo je do asimetrije u društvu. Videćemo kako će se razvijati stvar, ogromna snaga SNS u odnosu na ostale, zato će i njihova odgovornost biti velika. Opozicija će sarađivati u izgradnji demokratskog društva".

22.13 Boris Tadić: "Veliko i prijatno iznenađenje, kada vidimo da su neke stranke koje postoje četvrt veka ostale van parlamenta. Nismo imali infrastrukturu ni finansijska sredstva".

22.12 Ivica Dačić: "Ako SNS bude imao inicijativu, razgovaraćemo sa njima".

22.11 Ivica Dačić: "Retke su vlade u svetu koje posle vladavine dobiju ovoliko glasova. Naša je dobila 210 od 250 poslanika. Građani pokazali da imaju pozitivno mišljenje za naš rad. Kako će se dalje odvijati politička scena videćemo. Što se SPS tiče, osnove našeg političkog programa su jasne, prošlo je vreme kada se razmišljalo da li se ide evropskim putem, a i nova vlada će nastaviti razgoore sa Prištinom".

22.09 Ivica Dačić: "U uslovima referendumskog izjašnjavanja naša koalicija ostvarila za nas istorijski značajan rezultat, koji cementira našu političku poziciju na karti Srbije. Da nismo imali jasan cilj i kampanju, prošli bismo kao ove druge stranke. Postigli smo rezultat koji je iznennadio mnoge. Sačuvali smo svoje. Treba sačekati do kraja za pune rezultate, ali nije bitno tačno, biće između 14 i 15 posto".

22.07 Nema organizovanog slavlja u Beogradu.

22.05 Van parlamenta po trenutnoj projekciji ostaju stranke za koje je glasalo 21.9 posto građana Srbije.

22.03 Zoran Lučić: Veoma jasna slika o Beogradu, u skupštinu grada ući će samo 4 stranke - SNS, SPS, DS, DSS.

22:00 - GIK će u 22:30 obajviti prve rezultate za Beograd. CeSID je objavio da će uskoro i oni objaviti projekciju za Beograd.

21.59 - PROJEKCIJA CESID: SNS 48,8, SPS 14, DS 5,9, NDS 5,7, DSS 4,1, Dveri 3,4, URS 3,3 LDP, 3,1... Opširnije u posebnoj vesti.

21.46 - Ljubica Gojgić iz štaba DS navodi da se atmosfera u Krunskoj može opisati u dve reči - "razočaranje i neverica". Najavljeno je obraćanje lidera DS Dragana Đilasa, ne zna se kada, a ostali funkcioneri DS nisu raspoloženi za razgovor.

21.45 - Reporter B92 iz izbornog štaba SPS javlja da čelnici te stranke rezultate prate iza zatvorenih vrata. Još nema izjava.
Foto: Tanjug
21.37 Aleksandar Vučić (SNS): Mnogi ljudi, gotovo niko, ne doživi ovo što sam danas doživeo, da imamo više glasova i od Miloševićeve liste iz 1990. To predstavlja samo dodatnu odgovornost, da ću se truditi da radim više i odgovornije. Siguran sam da ćete se često ljutiti, ali sve ću raditi u interesu građana Srbije. Želim da ne radim za rezultat na sledećim izborima, nego za buduće generacije. Ovakva vlada imaće mandat naroda da radi pre svega na ekonomskim reformama. Rezultate će videti već na polovini mandata. Izaći ćemo pred ljude, jer je važno da oni shvate u koliko teškoj situaciji se nalazimo i šta moramo da preduzmemo.

21.35 Aleksandar Vučić (SNS): "Građani posle dugo godina prepoznali priliku da možemo da budemo mudri, ozbiljni, odgovorni, da se ponašamo drugačije, radimo više. Srbija će nastaviti evropski put, saradnju sa svim partnerima u svetu, Rusima, Amerikancima, Kinezima".

21.33 Aleksandar Vučić (SNS): "Sa svima ćemo biti spremni da sarađujemo. Srbija ima budućnost".

21.32 Aleksandar Vučić (SNS):"Čestitamo ostalim strankama, želimo sve da saslušamo, nećemo ih ponižavati zbog rezultata koji su postigli. Hvala na poverenju koje ste nam pružili, na ogromnoj energiji koju ste nam dali, na najboljem rezultatu u 25-godišnjoj parlamentarnoj istoriji Srbije.

21.29 Nebojša Stefanović (SNS). "Na osnovu 62 posto prebrojanih: SNS 49.3% SPS 13.9%, DS5.3, NDS 6.1, DSS 4.1%, ostali manje".

21.27 Nebojša Stefanović (SNS, ujutro će biti gost Kažiprsta): "Veličanstven rezultat. Najubedljiviji koji Srbija pamti od 1990. Hvala građanima Srbije zbog borbe za reforme".

21.21 U ovom trenutku Dveri se bore za cenzus u gradskoj skupštini Beograda.

21.20 Još uvek nema nikakvih detaljnih procena za Beograd.

21.19 Predsednik Republike Tomislav Nikolić stigao u SNS.

21.18 Ovakvi rezultati nagoveštavaju da oko 20 posto glasova pripada strankama koje neće preći cenzus. U tom slučaju je nešto ispod 40 posto dovoljno za apsolutnu većinu u parlamentu.

21.17 Poslednji put jedna stranka imala je većinu u Skupštini od 1990. do 1992, kada je SPS imao gotovo 200 poslanika posle prvih postkomunističkih izobra. Nikad se nije desilo da po proporcionalnom sistemu jedna stranka ima samostalnu apsolutnu većinu, do sada je rekordni učinak imao SPS na izborima 1993 (123 poslanika).

21.15 SPS: Na malom uzorku SNS 46-48 posto, SPS 15-16 posto, DS preko 6 posto, NDS nešto preko 5 posto. DSS na ivici cenzusa.

21.14 Zoran Lučić: "Možda će pasti ispod 50 posto glasova, ali većina u parlamentu je sada već gotovo izvesna".

21.12 Zoran Lučić: "Nema u ovim rezultatima mnogo podataka iz Beograda, ali su veoma indikativni. Obično do 21.30 stigne prilično precizna projekcija".
Foto: Tanjug
21.05 Marko Blagojević (CESID): Prvi preliminarni rezultati:
SNS 50%, projekcija 160 mandata.
SPS 15%,
projekcija 50 mandata.
DS, NDS
u ovom trenutku preko cenzusa. DSS jedina preostala koju vidimo da prelazi cenzus (uz nacionalne manjine).

Blagojević je rekao da je obrađen "dovoljan broj podataka" da mogu da se iznesu ovi podaci, a da u svakom slučaju SNS će imati apsolutnu većinu u parlamentu.

21.00 Saša Radulović (Dosta je bilo): "Gledaćemo da omasovimo ovaj pokret, da se bavimo pravim stvarima. Ono što smo tražili u ovoj kampanji moraju da budu centralne teme kojima društvo treba da se bavi".

20.58 Saša Radulović (Dosta je bilo): "Hvala biračima, naišli smo na odličan odziv, bitno je da nastavimo borbu. Pokazaćemo gde su problemi društva i borićemo se da ih ispravimo".

20.57 Prva konferencija za novinare u sedištu SNS zakazana je za 21.30

20.51 Bojan Đurić (LDP): "Na gradskim izborima očekujemo bolji rezultat nego 2012. i ulazak u Skupštinu Grada".

20.49 Bojan Đurić (LDP): "Obrada rezultata će duže trajati, pogotovo nama, jer imamo drugačiju strukturu glasača. Prva relevantna procena za oko sat vremena".

20.48 Bojan Đurić (LDP): "Izlaznost ispod 55 posto, niža nego pre dve godine. Rano je proceniti šta to znači za naš rezultat. Ja očekujem dobar rezultat LDP"

20.40 Zorana Mihajlović (SNS): "Što pre sastaviti novu vladu i krenuti sa radom".

20.38 Zorana Mihajlović (SNS): "Očekujemo ubedljivu pobedu. Zahvaljujemo se glasačima".

20.36 Aleksandra Jerkov (DS): "Kakva je bila cela kampanja, takav je bio i izborni dan".

20.35 Aleksandra Jerkov (DS): "U rudniku Majdanpek zaposleno preko 220 osoba u poslednjih nekoliko dana. U Kolubari deljeni bonusi u visini 75 hiljada dinara".

20.33 Aleksandra Jerkov (DS): "Uočili smo brojne nepravilnosti širom Srbije, prijavili smo policiji neke od njih. Identifikovane osobe koje su kupovale glasove u Novom Sadu".

20.32 Aleksandra Jerkov (DS): "43.6% obrađenih podataka - izlasnost 51.91%, Beograd 50.83%, Vojvodina 51.31%, inostranstvo 50.39, Kosovo i Metohija 31.82%, Niš 54.83%, Srbija 54.6%"

20.30 Boris Tadić došao u prostorije NDS.

20.29 Ivica Dačić stigao u prostorije SPS. 20.28 U Badnjevcu kod Prokuplja predsednik biračkog odbora napao jednog od glasača.

20.25 "Najbolji odziv je na onim mestima gde je SNS na prošlim izborima bio jak, na njima je oko 65 posto, desetak posto više od nacionalnog proseka", rekao je matematičar Zoran Lučić u Noći odluke 2014 na B92.

20.17 Zatvorena birališta u Nemačkoj, izbori protekli regularno. 20.15 - Policija i dalje ispred RIK, ni novinari ne mogu da priđu.

20.13 – U SPS su već stigli potpredsednici stranke, očekuje se uskoro dolazak Ivice Dačića.

20.12 – U centrali DS u Krunskoj prvo obraćanje novinarima najavljeno je za oko 20.40

20:10 - Prema podacima CeSID-a izlaznost u 19h bila je 50,3%. To je za 3,3% manje nego 2012. godine. Po regionima - centralna Srbija 52,3%, Beograd 47,6%, Vojvodina 49,2%.

20.07 – U centrali DSS očekuje se da će predsednik stranke Vojislav Koštunica doći oko 21.30.

20.05 – U sedištu SNS postavljen je veliki LED ekran.

20:00 - Birališta u Srbiji su zatvorena u 20h. U narednih desetak minuta objavićemo procene izlaznosti u 19h, a prvi rezultati se očekuju u 21h. TV B92 i B92.net Pratite Noć odluke 2014 na TV B92 i B92.net.

Gosti Suzane Trninić na TV B92 su Jovo Bakić, Zoran Panović, Đorđe Pavićević i Dragomir Anđelković.

19:45 - Kako javljaju reporteri B92, demokrate i naprednjaci imaju slične procene izlaznosti. U SNS navode da će odziv biti između 54% i 56%, dok u DS navode da je procena odziva u 19h 49,6% (u Beogradu 47,5%, u Vojvodini 49,3%, na KiM 33,4, u užoj Srbiji 51,85%).

19:36 - Prema podacima RIK, na birališta u Srbiji do 18 sati izašlo je 45,67 odsto birača i ukoliko se taj trend nastavi može se očekivati izlaznost od 53 do 55 odsto.

19:23 - Lider SNS Aleksandar Vučić stigao je u izborni štab stranke nešto pre 19h, tamo je već bio potpredsednik SNS Nikola Selaković, a nešto kasnije pridružio im se i ministar odbrane Nebojša Rodić.

19:11 - Kako javlja Tanjug, na biralištima širom Srbije nema većih nepravilnosti.

19:00 - Izborna trka ulazi u poslednji sat, a dosad je izlaznost bila manja nego 2012. godine: u 9h 5,3%, u 14h 27,7%, u 17h 41,1% (podaci CeSID-a).

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

433 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: