Ivanović prebačen u K. Mitrovicu

Portparolka Euleksa Dragana Nikolić Solomon potvrdila je da je Oliver Ivanović premešten iz prištinske pritvorske jedinice u pritvor u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor: Tanjug

Sreda, 12.03.2014.

11:34

Default images

Nikolić Solomonova je naglasila da je prilikom premeštanja Ivanovića Euleks pružio podršku kosovskoj policiji u svojstvu "treće instance reagovanja".

Konvoj u kojem je bio Oliver Ivanović stigao je u 11.25 časova u pritvorsku jedinicu u Kosovskoj Mitrovici, javlja izveštača Tanjuga sa mesta zbivanja.

Konvoj je u pratnji policije i specijalnih jedinica Euleks policije bez zaustavljanja odmah ušao u pritvorski centar.

Ivanović je nakon premeštanja imao pravo na jedan poziv porodici, koja je tokom dana potvrdila da je on premešten iz Prištine u Kosovsku Mitrovicu.

Lider Građanske inicijative SDP trebalo je juče da bude premešten u pritvor u Kosovskoj Mitrovici na osnovu odluke vanpretresnog Veća Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici koje je donelo odluku da on odmah bude premešten.

Ivanović je 4. marta stupio u štrajk glađu zahtevajući da bude premešten iz pritvora u Prištini u Kosovsku Mitrovicu.

Ivanović je jedan od Srba pritvorenih na Kosovu za koje je Vlada Srbije dala garancije da će u slučaju da mu se dozvoli odbrana sa slobode biti u svakom trenutku dostupan ovdašnjem pravosuđu.Ipak, njemu je nakon isteka jednomesečnog pritvora, zadržavanje produženo za još dva meseca.

Cilj da se Ivanović brani sa slobode

Predstavnici građanske inicijative SDP saopštili su danas da premeštanje Olivera Ivanovića iz pritvora u Prištini u Kosovsku Mitrovicu ne znači kraj borbe i da je njihov cilj da se Ivanovihu omogući odbrana sa slobode.

Potpredsednica GI SDP Ksenija Božović zahvalila se na konferenciji za novinare u Kosovskoj MItrovici Vladi Srbije na dosadašnjoj podršci, izrazivši nadu da će Vlada u tom pravcu nastaviti, kako bi se Ivanoviću omogućila odbrana sa slobode.

“Sad smo smireni samo u smislu da mu život više nije ugrožen a dalje ćemo da se borimo za njega, da se on brani sa slobode.

Zahvaljujemo se Vladi Srbije na podršci koju nam je davala i nadam se da će i dalje nastaviti da se bori zajedno sa nama da omogućimo da se naš lider brani sa slobode,” kazala je Božović.

Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić izjavio je da je vrlo važno da je rešenje suda o premeštanju Ivanovića konačno izvršeno iako sa velikim odlaganjem.

“Time je pokazano da odluka suda mora da bude iznad svega i iznad političke volje i bilo koga i da se to mora izvršiti", rekao je Vlajić.

On je kazao da je doneto rešenje samo o premeštanju Olivera Ivanovića iz jednog zatvora u drugi, iz jednog grada u drugi grad, podsetivši da je Ivanović bio u pritvoru gde su svi pritvorenici i stražari Albanci i da mu je život bio ugrožen.

“Sada je najvažnije da njegov život više neće biti u opasnosti i takođe je važno da je on prestao sa štrajkom glađu. Sada njegova porodica ima mogućnost da ga posećuje na jedan način koji nije opasan ni po njih i da u tu posetu može da ode i malo dete koje ranije nije moglo,” naglasio je Vlajić.

On je rekao da će sada moći da se posveti pravom pripremanju odbrane Olivera Ivanovića što do sada nije bilo moguće zbog, kaiko je objasnio, tehničkih problema i ograničenog trajanja poseta u Prištini.

“Naš zadatak kao odbrane sada će biti da se posvetimo tome da se Ivanoviću ukine pritvor i da mu se omogući da se brani sa slobode jer ovo što smo do sada postigli tu se radilo samo o jednom pokušaju da se spreči kršenje njegovih ljudskih prava a njegovo pripremanje odbrane i ovaj postupak mora da se vodi isključivo sa slobode,” podvukao je Vlajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: