Uvesti civilno društvo u pregovore

Branko Ružić sastao se s predstavnicima Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta (EESK), tela koje predstavlja civilno društvo na nivou EU.

Izvor: B92

Petak, 31.01.2014.

17:54

Default images

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije koja je u tehničkom mandatu, izvestilac EESK za Srbiju Jonut Sibian čestitao je srpskim vlastima na otvaranju pregovora o pristupanju EU.

"Da bi proces pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji bio uspešan, civilno društvo u Srbiji mora biti informisano i uključeno u ovaj izazovan proces od samog početka. Zajednički konsultativni odbor civilnog društva EU i Srbije, koji uskoro počinje rad i koji će okupljati članove EESK i predstavnike civilnog društva Srbije, imaće veoma važnu ulogu u ovom procesu", istakao je Sibian.

Ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije u tehničkoj vladi je pozdravio nedavno usvojeno mišljenje EESK o "Ulozi civilnog društva u odnosima EU-Republika Srbija" i istakao da su preporuke konstruktivne i korisne za Srbiju i društvo uopšte.

Tokom sastanka Ružić je naglasio da će pružiti priliku predstavnicima civilnog društva da imenuju svog predstavnika za učešće u Zajedničkom konsultativnom odboru (ZKO).

On je dodao i da srpski članovi ZKO treba da obuhvate istaknute predstavnike organizacija civilnih društava (OCD) koji mogu da doprinesu boljem razumevanju procesa pristupanja EU u društvu Srbije i doprinesu legitimitetu tog procesa.

Obe strane su se saglasile da prvi sastanak Zajedničkog konsultativnog odbora civilnog društva EU i Republike Srbije treba da bude održan nakon završetka parlamentarnih izbora u Srbiji, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: