Šta je uzrok zastarevanja slučajeva

Okončanje postupka protiv bivšeg direktora Savezne uprave carine Mihalja Kertesa zbog zastarelosti samo je jedno u nizu na isti način završenih suđenja.

Izvor: B92

Utorak, 11.02.2014.

16:37

Default images

Eksperti kažu da se time šalje veoma loša poruka i da je važno da se svi sporni slučajevi preispitaju.

Marko Milošević, Jezdimir Vasiljević, vladika Pahomije... To su samo neki od optuženih za različita krivilčna dela čiji su slučajevi pred sudom jednostavno - zastareli.

Poslednji u nizu onih koji su iz suda, iz istog razloga išetali kao slobodni ljudi jeste bivši šef carine Mihalj Kertes, optužen za iznošenje novca na Kipar po na nalogu Slobodana Miloševića i nezakonito uplaćivanje novca od carine na račune pojedinaca i preduzeća.

Šta je uzrok zastarevanja slučajeva koji izazivaju veliku pažnju javnosti, za pravne stručnjake, nije jednostavno pitanje.

"Vrlo često je tu medijski napad da je to uvek korumpirano, dešava se i da nema znanja, ali se dešava da se i pod određenim političkim pritiscima neki predmet sudi sporije ili da duže stoji u nekom sudu, a dešava se i da, kao u slučaju Marka Miloševića, gde se mogla doneti presuda, na osnovu izostanka - nije doneta nikakva presuda“, kaže Božo Prelević iz Lige eksperata.

Drugi, opet, postavljaju pitanje zašto nije bilo redovnog nadzora nad predmetima od velikog značaja za javnost, već se sada najavljuje vanredni - kada je šteta napravljena.

"Veoma je zanimljivo da se zastarevanja vraća u javnost kao razlog za završetak suđenja. To je loša poruka koja se šalje građanima da je u našem pravosuđu još moguće vršiti krivična dela ili navodna krivična dela, a da se ceo postiupak završava zastarelošću bez presude“, kaže Milan Antonijević iz Jukoma.

A u Srbiji su sada i eksperti Evropske komisije koji treba da sačine izveštaj o stanju u pravosuđu. Poručuju da Srbiju očekuju bolne, ali neophodne reforme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: