DJINDJIC U BRISELU

Izvor: B92

Utorak, 20.06.2000.

17:04

Default images
Nemacke fondacije Konrad Adenauer i Fridrih Ebert u svom Evropskom uredu u Briselu u utorak su ugostile predsednika srpske Demokratske stranke i koordinatora Saveza za promene Zorana Djindjica koji se s novinarima sastao govoreci na temu Perspektive mira na Balkanu. “Srbija je jos uvek u 19. veku”, zapoceo je svoje obracanje Zoran Djindjic na pocetku svoje trodnevne posete Briselu tokom koje ce se sastati sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom, predsednikom Evropske komisije Romanom Prodijem i koordinatorom Pakta stabilnosti za Jugoistocnu Evropu Bodom Hombahom. “Stanje u Srbiji je vrlo slozeno, a medju glavnim problemima su trenutni status Kosova i Crne Gore”, istakao je Djindjic, dodavsi da se ne smeju zaboraviti Vojvodina i Sandzak. Lider srpske opozicije novinarima je predstavio cilj opozicije u Srbiji: “Zelimo da budemo generacija koja je uspela izgraditi miran Balkan i integrisala ga u Evropu”. Novinare je najvise interesovalo kako srpska opozicija misli da ukloni Milosevica s vlasti. Djindjicev odgovor je bilo protivpitanje: “Kako ukloniti Milosevica ne koristeci se silom i kako srusiti nedemokratsko vodstvo demokratskim putem?” Na pitanje da li ce opozicija, ako pobedi na izborima, Slobodana Milosevica izruciti Tribunalu u Hagu, Djindjic je rekao: “Jednostavno reci da cemo Milosevica poslati u Hag, nece olaksati nasu situaciju”. Djindjic se na kraju zalozio za prekid izolacije Srbije i njezinog stanovnistva uz istovremeno poostravanje pritiska na jugoslovensko i srpsko vodstvo. Posebna zelja Zorana Djindjica je da mladi strucnjaci iz Srbije i Jugoslavije vec sada dobiju priliku da se upoznaju sa evropskim institucijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: