Kijev: Počela sednica parlamenta

Vođe ukrajinskih protesta imenovale za premijera nove vlade Arsenij Jacenjuka. Parlament danas odlučuje o predlogu "Evromajdana" za sastav nove vlade.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 26.02.2014.

23:58

Default images

Kako javlja Raša tudej, sednica ukrajinskog parlamenta, na kojoj bi trebalo da se izglasa nova vlada, počela je oko 9 sati jutros, a vodi je privremeni predsednik Aleksandr Turčinov.

Arsenij Jacenjuk, bivši ministar ekonomije i kandidat za premijera, poručio je sinoć demonstrantima, okupljenim na kijevskom trgu Majdanu da se zemlja nalazi na ivici katastrofe i da će buduća vlada Ukrajine biti vlada političkih samoubica. "Dobrodošli u pakao!", uzviknuo je potom Jacenjuk.

On je za ukrajinski BBC, rekao da će nova vlada morati da čini ekstremno nepopularne korake, jer su prethodne vlasti i bivši predsednik Janukovič, bili do te mere korumpirani, da su doveli zemlju u očajnu finansijsku situaciju.

Vođe ukrajinskih protesta izabrale su nešto ranije, na kijevskom Trgu nezavisnosti, bivšeg ministra ekonomije za premijera nove vlade, posle pada predsednika Viktora Janukoviča. Savet "Evromajdan", objavio je i imena koja predlaže za neka od ključnih ministarskih mesta u novom kabinetu. Predlog "Evromajdana", treba da odobri parlament, koji danas zaseda.

Članovi saveta "Evromajdan", objavili su svoju odluku pred više desetina hiljada okupljenih na Trgu nezavisnosti, centru protesta koji su, posle tri meseca, kulminirali svrgavanjem s vlasti predsednika Viktora Janukoviča i celog njegovog kabineta.

Oleksander Turčinov, privremeni predsednik od kada je, u subotu, parlament smenio Janukoviča, rekao je okupljenima da će vlada morati da donese nepopularne odluke, kako bi izvršila svoje dužnosti i obezbedila normalan život ukrajinskom narodu.

Savet koji čine vođe pobune u Ukrajini, u kojoj je Janukovič svrgnut s vlasti, predložio je karijernog diplomatu Andrija Deščatsija, bivšeg ambasadora u Finskoj i Islandu za ministra spoljnih poslova.

Oleksander Šlapak, bivši ministar ekonomije i nekadašnji zamenik direktora centralne banke, imenovan je za ministra finansija. Andrij Parubi, šef snaga "za samoodbranu" koje su štitile kijevsku zonu protesta od policije, tokom tri meseca sukoba, izabran je za sekretara moćnog Nacionalnog saveta za bezbednost i odbranu.

"Ovo je vlada čija je sudbina da radi samo 3-4 meseca... jer će morati da donosi nepopularne odluke", rekao je Turčinov.

"Ona će biti meta kritika. Moraće da se nose s njima. Ali će takođe morati da ispuni svoju dužnost, po cenu da završi na lomači za dobrobit Ukrajine", dodao je Turčinov.

Novi premijer prema odluci "Evropmajdana", blizak saradnik osuđene bivše premijerke Julije Timošenko, Jacenjuk je lider partije Otadžbina i glavni pregovarač sa vladom, od početka protesta u novembru.

Taj 39-godišnjak kaže da "nema dogovora" dok svi zahtevi opozicije ne budu ispunjeni.

Tokom postizbornih pregovora o formiranju vlade, odbio je ponudu predsednika Janukoviča za mesto premijera. "Završićemo što smo započeli", tvitovao je nedavno.

I njegova izborna kampanja, kao i kampanja Vitalija Kličkova, zasnivala se na proevropskoj retorici i zalaganju za obračun s korupcijom.

Bivši advokat, Jacenjuk je ranije bio šef diplomatije i zamenik guvernera centralne banke, a 2010. (neuspešan) kandidat za predsednika.

Kličko traži od Moskve da ne primi Janukoviča

Vitalij Kličko, bivši prvak sveta u boksu i predsednički kandidat u Ukrajini, upozorio je Moskvu da ne da azil svrgnutiom predsedniku Viktoru Janukoviču.

U intervjuu nemačkoj štampi objavljenom u četvrtak, Kličko je rekao da se "sada sve vrti oko pitanja kako će se Rusija ponašti sa Janukovičem. Mogu samo da upozorim predsednika Rusije (protiv ideje) da ugosti Janukoviča i tako zaštiti krvavog diktatora".

"Janukovič mora odgovarati za svoje postupke pred ukrajinskim sudom", ukazao je Kličko u nemačkom dnevniku "Bild".

Kličko smatra da bi Janukovič mogao biti na Krimu.

Ukrajina je u sredu izdala "međunarodni nalog za hapšenje" svrgnutog predsednika Viktora Janukoviča, zbog "masovnih ubistava", ali se veruje da je on i dalje u zemlji.

Na pitanje da li strahuje od vojne intervencije Rusije, Kličko je rekao: "Ja ne mogu da zamislim da se to dogodi jer nijedna strana ne želi takvu eskalaciju situacije".

"Mi sa zabrinutošću gledamo reakcije Rusije jer tamo neki mediji pokušavaju da predstave ukrajinsku situaciju kao puč radikalnih demonstranata. To je jednostavno netačno. Na istoku naše zemlje Rusija pokušava da vrši jak uticaj. Moramo biti posebno oprezni", rekao je Kličko.

Kličko je takođe ponovio poziv EU da pomogne Ukrajini da reši krizu.

"EU ima veoma važnu ulogu, mora razgovarati s Putinom. Bilo bi poželjno da EU preuzme ulogu posrednika i pokuša da spreči izlivanje krize u čitav regionu", rekao je Kličko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: