Poziv na izbore nije nužan

Građanima nije potreban poziv za glasanje da bi učestvovali na izborima, kaže predsednik Republičke izborne komisije Dejan Đurđević.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 13.03.2014.

14:38

Default images

Građani obaveštenje o opštini, biračkom mestu i adresi mogu dobiti preko interneta, na sajtu Ministarstva pravde i državne uprave u roku od nekoliko sekundi, rekao je Đurđević.

Građanin koji želi da glasa treba samo da ponese javnu ispravu kojom dokazuje svoj idetitet - važeću ličnu kartu, ili važeći pasoš, ili važeću vozačku dozvolu, a lica koja se nalaze na odsluženju vojnog roka, ili na nekoj vojnoj službi svoj identitet mogu da dokazuju važećom vojnom knjižicom, rekao je Đurđević Tanjugu.

Prema njegovim rečima, to je jedino što je građaninu potrevno da bi mogao da glasa na biračkom mestu.

"Građanin je upisan u izvod iz biračkog spiska i ako nema poziv za glasanje, birački odbor ga može pronaći u izvodu iz biračkog spiska i dati mu glasački listić, kako bi se sprovela čitava procedura glasanja", naglasio je Đurđević.

Na pitanje da li građanin ima pravo da glasa ukoliko se na biračkom mestu zatekne u mometu zatvaranja, Đurđvić je odgovorio potvrdno.

"Birališta se zatvaraju u 20 sati. Međutim, ukoliko se pred samo zatvaranje biračkog mesta napravi gužva, ukoliko se desi da se nekoliko ljudi pojavi na biračkom mestu u nameri da glasa, jedan član biračkog odbora će izaći ispred biračkog mesta, stati iza poslednjeg građanina i omogućiti im da glasaju posle 20 časova", precizirao je Đurđević.

Prema njegovim rečima, kada se kaže da se biračko mesto zatvara u 20.00 časova, to ne znači da glasanje mora da se obavi do tada, već da građanin mora najkasnije do 20 časova da se pojavi na biračkom mestu.

Upitan kako objašnjava to što pojedini građani, posebno u Beogradu, nisu dobili obaveštenje o glasanju, predsednik RIK kaže da Komisija nije nadležna da obaveštava građane o vremenu i mestu izbora, već da je to zakonom preneta nadležnost opštinskim i gradskim upravama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: