Đinđić: poslednji trenutak za razgovore o Kosovu

Izvor: Beta

Nedelja, 19.01.2003.

14:19

Default images

Predsednik Vlade Srbije Zoran Đinđić ponovo je u nedelju ocenio da je poslednji trenutak da počnu razgovori o državnom statusu Kosova, odbacujući tako ocene međunarodne javnosti da je za tako nešto još preuranjeno. "Ne smatram da je preuranjeno ili ishitreno upozoravati na to neprihvatljivo stanje i zahtevati odlučnu aktivnost u pravcu zaštite prava države Srbije. Naprotiv, poslednji je trenutak da se otvoreno razgovara o statusnim pitanjima, jer se ona očigledno prećutno rešavaju i iza leđa nadležnih međunarodnih i domaćih institucija", naveo je Đinđić u pisanoj izjavi.

U pisanoj izjavi Đinđić je ocenio da "međunarodna zajednica jedno govori, a drugo radi". "Nema nikakve sumnje da je danas, kao i u prethodne tri i po godine, Kosovo de facto nezavisna država. Za sve to vreme država Srbija nema nikakvu mogućnost da utiče na bilo koji apsket života na Kosovu i Metohiji. Sistematski se eliminiše bilo kakva veza Srbije i Kosova i Metohije, od zakonodavstva, carinskog i poreskog sistema, do raspolaganja državnom imovinom i međunarodnog predstavljanja", podvlači Đinđić. "Srbija niti sprovodi bilo kakve nadležnosti ili prava na Kosovu i Metohiji, niti je takvo što predviđeno u budućnosti. To su činjenice i one su neprihvatljive za Srbiju i suprotne su sa zvaničnim međunarodnim dokumentima", naveo je Đinđić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: