Stepinca proglašavaju za sveca

Vatikan je zvanično potvrdio da će kardinal Alojzije Stepinac uskoro biti proglašen za sveca, pišu Večernje novosti.

Izvor: B92

Utorak, 11.02.2014.

08:31

Default images

Na misi u rimskoj crkvi svetog Jeronima kardinal Angelo Amato, prefekt Kongregacije za proglašavanje svetih, najavio je da će papa Franjo proglasiti Stepinca svetim, na osnovu nalaze lekarske komisije koja je potvrdila čudesna ozdravljenja od strane Stepinca.

Kardinal Amato održao je misu na godišnjicu smrti Alojzija Stepinca, koji je umro u Krašiću pre 54 godine.

Očekuje se da će sam papa Franjo veoma brzo javno da objavi datum kada će proglasiti Stepinca svetim, ali pre toga i kardinalski zbor treba da se složi sa dokumentacijom koju je prikupila vatikanska Kongregacija.

Očekuje se da će proglašenje Alojzija Stepinca svetim biti do kraja ove godine. I papa Jovan Pavle II biće proglašem svetim 27. aprila u Rimu, gde se očekuje dolazak nekoliko miliona vernika iz celog sveta.

Šta je sporno u vezi Stepinca

Papa Benedikt XVI je u junu 2011. u Zagrebu rekao da se bivši zagrebački nadvbiskup Alojzije Stepinac zahvaljujući hrišćanskoj savesti odupirao totalitarizmu, a u vreme nacizma branio Jevreje i pravoslavce.

Zbog tih reči o Stepincu na račun pape stigle su brojne kritike u stranim medijima. Američka agencija AP navela je da je "Stepinac podržavao ustaše čija je okrutnost bila tako ekstremna da su uspeli da šokiraju i nacističke gazde".

"Papa je u pravu kada proklinje zločinačke ustaške vojne snage, ali nije u pravu kada odaje priznanje jednom od njihovih zagovarača", citirao je AP Elana Steniberga iz Američkog udruženja žrtava holokausta.

Austrijska novinska agencija APA i švajcarski mediji podsetili su, povodom posete pape Hrvatskoj, na masovna ubistva ustaškog režima tokom Drugog svetskog rata, posebno navodeći ulogu zapovednika Ante Pavelića, koji je vladao, kako ističu mediji, uz asistenciju Vatikana. Tako APA podsetila da je Pavelić, nakon Drugog svetskog rata, pobegao zahvaljujući pomoći Vatikana.

APA naglašava da se dokazi o sumnjivoj ulozi Stepinca mogu naći u dokumentaciji iz Drugog svetskog rata - i to ne iz arhive kasnijih komunističkih vlasti, već iz nemačkih i italijanskih arhiva - i dodaje da je bilo i franjevaca u ustaškim uniformama koji su zapovedali logorima srmti, kao u slučaju Miroslava Filipovića iz Jasenovca, koji je svojeručno ubijao.

APA je podsetila i da je "Enciklopedija Britanika" navela da je stravičnost masakra nad Srbima nadmašila samo masovno uništenje poljskih Jevreja u nacističkoj Nemačkoj. Vatikan je, kako ističe APA, bio detaljno informisan o događanjima u Hrvatskoj, a tokom vladavine ustaša uništeno je oko 300 pravoslavnih crkava, a 128 sveštenika zlostavljano i ubijeno.

I britanski javni servis BBC naveo je u svom izveštaju iz Zagreba da je papa posetio grob “kontroverznog kardinala iz Drugog svetskog rata”.

Takođe, Stepinca su jugoslovenske vlasti osudile da je sarađivao sa ustašama i Ante Pavelićem. Za njega se takođe pretpostavljalo da je znao za dešavanja u logoru Jasenovac, i pokrštavanje nekoliko hiljada Srba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: