Olji Bećković uručena nagrada

Autorki emisije "Utisak nedelje" i novinarki produkcijske grupe TV Mreža Olji Bećković danas je uručena nagrada "Jug Grizelj" za 2013.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 14.03.2014.

13:03

Default images

Ovogodišnja dobitnica prestižnog novinarskog priznanja, koje se dodeljuje "za najviša dostignuća u istraživačkom novinarstvu", istakla je da ovu nagradu priželjkuje od samog početka emtiovanja emisije "Utisak nedelje", konstatujući da je, s obzirom na društveni trenutak, došla u pravi čas.

"Nagrada je došla, što se novinarstva i ohrabrenja tiče, u pravi čas, u momentu kada se čini da sutra može svako od nas da nestane bez ikakve reakcije javnosti. Ona je podsećanje i ohrabrenje svima onima koji bi voleli da nas ukinu", rekla je Bećković primajući nagradu.

Svake nedelje u 21 sat, svi sa pažnjom čekaju emisiju Olje Bećković. Nagrada koja predstavlja sećanje na jednog od najznačajnih novinara bivše Jugoslavije priznanje je koje je Olja Bećković priželjkivala od početka karijere.

"Da sam je kojim slučajem dobila pre 15 godina bila bih u velikom strahu da mi je danas ne biste dodelili. Ovako mi je posle 20 godina nekako jasno da ću je teško izubiti, ako sam dosad izdržala valjda neću sad posustati", rekla je Bećkovićeva.
Tanjug
Predsednik Žirija Velimir Ćurgus Kazimir je u obrazloženju odluke naveo da je Olja Bećković zvojom emisijom "Utisak nedelje" od 1991. godine "odražavala mit istine i suočavanja", beležeći i reflektujući ključne dogadjaje novije istorije.

"Ovde su kontinuitet i dobre navike proglašeni za društveno štetne i onaj ko se menja prinudjen je da briše ono što je bilo juče", rekao je Kazimir, ističući da se i nagrada "Jug Grizelj" i Olja Bećković opiru toj tendenciji. Žiri, u sastavu bili Antonela Riha, Vukašin Obradović, Velimir Ćurgus Kazimir i Filip Švarm, odluku je doneo jednoglasno.

Kolege ističu da nagrada "Jug Grizelj" na neki način predstavlja i nagradu za životno delo za Olju Bećković.

"Mislim da je Olja Bećković jedna od onih novinara koji su suštinski opredeljivali javno mnenje tokom svih ovih godina i mislim i da je ona jako važna kada govorimo o tome šta je dobro, šta je loše, šta je ispravno, šta nije ispravno", kaže Filip Švarm, urednik nedeljnika Vreme.

"Dugovečnost Utiska nedelje je značajna, ali manje značajna od činjenice da Utisak nedelje čekamo ne zato da bismo videli ko gostuje u Utisku nedelje, nego da bismo čuli šta ce Olja Bećković da pita te goste", kaže Danica Vučenić, novinarka Radio-televizije Vojvodina.

"Olja Bećković u sebi nema ni trunku autocenzure ili ne pristaje na autocenzuru, bez obzira kako mi gledali druge kolege, jer vidite koliko smo danas suočeni sa tim problemom autocenzure, povlačenja pred nekim informacijama i tako dalje... Kod Olje toga nema, ona pita ono što bi svako od nas pitao sagovornike koje dovodi i bez ikakve zadrške ide dok ne dobije odgovor na pitanje", kaže za B92 Lila Radonjić direktorka Produkcijske grupe Mreža.

"Ova nagrada svakako treba da podstakne na razmišljanje i one koji vode medije, i one koji su vlasnici i političare, da ta zona slobode ne sme biti ugrožavana, jer će se svakako, kao ozbiljan bumerang, vratiti", kaže glavni i odgovorni urednik B92 Veran Matić.
Tanjug
Nagradu "„Jug Grizelj" od 1991. godine dodeljuju Grizeljevi prijatelji, kolege i porodica, "za najviša dostignuća u istraživačkom novinarstvu, u službi razvijanja prijateljstva medju ljudima i uklanjanja granica medju narodima", sa željom da čuvaju uspomenu na Juga Grizelja i da podstiču istraživačko novinarstvo.

Od 2012, uz saglasnost porodice Juga Grizelja, nagradu dodeljuje NUNS. Dosadašnji dobitnici nagrade su Lila Radonjić, Željko Vuković, Predrag Koraksić Coraks, Gordana Logar i redakcija “Naše Borbe”, Bojana Lekić i Svetlana Lukić, Stojan Cerović, agencija Beta, Radio Bajina Bašta, Radio Pančevo i požarevački "Bum 93", Teofil Pančić, Omer Karabeg, Nenad Stefanović, Ivan Torov, Antonela Riha, Miloš Vasić, Brankica Stanković, Filip Švarm, Vukašin Obradović, Dimitrije Boarov, Boro Kontić, Drago Hedl i Stevan Dojčinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: