Bilt: Važan dan za celu Evropu

Evropski zvaničnici čestitaju Srbiji početak pregovora o članstvu u EU. Švedski šef diplomatije Karl Bilt poručio da je ovo važan dan za celu Evropu.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 21.01.2014.

11:07

Default images

"Danas konačno počinju pregovori Srbije o članstvu u EU. To je važan dan za celu Evropu", naveo je Bilt na svom profilu na Tviteru.

I predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc čestitao je Srbiji na otvaranju pristupnih pregovora sa Evropskom unijom. "Ovo je važan dan za Srbiju, EU i Zapadni Balkan", naveo je Šulc na Tviteru.

U Briselu je danas održana prva međuvladina konferencija kojom su formalno otvoreni pregovori o članstvu Srbije u EU, a nakon toga i konferencija za novinare, na kojoj su govorili Venizelos, premijer Srbije, prvi potpredsednik vlade i Štefan File. Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je danas da prva međuvladina konferencija, kojom Srbija otpočinje pregovore o pristupanju EU, predstavlja veliki uspeh i početak jednog potpuno novog poglavlja u odnosima naše zemlje i Unije.

"Pohvaljujem Srbiju za njene reformske napore i napredak koji je postigla tokom proteklih godina", rekao je Barozo, koji se danas u Briselu sastao sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, uoči početka prve međuvladine konferencije EU i Srbije.

"Građani Srbije imaju snažne evropske težnje i mi ćemo nastaviti da podržavamo Srbiju u daljem postizanju napretka, korak po korak, na njenom evropskim putu", saopštio je Barozo, kako je navedeno na sajtu EK.

On je pozdravio hrabre i konstantne napore koje je srpska vlada ulagala proteklih meseci radi normalizacije odnosa sa Kosovom pre i posle istorijskog Briselskog sporazuma, koji je postignut u aprilu prošle godine.

Barozo je, takođe, ukazao na izazove koji Srbiju čekaju na putu ka EU u ključnom oblastima vladavine zakona, uključujući reformu sudstva, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, reformu javne administracije, nezavisnost ključnih institucija, slobodu medija, borbu protiv diskriminacije i zaštitu manjina, navodi se u saopštenju. Ministar spoljnih poslova Grčke, koja predsedava Evropskoj uniji u prvoj polovini 2014, Evangelos Venizelos izjavio je u Briselu da je početak pregovora o pristupanju EU istorijski dan za Srbiju. Venizelos je, povodom današnjeg početka pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, naveo da je to prekretnica u odnosima Srbije i EU.

"Čestitam narodu Srbije i najbolje želje za našu zajednicku evropsku sudbinu", poručio je Venizelos na konferenciji za novinare u Briselu.

Kratku čestitku je preko Tvitera uputila i Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton. Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport ocenio je da se u "istorijskom procesu mirnog ujedinjavanja evropskog kontinenta otvara novo poglavlje".

Davenport je to napisao u uvodniku brošure "Pregovaračka poglavlja -35 koraka ka Evropskoj uniji", koju je objavio Informacioni centar Evropske unije (EUIC) povodom održavanja prve međuvladine konferencije EU-Srbija, čime su počeli pregovori o članstvu Srbije u EU.

"Sada se u istorijskom procesu mirnog ujedinjavanja evropskog kontinenta otvara novo poglavlje. Stabilna, moderna, demokratska i napredna Srbija u Evropskoj uniji cilj je koji treba da nas sve ujedini", napisao je Devenport i precizirao da ti pregovori "određuju kako i kada će Srbija usvojiti pravne tekovine Evropske unije (acquis communautaire) kako bi mogla da se pridruži Evropskoj uniji".

"Nadam se da će vam ova brošura pomoći da se snađete u 'svetu' pregovora i pravnih tekovina Evropske unije, koji će od sada za građane Srbije biti od velike važnosti", napisao je šef Delegacije EU u Srbiji. "Pregovori su zahtevni i pravedni. Srbija će biti u mogućnosti da pokaže svoju posvećenost našim zajedničkim vrednostima, politikama i standardima, kao i vladavini zakona i poštovanju jednakosti i osnovnih prava", dodao je Davenport.

On je istakao da će EU i njene države članice nastaviti da pružaju finansijsku pomoć kako bi pomogle Srbiji da se pripremi za preuzimanje i efikasno sprovođenje obaveza koje sa sobom nosi punopravno članstvo. "Pred svima nama je puno posla. Računam na podršku srpskih vlasti, građana i civilnog društva da sve svoje snage ulože u neophodne promene i reforme, i na taj način učine uspešnim evropski projekat Srbije", zaključio je Davenport. Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozdravio je, u saopštenju, održavanje prve međuvladine konferencije EU i Srbije i ocenio da je ta konferencija od istorijskog značaja ne samo za Srbiju, već i za čitav region.

"Smatram da pregovori o članstvu predstavljaju odličnu vest za građane Srbije, kao i za perspektivu ekonomskog opravka zemlje", saopštio je Kacin.

Beograd se okreće konkretnim reformama koje će obezbediti uvođenje vladavine prava i jačanje ekonomskih potencijala zemlje kako bi srpske kompanije mogle da se takmiče na jedinstvenom tržištu EU, konstatovao je on.

Kacin je napomenuo da je od velike važnosti razumevanje političke elite da cilj Srbije ne predstavlja puko članstvo u EU, već reforme koje uz njega dolaze.

"Uveren sam da će pregovarački tim predvođen Tanjom Miščević uraditi odličan posao, ali glavni posao leži u Srbiji i reformama koje tamo treba sprovesti", istakao je Kacin. Kao najveća zemlja Zapadnog Balkana, Srbija postaje i lider evropskih integracija u regionu, zaključio je izvestilac EP za Srbiju.

Potpredsednik vlade i ministar za spoljne i evropske poslove Slovačke Miroslav Lajčak izjavio je da mu je drago što su početi pristupni pregovori sa Srbijom. "To je sjajna vest i podsticaj za region da nastavi sa reformama i deluje konstruktivno", napisao je Lajčak na svom Tviter nalogu i zaključio da će ''to doneti korist svima".

Italijanska ambasada u Beogradu takođe je pozdravila početak pregovora EU-Srbija i ocenila da je to uspeh za sve građane Srbije. Početak pregovora EU-Srbija je, kako je ocenila ambasada, "uspeh i za Italiju, koja je podržala prirodne evropske težnje Srbije". "Ta podrška se nastavlja, posebno u oblasti unutrašnjih reformi i regionalne saradnje, imajući u vidu i to da Italija u julu preuzima kormilo Evropske unije", ističe ambasada. Povodom zvaničnog otpočinjanja pristupnih pregovora Srbije sa EU i objavljivanja pregovaračkog okvira danas u Briselu, slovački poslanik Evropskog parlamenta Eduard Kukan čestitao je Srbiji i ocenio da je ovo istorijski dan za našu zemlju i za proces proširenja.

"Danas, posle mnogo napora, otvaramo novo poglavlje u odnosima sa Srbijom. To donosi nove izazove, ali sam ubeđen da je Srbija spremna da se sa njima suoči", saopštio je Kukan, koji je i šef Delegacije EP za odnose sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom.

"Pre samo par godina, i sami smi prošli kroz taj proces i znam da je u ovoj fazi ohrabrenje dobrodošlo kako se ne bi izgubio vredan zamajac", rekao je Kukan, koji je bio ministar spoljnih poslova Slovačke od 1998. do 2006. godine.

Izrazivši punu podršku Srbiji u integracionim naporima, on je poželeo srpskoj vladi sve najbolje i izrazio nadu da ona neće gubiti vreme, da će brzo napredovati u procesu skrininga i da će ići ka otvaranju poglavlja na jesen ove godine.

"Srećno, Srbijo, i radujemo se daljim naprecima na vašem putu ka EU u 2014. godini!", saopštio je Kukan. Poslanik Slobodarske partije Austrije (FPO) u Evropskom parlamentu Andreas Melcer pozdravio je danas početak pristupnih pregovora EU sa Srbijom i pozvao Brisel da "konačno uzme u obzir legitimne srpske interese", posebno kada je reč o Kosovu.

"S jedne strane Srbija je, za razliku od islamske Turske, kulturno istorijski deo Evrope, a s druge strane to je ključna zemlja za bezbednost i stabilnost na Balkanu. Takođe je Beograd je poslednjih godina preduzeo zapažene reforme, koje moraju biti nastavljene“, istakao je on u saopštenju.

Uz to on je zatražio da Brisel, tokom pristupnog procesa, za koji tvrdi da će sigurno dugo trajati, konačno uzme u obzir legitimne srpske interese.

"To važi pre svega za Kosovo, koje je za srpski narod od velikog značaja. Ne sme se od Beograda tražiti da prizna Kosovo“, poručio je Melcer.

On je takođe istakao da se mora obezbediti zaštita Srbima i njihovom kulturnom nasleđu na Kosovu.

To, kako je objasnio, podrazumeva da se Srbima na severu Kosova ne sme više negirati pravo na nacionalno samoopredeljenje.

"Jedno je jasno, a to je da je iluzija multietničkog Kosova odavno nestala kao balon od sapunice“, zaključio je Melcer. Mađarska će učiniti sve da pomogne Srbiji na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji, rekla je danas mađarska državna sekretarka za EU poslove nakon prve međuvladine konferencije Srbije i EU, čime je označen početak pristupnih pregovora na političkom nivou.

"Preneo sam premijeru Srbije Ivici Dačiću da mi pozdravljamo dolazak našeg suseda za pregovarački sto", rekla je Eniko Đeri novinarima u Briselu.

Početak pregovora sa Srbijom predstavlja prekretnicu u odnosima između Zapadnog Balkana i Evropske unije, dodala je ona, prenela je agencija MTI.

Mađarska je uvek jasno stavljala do znanja da želi da njeni susedi postanu članice iste zajednice kojoj se Mađarska pridružila pre skoro deset godina, rekla je Eniko Đeri. Vlada Rumunije pozdravlja zvanično otvaranje pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji i "srdačno čestita zvaničnicima Srbije ovaj značajni korak u odnosu sa EU".

"Ovaj trenutak predstavlja priznanje napora zvaničnika iz Beograda i celog srpskog društva", piše u saopštenju rumunske vlade i dodaje da je Rumunija uverena da će proces pregovaranja o pristupanju Srbije EU biti uspešan.

Vlada Rumunije ponavlja i ovom prilikom "poruku o jasnoj podršci evropske perspektive za Srbiju i za proces proširenja Evropske unije zemljama iz susedstva".

Bukurešt konstantno već godinama podržava evropski put Srbije, nezavisno od toga ko je na vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: