Irak : Poginulo 50 pobunjenika

U vazdušnim napadima vladinih snaga na iračku pokrajinu Al Anbar juče je poginulo 50 pobunjenika, saopštilo je večeras iračko ministarstvo odbrane.

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.01.2014.

21:31

Default images

Među ubijenim bilo je nekoliko stranih boraca iz arapskih zemalja, a uništena je i velika količina municije, saopštilo je ministarstvo.

Pokrajina Al Anbar na zapadu Iraka, zahvaćena je sukobima već nekoliko nedelja, podsetio je AFP.

Jučerašnji napadi su najnovija operacija režimskih snaga protiv sunitskih pobunjenika koji su preuzeli kontrolu nekoliko urbanih delova Al Anbara.

Čitave četvrti Ramadija, glavnog grada pokrajine, kao i u celini susedni grad Faludžu, 60 kilometara zapadno od Bagdada, zauzeli su pobunjenici, posle sukoba koji su počeli prošlog meseca u ta dva grada.

Diplomate, među njima i generalni sekretar UN Ban Ki Mun, pozvali su iračke vlasti da rade na nacionalnom pomirenju, budući da su pobunjenici ohrabreni nezadovoljstvom sunitske manjine koja se oseća diskriminisanom od vlade u kojoj dominiraju šiiti.

Vlasti pokušavaju da preuzmu kontrolu nad Ramadijem i Faludžom, oslanjajući se istovremeno na snage bezbednosti i provladine plemenske milicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: