"SAD jača histeriju oko Ukrajine"

Povodom odluke Moskve da u SB UN uloži veto na nacrt rezolucije o statusu Krima, MSP Rusije saopštilo da ta inicijativa od početka nije imala nikakvog osnova.

Izvor: Tanjug

Subota, 15.03.2014.

21:18

Default images

Ministarstvo je navelo da događaji u Ukrajini ne predstavljaju pretnju međunarodnom miru i bezbednosti, čime se u skladu s Poveljom UN bavi njen Savet bezbednosti - pa shodno tome i nije bilo osnove za izglasavanje današnje rezolucije.

Za nacrt rezolucije koju su podnele SAD, ministarstvo navodi da se korak američke strane može objasniti samo željom da radi realizacije sopstvenih geopolitičkih interesa maksimalno politizira ionako komplikovanu situaciju, i nastavi da jača histeriju oko Ukrajine u međunarodnim dimenzijama, prenela je saopštenje ruskog MIP-a ambasada Rusije u Srbiji.

U saopštenju se ističe da nije na Vašingtonu da vodi brigu o stabilnosti u Ukrajini, bezbednosti i prosperitetu njenih stanovnika.

"Tamo se još koriste kategorije za koje smo smatrali da su zaboravljeni pojmovi iz vremena 'hladnog rata'. I to u pokušaju da se nametne svoje viđenje političkog uređenja Ukrajine", navodi se u saopštenju. Prema MIP-u, u nacrtu današnje rezolucije se ne pominju ključne stvari koje su se desile u Ukrajine, pre svega nasilno osvajanje vlasti u Kijevu, kao i kršenje sporazuma o stabilizaciji u toj zemlji, postignutog uz posredovanje Nemačke, Poljske i Francuske.

Pored toga, u nacrtu rezolucije se ne govori o nezakonitim aktivnostima nacionalističkih i ekstremističkih naoružanih grupacija u Ukrajini, o ukidanju zajamčenih, u ukrajinskom zakonodavstvu, garancija za nacionalne i jezičke manjine.

Naglasak rezolucije, nastavlja se u saopštenju, "bio je stavljen na navodnu ilegalnost sutrašnjeg referenduma u Krimu, pri čemu nije pomenuto pravo krimskog stanovništva na slobodno izražavanje svog mišljenja".

MIP Rusije na kraju navodi da računa na one zemlje-članice UN, koje su ispoljavale pristrastan i konfrotacioni pristup u vezi sa situacijom oko Ukrajine, uključujući i tokom rasprave oko ovog pitanja u Savetu Bezbednosti UN, da nađu snage da krenu putem konstruktivne saradnje u interesu dugoročnog regulisanja krize, obezbeđenja čitavog kompleksa prava građana Ukrajine, uključujući i stanovništvo istočnih i jugoistočnih delova te zemlje.

Smatramo da polazna tačka u tom slučaju treba da bude zajednička zainteresovanost međunarodne zajednice za mir i stabilnost u Ukrajini, navodi se u saopštenju MIP-a.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo jetakođe da Rusija dobija mnoštvo obraćanja sa molbom da se zaštite mirni građani u Ukrajini, kao i da će ta obraćanja biti razmotrena. "U Ukrajini ekstremisti nastavljaju sa ekscesima, uključujući one iz Desnog sektora", navodi ruski MIP a prenosi Itar-Tass.

Ministarstvo upozorava da "pristižu zabrinjavajuće informacije o tome da se iz Harkova u Donjeck i Lugansk uputila kolona sa naoružanim najamnicima Desnog sektora, čiji su lideri proglasili otvaranje "Istočnog fronta" i u jednoj od fabrika ubrzano šiju ruske vojne uniforme".

"Na opasnosti odluka Vrhovne rade (skupštine Ukrajine) o ozakonjenju Desnog sektora i drugih radikala njihovim reformisanjem u sisteme bezbednosne strukture tipa Nacionalne garde, skrenuo je pažnju američkom državnom sekretaru (Džonu Keriju) i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov tokom njihovog (jučerašnjeg) susreta u Londonu.

"Pritom, Lavrov je snažno pozvao Kerija da upotrebi uticaj Vašingtona na Kijev radi prekidanja ekscesa ultranacionalista", navedeno je u saopštenju.

Ruski stalni predstavnik u UN Vitalij Čurkin izjavio je danas da Rusija nije mogla da podrži američki nacrt rezolucje o Krimu, jer je u suprotnosti sa pravom naroda na samoopredeljenje iz člana 1 Povelje UN.

Nacrt rezolucije kojim je sutrašnji referendum o statusu Krima proglašen nevažećim, podržalo je danas u Savetu bezbednosti UN 13 zemalja, Rusija je na njega uložila veto, a Kina je bila uzdržana.

Nacrt rezolucije podnele su SAD ranije ove sedmice.

Američka ambasadorka pri UN Samanta Pauer izjavila je danas da je "izolovana i sama" Rusija blokirala rezoluciju, dok se njene trupe gomilaju na ukrajinskoj istočnoj granici i da je to "tužan, ali značajan momenat".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: