Koštunica:Žele da nam promene svest

Lider Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica ocenio je da su ugrožene moralne i tradicionalne vrednosti Srbije.

Izvor: Tanjug

Subota, 01.03.2014.

13:19

Default images

Koštunica je ocenio da je naša zemlja izložena agresivnoj propagandi sa ciljem revizije njene istorije i promene svesti.

"Srbija je u mnogome ugrožena. Ugrožene su njene moralne i tradicionalne vrednosti, na jedan način koji nije neočekivan zbog naleta masovnog, potrošačkog društva", istakao je on prilikom obilaska Kosančićevog venca dodajući da je "na delu agresivna propaganda koja ima za cilj reviziju naše istorije i promenu svesti.

To se, prema njegovim rečima, dešava na stogodišnjicu velikih ratova - balkanskih i Prvog svetskog rata.

"Ti nalozi da se promeni istorijska svest srpskog naroda dolaze spolja, a imaju izvršioce u delu političke i kulturne elite u Srbiji", podvukao je Koštunica koji je naglasio da je DSS uvek smatrala odbranu nacionalnog i kulturnog identiteta delom svoga posla.

On je pozvao građane Srbije da pruže otpor "tom globalizacijskom i evrounijskom nasrtaju na našu nacionalnu svest, prošlost i pamćenje".

Govoreći o sudbini i značaju kulture u Beogradu i Srbiji on je istakao da veliki deo naše kulturne baštine propada i nestaje.

Koštunica je kazao da se treba zamisliti nad činjenicom da mnoge kulturne institucije, preko potrebne ne samo Beogradu već u Srbiji više nema, da nema muzeja, galerija i pozorišta, bioskopa, knjižara.

On je naglasio da su naši preci imali drugačiji odnos prema kulturi smatrajući da ona predstavlja nacionalni identitet i samobitnost.

Kandidat za gradonačelnika DSS Aleksandar Popović naglasio je da ova stranka ima jasan program što se tiče kulture u glavnom gradu.

On je kazao da Beograd ne sme da bude nem kada stoje zatvoreni najveći muzeji, da moraju da se nađu sredstva i način da se otvori Muzej grada Beograda na lokaciji na kojoj je predviđen.

"Obećavamo da ćemo u četvrtoj godini naše vlasti budžet za kulturu iznositi 3,5 odsto ukupnog budžeta grada", istakao je Popović.

On je kazao da DSS želi nove alternativne scene, da se finansiraju postavjanja novih predstava i zapošljavanje za stalno mladih glumaca u beogradskim pozorištima, da stara lepa dobra zaboravljena mesta poput Paviljona Cvijeta Zuzorić budu ponovo otvorena, i da dospe i van centra garad, jer je ona, kao i ceo grad, previše centralizovan.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se otvore alternativne scene na rubovima grada, i pomogne održavanju festivala koji bi iz centra izmestili kulturu.

"Vratićemo ono što je prethodna gradska administracija oduzela, a to je program obaveznog otkupa knjiga za biblioteke na području grada Beograda. Znanje i kultura su ono što Srbiju u budućnosti treba vode", smatra Popović.

Član Privremenog organa grada Beograda Andrija Mladenović predstavio je na Kosančićevom vencu predlog da ovaj deo grada postane umetnički centar - "mali Mon Martr".

On je rekao da bi na lokaciji Kosančićev venac, koja je u vlasništvu grada, treba izgraditi umetnički centar, koji bi činio celinu sa ostalim objektima, i tako se stvori jedan za turiste zanimljiv deo grada.

Prema njegovim rečima, turisti koji Dunavom dolaze u Beogradu, suviše se kratko zadržavaju u ovom gradu, a uspostavljanje umetničke četvrti doprinelo bi i budžetu iz zarade iz turizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: