Rezultati za Beograd u 22.30

Beograđani su osim za novi sastav Skupštine Srbije glasali i na gradskim izborima. Prvi rezultati očekuju se nakon saopštavanja rezultata parlamentarnih izbora.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 16.03.2014.

07:22

Default images

U Beogradu je 1.597.624 birača biralo između 23 liste.

U Beogradu su od sedam ujutru do 20 sati uveče biti otvoreno 1.178 biračkih mesta, a do zatvaranja birališta na snazi je izborna tišina.

Izborni listić bio je biće bele boje, formata A3.

Predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić rekao je Tanjugu da se za izbore u Beogradu kandidovalo 23 izborne liste raznih grupa građana, koalicija i političkih stranaka i sve te liste su proglašene pravosnažno i konačno.

Lukić je napomenuo da su izborni listići odštampani, kao i ostali izborni materijal, a u petak je izvršena primopredaja između GIK-a i biračkih odbora na terenu.

Prvi preliminarni rezultati mogu se očekivati večeras, posle 23 sata, a konačni u ponedeljak ujutru.

"Ne očekujemo probleme. Tehničke pripreme su obavljene kako je trebalo i kako je dogovoreno, ljudi su na terenu, obezbeđena su sva materijalna i tehnička sredstva tako da ne očekujemo da bude nekih problema, nego da se sve sprovede u skladu sa zakonom", rekao je Lukić i podvukao da do sada nije bilo nikakvih problema i teškoća u radu GIK-a koji je većinu odluka donosio jednoglasno.

Lukić je napomenuo i da birači mogu da glasaju samo ukoliko im se utvrdi identitet na zakonom predviđen način, što podrazumeva važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu u koju je upisan jedinstveni matični broj građana i koja poseduje sliku.

"Dakle, sa novim vozačkim dozvolama građani, nažalost, neće moći da glasaju u nedelju na izborima", naveo je Lukić.

Na zbirnom izbornom listiću, koalicija okupljena oko SNS je pod rednim brojem jedan, druga je koalicija SPS-PUPS-JS, treća Demokratska stranka Srbije, četvrti LDP, peti SRS, šesti URS, a sedma lista "Chirilica za Beograd - Grupa građana".

Izborna lista "Sa Demokratskom strankom za demokratski Beograd - Dragan đilas" je osma na zbirnom izbornom listiću, deveta je lista "Demokratija - Evropa - Srbija", deseta "Treća Srbija", a 11. lista "Boris Tadić - Nova demokratska stranka - Zeleni - Zajedno za Srbiju".

Pod rednim brojem 12. je lista Dveri, 13. "Patriotski front - Dr Borislav Pelević", 14. Savez vojvođanskih Mađara, 15. "GEPS za Beograd ", 16. Stranka Rusa Srbije, 17. Ekonomski pokret Branka Dragaša, 18. Građanski pokret "Jeste SVEjeDNO" koji predvodi radio voditelj Igor Brakus, a pod rednim brojem 19. je lista "Patriotizam u parlament - 1389- Miša Vacić".

Lista "Grupa građana Akademik dr Jovan I. Deretić - Slobodna Srbija" je na zbirnom izbornom listiću pod rednim brojem 20, dok je na mestu broj 21. lista "Dosta je bilo - Saša Radulović".

Na zbirnom izbornom listiću 22. je lista "Nijedan od ponuđenih odgovora", a 23. je lista "Beli listići" koju je podnela istoimena grupa građana.

Na izborima za beogradski parlament 2012. godine učestvovalo je 16 izbornih lista.

Skupština grada Beograda ima 110 odbornika, a oni se biraju na period od četiri godine.

Skupština grada smatra se konstituisanom izborom predsednika Skupštine grada i postavljanjem sekretara Skupštine grada.

Gradonačelnika Beograda bira Skupština grada, iz reda odbornika, na period od četiri godine, tajnim glasanjem, većinom glasova od ukupnog broja odbornika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: