Mediji u BiH: Nova Husinska buna

Posle sukoba policije i demonstranata na protestima u Tuzli, situacija je od sinoć mirna. Za danas su najavljeni protesti u brojnim gradovima BiH.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 07.02.2014.

08:58

Default images

Pripadnici policije raspoređeni su oko zgrade vlade Tuzlanskog kantona nakon što su demonstranti rasterani uz upotrebu suzavca.

Istovremeno, mediji u BiH pišu da protest radnika podseća na pravi narodni ustanak, koji je potpuno opravdan.

Elektronski i štampani mediji u BiH takođe ističu da su oni rezultat teškog socijalnog i privrednog stanja u zemlji koje predugo traje. "Počela je nova Husinska buna", jedan je od naslova koje je objavilo sarajevsko "Oslobođenje", aludirajući na pobunu rudara s područja Tuzle 1920, kada su se zbog smanjenja nadnica sukobili s tadašnjom kraljevskom žandarmerijom pri čemu je ubijeno sedam rudara. Nazivajući aktuelna zbivanja u Tuzli i uvodom u "bosansko proleće", list ističe da podrška demonstrantima stiže i iz drugih delova zemlje.

"Dnevni avaz" donosi veliki naslov "Pobuna građana", a za izgrede krivicu svaljuje uglavnom na vladu Tuzlanskog kantona i njenog predsednika Seada Čauševića koji je u četvrtak uveče poručio da ni on ni njegova vlada neće dati ostavku uprkos zahtevima protestanata. Komentator toga lista Čauševića i ministre optužuje za kukavičluk, jer se nisu suočili sa zahtevima građana.

"Avaz", takođe, insistira na odgovornosti policije zbog navodne prekomerne upotrebe sile.

Podsetimo, nakon jučerašnjih portesta u Tuzli, prvi sprat zgrade tuzlanskog kantona je uništen, a pojedini demonstranti su pljačkali radnje na području Slatine. U službu Hitne pomoći u Tuzli primljena su 102 teško povređena policajca i 28 građana s lakšim povredama od suzavca.

U Tuzlanskom kantonu u petak neće biti nastave u osnovnim i srednjim školama, a studentima Univerziteta u Tuzli odloženi su ispiti. P

Protesti u Tuzli počeli su u sredu, uz učešće nezadovoljnih radnika propalih privatizovanih firmi, nezaposlene omladine i članova boračkih organizacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: