Kijevu poslušnost otkazale 3 regije

Lokalne vlasti u Zakarpatskoj oblasti odlučile su glasanjem da je taj deo Ukrajine "oslobođen od Janukovičeve vlasti", javlja agencija UNIAN, prenosi BBC.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.02.2014.

14:53

Default images

BBC prenosi i da je takođe zapadna Ivano-Frankivska oblast izglasala nepoverenje predsedniku Janukoviču i proglasila ga "nelegitimnim državnim vrhom".

Novinarka BBC-ja Irena Taranjuk takođe je navela da su državne vlasti "izgubile kontrolu" nad zapadom zemlje, koji je inače većinski naklonjen proevropskoj opoziciji.

Juče je agencija UNIAN izvestila da je u zapadnom ukrajinskom gradu Lavovu proglašena "narodna vlast", nakon što su radikalni demonstranti zauzeli zgrade lokalnih vlasti, policijsku stanicu i jednu vojnu kasarnu.

"Lokalni demonstranti ne samo da su zauzeli zgrade lokalnih vlasti, već su i spalili sedište lokalnih bezbednosnih službi", rekla je Irena Taranjuk u programu BBC-ja. Kako navodi agencija, današnjem zasedanju u Zakarpatskoj oblasti prisustvovalo je "više od sto ljudi iz različitih rejona".

"U skladu sa ovom odlukom, u ekstremno teškoj situaciji, predstavnici lokalnih vlasti i javnost Zakarpatske oblasti odgovorno saopštava da će biti u stanju da nezavisno snabdeva i izdržava region i da poštuje demokratske slobode", navodi zaključke sastanka ova agencija.

Zahtevano je i da se "odmah povuče policija sa Trga Majdan, da se obustavi upotreba sile nad civilima i da ukrajinski parlament, kao jedino legitimno telo koje ova oblast priznaje, u skladu sa Ustavom formira vladu nacionalnog jedinstva".

Zakarpatska oblast, čiji je glavni grad Užgorod, nalazi se na samom zapadu zemlje i graniči se sa Mađarskom, Slovačkom, Rumunijom i Poljskom.

Ranije danas su se pojavili oprečni izveštaji o situaciji na železnicama u Ukrajini.

Pojedini mediji su tvrdili da demonstranti sa zapada stižu u Kijev, a drugi da su pojačane linije kako bi oni koji podržavaju vlasti došli u prestonicu zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: