Crna Gora osudila “rusku agresiju”

Vlada Crne Gore osudila je "otvoreno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i agresiju ruskih oružanih snaga".

Izvor: B92

Sreda, 05.03.2014.

16:40

Default images

Podgorica se na taj način pridružila zaključcima Saveta Evropske unije o tom pitanju.

Crna Gora sa posebnim senzibilitetom, žaljenjem i zabrinutošću prati razvoj situacije u Ukrajini, u nadi da će se do rešenja doći mirnim i demokratskim putem, kroz konstruktivnu saradnju zainteresovanih strana i adekvatnu podršku međunarodne zajednice, saopšteno je iz crnogorske vlade.

Pridruživši se zaključcima Saveta EU o Ukrajini od 3. marta, u saopštenju se navodi da imajući u vidu tragična iskustva iz nedavne prošlosti prilikom raspada Jugoslavije, Crna Gora sa posebnim senzibilitetom, sa žaljenjem i zabrinutošću prati razvoj situacije u Ukrajini.

“U nadi da će se do rešenja doći mirnim i demokratskim putem, kroz unutrašnji dijalog i konstruktivnu saradnju svih zainteresovanih strana i adekvatnu podršku cele međunarodne zajednice, pre svega UN-a i OEBS-a”, saopšteno je iz vlade.

Stav Vlade Crne Gore ambasadorki Ukrajine u Podgorici Oksani Sljusarenko preneo je potpredsednik vlade i ministar spoljnih i evropskih poslova Igor Lukšić. Sljusarenko je istovremeno Lukšića upoznala o najnovijim dešavanjima povodom nastale krize u Ukrajini.

Izražavajući zabrinutost zbog uticaja krize na stabilnost šireg regiona i ekonomskog oporavka, vicepremijer je preneo zvanični stav Vlade Crne Gore i u tom smislu istakao privrženost zaključcima Saveta Evropske unije o Ukrajini od 3. marta ove godine.

"Rešenje aktuelne krize u Ukrajini isključivo mora biti zasnovana na konstruktivnom unutrašnjem dijalogu i principima međunarodnog prava, te da upotreba oružanih snaga ne može biti put rešavanja problema", rekao je Lukšić i u tom pravcu, kako se navodi, iskazao je važnost povlačenja ruskih oružanih snaga u vojne baze i otvaranja dijaloga svih zainteresovanih strana uz adekvatnu podršku međunarodne zajednice.

Predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić poručio je danas u Pragu da su balkanska iskustva i “prokletstvo sličnosti” jugoslovenskih naroda previše sveži da ne bi upućivali na jake strahove i opreznost na događaje u Ukrajini.

Krivokapić je završavajući dvodnevnu zvaničnu posetu Češkoj, na temu aktuelnog političkog trenutka u Ukrajini, rekao da ta država “klizi u nove neizvesnosti”.

"Dok smo mi razmenjivali mišljenja o reformi OEBS-a u Kijevu, Ukrajina se nalazila u predvečerju krvoprolića. Ko god želi longitudinalno da gleda na događaje u Kijevu, lako će shvatiti da Ukrajina klizi u nove neizvesnosti. Trenutno, vreme ne radi u korist Ukrajine. Prirodno, OEBS može imati centralnu poziciju u rešavanju ukrajinske krize imajući u vidu razgranatost njegovih institucija, modela aktivnosti koji su se pokazali korisnim u sličnim situacijama - Parlamentarna skupština, visoki predstavnici, oruđa za prevenciju konflikta...”, rekao je Krivokapić, koji je i predsednik Parlamentarne supštine OEBS-a.

On je, međutim, dodao da je ono što je svim ovim instrumentima potrebno celovit plan za trajno rešavanje ukrajinskog slučaja, koje mora polaziti od punog suvereniteta i teritorijanog integriteta Ukrajine.

“Balkanska iskustva i 'prokletstvo sličnosti' jugoslovenskih naroda previše su sveži da ne bi upućivali na jake strahove i opreznost. Ovo je veliki izazov, ali i velika prilika za našu OEBS porodicu”, istakao je Krivokapić, preneo je podgorički portal CDM.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: