SB UN ponovo o krizi u Ukrajini

U Njujorku je iza zatvorenih vrata počela nova sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećena krizi u Ukrajini, koja je sazvana na zahtev Ukrajine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.03.2014.

22:10

Default images

Ovo je peti sastanak Saveta bezbednosti UN u poslednjih 10 dana na kojem se razmatra situacija u Ukrajini, a dosad nijednom se nije okončala sa konkretnim odlukama ili akcijom.

Britanski ambasador u UN Mark Lajl Grant je izjavio da je cilj najnovijeg sastanka da se Ukrajini "pruži šansa da iznese zabrinutosti" u vezi sa najavljenim "nelegalnim referendumom" na Krimu, 16. marta.

Francuski ambasador u UN Žerar Aro je rekao da Savet bezbednosti mora da "pošalje poruku Rusiji da ne pređe prag, da ne pređe granicu, posle čega bi postalo veoma, veoma ozbiljno".

"To će biti poruka - nema referenduma, morate poštovati ukrajinski ustav i voditi pregovore' između Moske i Kijeva", istakao je Aro.

Vrhovni sovjet (skupština) Krima doneo je pre četiri dana načelnu odluku o stupanju te autonomne republike kao subjekta federacije u sastav Ruske Federacije. Krimski parlament 27. februara raspustio je prethodnu vladu i izabrao Sergeja Aksjonova za premijera umesto Anatolija Mogiljova.

Prema statističkim podacima iz decembra, Krim ima 1.958.000 stanovnika, među kojima najviše Rusa (58,5 odsto), Ukrajinaca (24,3 odsto) i krimskih Tatara (12,1 odsto).

I Kijev i Zapad smatraju referendum na Krimu nezakonitim.

Savet bezbednosti do sada nije usvojio zajednički stav o krizi u Ukrajini, a Moskva, koja je stalna članica tog tela, može da upotrebi pravo veta kojim raspolaže i da blokira bilo koju odluku Saveta bezbednosti UN, podsetila je agencija AFP.

EU priprema teren za dalje sankcije prema Rusiji

Evropska unija se priprema da uvede zabranu na putovanja, zamrzavanje imovine i druge restrikcije Rusiji zbog njenog neuspeha da se postigne deeskalacija krize na Krimu, javio je Rojters pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu.

Dok se očekuje da zvanična odluka o uvođenju sankcija Rusiji bude doneta na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja EU 17. marta, pripreme za donošenje tih mera već su počele, navodi britanska agencija.

"Nema znakova deeskalacije od ruske strane, i zato EU možda neće imati izbora nego da momentalno uvede zabranu na putovanja, zamrzne imovinu i odloži samit EU-Rusija", rekao je jedan neimenovani izvor iz EU.

Na samitu prošle sedmice, lideri EU su se saglasile za trofazni proces povećanog pritiska na Rusiju zbog njenog upada u Ukrajinu, s time što će prvo biti prekinuti razgovori o viznom režimu i novom sporazumu o partnerstvu, podsetio je Rojters.

Na pitanje kada bi EU najverovatnije uvela dalje sankcije Rusiji, portparolka visoke predstavnice Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančić je rekla da u ovom trenutku nije određen nijedan datum.

"Ne mogu da vam potvrdim nijedan precizan vremenski okvir za to u ovom momentu, ali mogu da vam potvrdim da su pripremni poslovi započeti", rekla je ona novinarima.

Ukoliko mere ne budu bile spremne za sastanak ministara spoljnih poslova 17. marta, o tome bi mogli da razgovaraju lideri EU na samitu 20. i 21. marta, preneo je Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: