Đinđić: pravo je vreme za pokretanje pitanja statusa Kosova

Izvor: B92

Četvrtak, 16.01.2003.

17:41

Default images

Premijer Srbije Zoran Đinđić izjavio je u četvrtak da je sada "pravo vreme" da se pokrene pitanje statusa Kosova, ocenjući da na tom području "nastaje jedna nezavisna država". Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, Đinđić je rekao da država ima strategiju za Kosovo, da je "prošlo vreme čekanja", jer Kosovo "polako prerasta u državu" i da Srbija traži da je Evropska unija uzme u zaštitu. "Mi imamo strategiju, o tome nema spora. Prva stavka u toj strategiji je da tražimo za Srbe da budu priznati kao konstitutivni element poretka na Kosovu i Metohiji sa pravima koja su kolektivna", rekao je Đinđić.

On je rekao da je u prve dve godine preovladalo mišljenje da treba sačekati i da nije trenutak da se to pitanje pokrene, ali da je njegov stav da je prošlo vreme čekanja. "Na Kosovu i Metohiji nastaje jedna nezavisna država i dešavaju se procesi koji pretvaraju Kosovo i Metohiju de fakto u državu koja jednog trenutka biti de jure priznata jednog trenutka. Za dve godine će mnogo teže osporiti taj proces, nego danas. Zbog toga tražim da danas počne da se raspravlja o finalnom statusu Kosova, jer je danas mnogo teže reći biće nezavisno nego za dve godine", rekao je Đinđić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: