Kanada:Prate i putnike na aerodromu

Tajni dokument Snoudena pokazao da je kanadska agencija iskoristila informaciju sa internet servisa na kanadskom aerodromu da bi pratila bežične uređaje putnika

Izvor: B92

Petak, 31.01.2014.

23:57

Default images

Prema ovom izveštaju, kanadska bezbednosna služba za praćenje komunikacija, koristila je informaciju iz aerodromskog Wi-Fi sistema tokom dve nedelje.

Za sada nije objavljeno o kojem je aerodromu reč, preneo je AP.

Agencija je na ovaj način mogla da prati putnike najmanje nedelju dana, i dok se nalaze na drugim lokacijama širom Kanade, na kojima postoji Wi-Fi sistem.

Do dokumenta, datiranog 12. maja 2012. je došlo Udruženje kanadskih emitera i postavilo ga na svoj veb sajt.

Prema njemu, agencija je pratila podatke o lokacijama i telefonskim brojevima odlaznih i dolaznih poziva, ali ne i njihov sadržaj.

Agencija je najverovatnije prikupljala prvenstveno podatke stranih obaveštajnih službi, presrećući razgovore i internet saobraćaj.

Ovakvu aktivnost zakonom je zabranjeno sprovoditi na Kanađanima, bez sudske dozvole.

Portparolka Agencije Lori Salivan, rekla je da nijedan Kanađanin niti strani putnik nije bio praćen ni prisluškivan i da nikakve informacije nisu prikupljene ni upotrebljene.

Ona je dodala da dokument predstavlaj tehničku prezentaciju između specijalista za matematičke modele, koji se svakodnevno koriste da se otkriju potencijalne pretnje od stranih terorista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: