CeSID: Do 17h glasalo 41,1 % birača

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji na birališta je do 17 časova izašlo je 41,1 odsto građana upisanih u birački spisak, saopštio je CeSID.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 16.03.2014.

15:59

Default images

Izvršni direktor CeSID-a Marko Blagojević je rekao, na konferenciji za novinare u Tanjugovom pres klubu, da je po regionima najviše građana sa pravom glasa izašlo na izbore u centralnoj Srbiji 42, 5 odsto, zatim u Beogradu 38,9 odsto i u Vojvodini 40,4 odsto.

Na prethodnim parlamentarnim izborima 2012. godine na birališta je do 17 časova izašlo 44, 1 odsto upisanih birača, 2008. godine odsto 42, 7 i 2007. godine 46,5 odsto birača.

Što se glasanja na Kosovu i Metohiji tiče Blagojević je rekao da su, na osnovu onoga što OEBS objavljuje, kretanja odziva u skladu sa onim što se videlo 2012.godine, i kako je dodao, završiće se kao što je bilo 2012, kada je glasalo oko 30 odsto gradjana sa prebivalištem u Pokrajini.

Ukupno gledano, prema njegovim rečima, izlaznost na teritoriji cele Srbije je manja nego ranije, ali nebitno drugačija od onoga što su bila očekivanja.

Blagojević je ukazao da u principu nepravilnosti koje mogu da dovedu u pitanje regularnost čitavog toka izbora, nije bilo.

Glasanje protiče bez ozbiljnih problema, naglasio je Blagojević koji je sledeću konferenciju za štampu najavio za 20 časova, kada će CeSID izneti podatke o izlaznosti do 19 časova, kao i toku izbora.

Takodje, rekao je da će tada CeSID moći da da procenu kolika bi izlaznost mogla biti do kraja dana, dodajući da je u ovom trenutku to nezahvalno uraditi, i ukazao da su kretanja na proteklim izborima u poslednja tri časa bila izmedju 14 i 18 odsto.

Prema podacima CeSIDa do 14 sati glasalo 27,7 odsto upisanih birača.

Izvršni direktor CeSID-a Marko Blagojević je rekao, na konferenciji za novinare u Tanjugovom pres klubu, da je po regionima najviše građana sa pravom glasa izašlo na izbore u centralnoj Srbiji 28,9 odsto, zatim u Beogradu 26,9 odsto i u Vojvodini 26,3 odsto.

Na prethodnim parlamentarnim izborima 2012. godine na birališta je do 14 časova izašlo 32,1 odsto upisanih birača, 2008. godine 29,4 odsto i 2007. godine 30,9 odsto birača.

Prema njegovim rečima, do 14 časova u principu nema nepravilnosti koje bi po težini svaka ponaosob ili po broju sve zajedno na bilo koji način mogle da utiču na regularnosti čitavog izbornog postupka.

Blagojević je ponovio da će OEBS imati podatke o izlaznosti na Kosovu i Metohiji.

"Mi ćemo tek tokom noći znati, kada ti rezultati glasanja budu utvrđeni, na koji način će se i da li će se uopšte rezultati glasanja na KiM odraziti na rezultate glasanja na nivou Republike, a samim tim i na raspodelu mesta u budućem sazivu Narodne skupštine Republike Srbije", naveo je on.

Blagojević je posle zvaničnog saopštavanja podataka o izlaznosti do 14 časova rekao novinarima da CeSID ostaje pri proceni da će odziv birača na ovim parlamentarnim izborima biti oko 55 odsto.

On je kazao da se procenjuje da će odziv biti između 53 i 57 odsto, kao i da je sasvim sigurno da će se odziv kretati u tom okviru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: