Julija Timošenko na slobodi

Bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko puštena je na slobodu. Ona je izašla iz zatvorske bolnice u Harkovu i ušla u crni džip, javlja BBC.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 22.02.2014.

13:11

Default images

BBC navodi da se Timošenkova uputila ka Trgu Nezavisnosti, poznatijem kao Majdan.

Prethodno je portparolka bivše premijerke objavila vest o puštanju Timošenkove, nakon što je u parlamentu "ubrzana" odluka o oslobađanju, ali je nešto kasnije ipak demantovala samu sebe.

Za tu odluku glasalo je 322 od 331 prisutnog poslanika, navodi agencija UNIAN, a uprkos ranijim najavama, odluka je prošla bez potpisa aktuelnog predsednika Viktora Janukoviča.

Odluka je dočekana aplauzima i skandiranjem "Sloboda za Juliju", navodi RIA Novosti.

Prethodno je Rada u petak usvojila izmene krivičnih zakona kojima se omogućava puštanje na slobodu Timošenkove, koji bi stupio na snagu pošto ga potpiše ukrajinski predsednik Viktor Janukovič.

RIA Novosti navodi da na ovaj način skupština prevazilazi situaciju sa potrebnim potpisom, budući da izmene zakona Janukovič nije potpisao.

Ranije danas za predsednika skupštine izabran je Aleksandar Turčinov, poslanik i funkcioner partije Otadžbina (Batkivščina) kojom od osnivanja rukovodi Timošenkova.

Turčinov je njen zamenik a posle pobede Viktora Juščenka na predsedničkim izborima početkom 2005. godine bio je imenovan za šefa Službe bezbednosti Ukrajine.

Septembra iste godine je napustio taj položaj kada je Timošenkova prestala da bude premijer i bio je šef izbornog štaba Bloka Julije Timošenko.

Usvojena odluka o obnavljanju Ustava iz 2004. i imenovan v.d. ministra policije

U međuvremenu, Vrhovna rada (skupština) Ukrajine usvojila je danas odluku o obnavljanju važenja Ustava iz 2004. godine kojim se, između ostalog, redukuju ovlašćenja predsednika države, javile su ukrajinske i ruske novinske agencije.

Za ovu odluku glasala je većina od 325 od 331 prisutnih poslanika, navodi agencija UNIAN.

Lider poslaničke grupe Otadžbine (Batkivščina) Arsenij Jacenjuk izjavio je da je ova odluka potrebna jer "predsednik Ukrajine (Viktor Janukovič) nije ispunio preuzetu obavezu iz sporazuma i nije potpisao zakon o obnavljanju Ustava iz 2004".

Usvojena je odluka kojom se obnavlja važenje Ustav iz 1996. godine sa izmenama i dopunama koje su unete zakonima 2004, 2011. i 2013. godine, koje se odnose na izmene Ustava, navodi UNIAN.

Ruska agencija RIA Novosti prenosi izjavu danas izabranog predsednika Rade Aleksandra Turčinova da će odluka o Ustavu omogućiti skupštini da formira vladu bez učešća predsedniika.

Vrhovna rada (skupština) Ukrajine imenovala je za vršioca dužnosti ministra unutrašnjih poslova poslanika iz partije Otadžbina (Batkivščina) Arsena Avakova i izglasala nepoverenje glavnom tužiocu Viktoru Pšonki, javile su ukrajinske i ruske novinske agencije. Za imenovanje Avakova glasalo je 275 od 324 registrovanih poslanika, navodi agencija UNIAN.

Prema rečima danas izabranog predsednika Rade Aleksandra Turčinova, ovo imenovanje odnosi se na period do formiranja buduće koalicione vlade.

Lider partije Sloboda Oleg Tjagnibok, kako prenosi agencija, saopštio je na sednici parlamenta da se priprema predlog odluke o likvidaciji specijalnog odeljenja MUP "Berkut".

Pripadnici MUP-a ranije danas saopštili su da podržavaju težnju Ukrajinaca ka demokratskim promenama i predložili građanima udruživanje napora radi građenja "zaista nezavisne demokratske pravne evropske države", prenela je ukrajinska agencija Ukrinform.

"U ovom složenom trenutku novije istorije Ukrajine, pripadnici organa unutrašnjih poslova ukazuju da služe isključivo ukrajinskom narodu i u potpunosti deli težnju građana ka što bržim promenama", navedeno je u saopštenju objavljenom na internet stranici MUP-a, u kom se izražava žaljenje zbog žrtava koje su poginule tokom protesta.

Agencije, istovremeno, prenose da je Rada sa 247 poslaničkih glasova za i nijednim protiv izrazila nepoverenje glavnom tužiocu Ukrajine.

Predsedavajući Turčinov je rekao da "Pšonka sada više nema pravo da obavlja dužnost glavnog tužioca, tim pre, što već nekoliko dana nije bio na radnom mestu", preneo je Itar-Tas s.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: