Kličko: Velika pobeda opozicije

Ukrajinski premijer ponudio ostavku, a nedugo zatim ukrajinski parlament, na vanrednom zasedanju, povukao je sporni antidemonstrantski zakon.

Izvor: B92

Utorak, 28.01.2014.

08:32

Default images

Najpre je iz pres službe ukrajinskog premijera Mikole Azarova saopšteno da je premijer lično zamolio predsednika Vikotra Janukoviča da prihvati njegovu ostavku radi "političkog kompromisa i mirnog rešenja sukoba u zemlji". Prema rečima Azarova, stanje nastalo u zemlji ugrožava ekonomski i socijalni razvoj Ukrajine i nosi sa sobom pretnju čitavom ukrajinskom društvu.

"Vlada je tokom sukoba činila sve radi mirnog rešavanja sukoba. Radili smo i radimo sve da ne dozvolimo da dođe do krvoprolića, eskalacije nasilja i narušavanja prava građana. Vlada je obezbedila funkcionisanje privrede i sistema socijalne zaštite u ekstremnim uslovima. Ipak, zaoštrenost stanja i opasnost od sukoba zbog naših građana, zbog sudbine Ukrajine zahtevaju dodatne odgovarajuće korake", primetio je Azarov.

On je poručio da je "najvažnije sačuvati jedinstvo i celovitost Ukrajine i da je to daleko važnije od ličnih planova i ambicija".

Nedugo nakon odluke Azarova, usledila je vanredna sednica ukrajinskog parlamenta, na kojoj je ukinuto devet od ukupno 12 kontroverznih zakona, koji su ograničavali prava građana na protest i koji su još više razbesneli pristalice ukrajinske opozicije. Ukidanje tih zakona, podsetimo, jedan je od glavnih zahteva opozicionih lidera. Ukidanje zakona odobrio je 361 poslanik, dok je 226 njih smatralo da zakoni treba da ostanu.

Ukrajinski predsednik Viktor Januković prihvatio je danas ostavku premijera Mikole Azarova, ali i zatražio od njega da vrši tu dužnost do obrazovanja nove vlade. U saopštenju na sajtu Janukoviča se ne navodi kada se očekuje obrazovanje nove vlade.

Lider opozicione partije UDAR Vitalij Kličko ocenio je da je ostavka Azarova samo "korak ka pobedi". "Već nekoliko meseci govorimo da je ono što se zbiva na ulicama takođe rezultat politike aktuelne vlade. Ovo nije pobeda, ali je korak ka pobedi", rekao je Kličko, a preneo AFP.

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič je ponudio lideru najveće opozicione partije Otadžbina (Batkivščina) Arseniju Jacenjuju mesto premijera, a Kličku mesto vicepremijera za humanitarna pitanja, što su obojica odbila.

Američki potpredsednik Džo Bajden pozvao je u ponedeljak predsednika Ukrajine Janukoviča i upozorio ga da bi "uvođenje vanrednog stanja ili donošenje drugih oštrih bezbednosnih mera dodatno rasplamsalo situaciju i zatvorilo vrata mirnom rešenju".

Janukovič je pristao juče, posle razgovora sa opozicijom, da ukine stroge zakone kojima se zabranjuju protesti, dok će set zakona na koje opozicija nema primedbe poslanici danas na vanrednom zasedanju ponovo potvrditi.

Janukovič je voljan i da pusti iz pritvora veliki broj demonstranata, ali samo pod uslovom da se okupirane zgrade (ministarstava i opštinskih vlasti) oslobode i da se uklone barikade.

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas će otputovati u Brisel na samit EU i Rusije, u trenutku jakih tenzija koje potresaju Ukrajinu, koja se našla u najvećem političkom zastoju od sticanja nezavisnosti 1991. godine.

Zbog međunarodne zabrinutosti za Ukrajinu, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton treba da doputuje u Kijev posle samita EU i Rusije, kako bi pomogla u razrešenju krize.

Velika briga je i to šta će se dogoditi sa 15 milijardi dolara paketa pomoći koje je Rusija dala Ukrajini ako se dogodi radikalan politički preokret u Kijevu, navela je agencija AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: