Kličko:Naši vojnici ostaju na Krimu

Ukrajinski opozicionar Vitalij Kličko izjavio da nova vlada u Kijevu, posle referenduma na Krimu, neće povući svoje vojnike iz kasarni na tom poluostrvu.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 16.03.2014.

13:16

Default images

"Naši vojnici će i u buduće ostati u našim kasarnama na Krimu"`, rekao je Kličko danas za "Bild am Zontag" i, naglašavajući da oni ne žele rat, niti da ukrajinski i ruski vojnici pucaju jedni na druge, upozorio svet da Rusija, medjutim, provocira i da će rezultat referenduma na Krimu biti nelegitiman.

"Mi ne želimo rat i ne želeimo situaciju u kojoj će ruski i ukrajinski vojnici morati da pucaju jedni na druge. Nama je, međutim, kroz sankcije potreban jasan signal za ruskog predsednika Vladimira Putina da ovo kršenje međunarodnog prava na Krimu ne može ostati bez odgovora", rekao je Kličko i oštro kritikovao ruskog predsednika.

"Rusija, neverovatnom agresijom provocira našu zemlju. Referendum o budućnosti Krima je nelegitiman i mi ga nećemo prihvatiiti", rekao je Kličko i jasno naveo da nova vlada u Kijevu neće povući svoje trupe sa tog poluostrva i da će "ukrajinski vojnici i u buduće ostati u našim kasarnama na Krimu".

Bivša predsednica ukrajinske vlade, koja važi i kao mogući predsednik Ukrajine Julija Timošenko je, međutim, pozvala svet na najoštrije mere prema Rusiji.

"Ukoliko bi Putin posle aneksije Krima nastavio napad na našu zemlju, pozivam vođe demokratskog sveta da primene najoštrije instrumente, da bi tog napadača zaustavili", rekla je Timošenko danas za nemački list "Tagešspigel".

Nemački tabliod "Bild" u izveštajima sa lica mesta prenosi izjavu jednog mladog ukrajinskog vojnika, Vladimira, koga su reporteri upoznali ispred jedne ukajinske kasarne na Krimu i koji kaže da je postao vojnik da bi služio svojoj zemlji i da je za slobodu spreman da pogine.

"Ako bude bude bilo naređenja, ja ću se boriti. Spreman sam da poginem u borbi za slobodu", rekao je 19- godišnjak, prenosi "Bild", koji piše da se samo tri kilometra od kasarne ispred koje su sreli Vladimira i u kojoj ima 500 vojnika koji čekaju na znak Krima, čekaju ruski vojnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: