"Moguća i promena Ustava Srbije"

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da je moguće da novi parlamentarni saziv menja Ustav Srbije.

Izvor: B92

Subota, 08.03.2014.

10:19

Default images

Ministar pravde i državne uprave i potpredsednik SNS izjavio je u emisiji Odluka 2014. na TV B92 da niko sa sigurnošću ne može da kaže da li će naredni parlamentarni saziv menjati Ustav Srbije, ali da je moguće da se to desi zbog položaja u procesu pristupanja EU.

"To niko u ovom trenutku ne može reći sa sigurnošću, ali s obzirom na položaj u procesu pridruživanja EU, izuzetno je moguće da se nađemo u takvoj situaciji", rekao je Selaković odgovarajući na pitanje da li će naredni parlamentarni saziv menjati Ustav Srbije.

On je, gostujući na B92, rekao da Srbiji, u ovom trenutku nužnost promene Ustava diktira položaj u pristupnim pregovorima sa EU, i da je to položaj u kome se se nalazile i Hrvatska i Crna Gora kada su dobile prelazna merila koja su morale da ispune da bi otvorile pregovaračka poglavlja 23 i 24.

"To konkretno znači da se kod nas insistira da se promene određene odredbe koje definišu sudsku granu vlasti u Srbiji. Naravno sve zavisi od prelaznih merila koje budemo dobili, a s obzirom da su takva merila dobile Hrvatska i Crna Gora, da su bili u obavezi da izmene Ustav u tim delovima, može se očekivati", rekao je Selaković.

Govoreći o preambuli, on je rekao da je to svečani uvodni tekst u Ustav koji u zavisnosti od ustava do ustava, ima i pravnu obavezujuću snagu, a u našem Ustavu je ima na osnovu poslednje glave koja propisuje poseban postupak za njenu promenu.

Kada je reč o autonomiji Vojvodine, Selaković je rekao da, prema njegovom mišljenju, po važećim odredbama Ustava o autonomiji Vojvodine, treba uraditi dobar ustavan Statut i na takav način doneti dobre zakone o prenosu nadležnosti i o finansiranju Vojvodine.

Funkcioner Demokratske stranke Borislav Stefanović ocenio je da postoji "pritisak vremena u kojem živimo" i "anahronosti rešenja" koja su u Ustavu, te da je problem u Ustavu što ima numeričku odredicu za budžet za Vojvodinu, a da je jedan od problema i pitanje izbornog sistema "Ima jako puno stvari koje je već vreme pregazilo", naveo je Stefanović i dodao da je problem oko donošenja Ustava što treba dvotrehinska većina u parlamentu.

Na pitanje da li bi DS tu većinu pomogla u parlamentu, Stefanović je rekao da moraju da vide kakav bi Ustav i predlozi bili i da li će ih sastavljati "Selaković i (savetnik predsednika Srbije) Oliver Antić, pošto su ostali sa Megatrenda".

Potpredsednik DSS Slobodan Samardžić smatra da sa strane, a pre svega iz EU, postoji politički pritisak na Srbiju da promeni Ustav, ali da on ne vidi nikakvu potrebu za menjanjem najvišeg pravnog akta.

On je rekao da je problem sa Vojvodinom što je njen Statut neustavan, ali da u Srbiji "postoje političko ludilo i šizofrenija" po kome "Ustav treba da bude statutaran, a ne Statut ustavan".

Prema njegovim rečima, da Srbija blizu ulaska u EU postojao bi razlog da se Ustav menja jer su sve države koje su ušle u EU menjale Ustave nekoliko meseci pre ulaska ili po ulasku, a što se radilo zbog odredbi o prenosu nadležnosti na EU.

Međutim, kako je ocenio, Srbija neće 30 godina ući u EU, "a već danas neki traže da se unese evropska klauzula o prenosu nadležnosti".

Kada je reč o preambuli, Samardžić je rekao da je najosetljivije pitanje Srbije Kosovo i Metohija i upitao: "Zašto da se ne naglasi da je to jedna vrednost koju Srbija treba da čuva".

Janko Veselinović iz Nove demokratske stranke smatra da postoji više razloga zbog kojih Ustav mora da se menja, a očekuje da će to verovatno uraditi sledeći skupštinski saziv.

Veselinović smatra da je potrebno menjati izborni sistem, koji bi bio većinsko proprcionalni ili neka kombinacija, kao i da mora da se uredi položaj Vojvodine.

Pogledajte celu emisiju:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: