Ovaj dan nismo dobili,već zaslužili

"Dobar dan, dobro došli. Ovo je istorijski dan za Srbiju i EU", rekao Štefan File na srpskom jeziku. I Dačić i Vučić ponovili plan da Srbija bude u EU do 2020.

Izvor: B92

Utorak, 21.01.2014.

10:29

Default images

Nakon Međuvladine konferencije, kojom je i zvanično Srbija počela pregovore o članstvu u EU, u Briselu je održana zajednička konferencija za novinare, na kojoj su govorili ministar spoljnih poslova Grčke, Štefan File, evropski komesar za proširenje, premijer Srbije Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

"Upravo smo otvorili pregovore sa Srbijom", saopštio je danas u Briselu Evangelos Venizelos, potpredsednik vlade i šef diplomatije Grčke, predsedavajuće EU novinarima, dodavši da je predstavljen pregovarački okvir EU za Srbiju koji je uzeo u obzir iskustva prethodnih procesa proširenja, ali i specifičnosti Srbije.
Foto: Beta/AP
"Ovo je svedočanstvo posvećenosti Srbije evropskim ciljevima i ispunjavanja potrebnih uslova", istakao je on i dodao: "Ovo je važan dan za odnose sa Srbijom, važan trenutak za nas". Prema njegovim rečima, prva međuvladina konferencija predstavlja prekretnicu u odnosima između Srbije i EU. "Cilj je da Srbija u potpunosti prihvati stavove EU. Ovo je novi pristup i potrebno je iskustvo da bi se pregovaralo o pravosuđu, o ljudskim pravima", rekao je Venizelos.

Cilj je, dodao je, i da se potvrdi dalji napredak i dalje učešće Srbije u poboljšanju odnosa sa Kosovom i dodao da će proces pregovaranja omogućiti da obe strane nastave svoj evropski put, a da se pri tome ne blokiraju. On je zahvalio svima koji su učestvovali u dosadašnjem procesu, kao i onima koji su izradili okvir za pregovore, i poželeo je našoj zemlji svaki uspeh u procesima koji je čekaju.

"Imam puno poverenje u sposobnost Srbije da pregovore završi brzo i uspešno i da se priključi EU kao njena punopravna članica", istakao je i poručio: "Uveravam vas da Srbija uvek može da računa na našu snažnu podršku".
Foto: Beta/AP
Konstatujući da je ovo sjajan dan za regionalnu perspektivu prema EU, Venizelos je zaključio da je evroatlantska perspektiva Zapadnog Balkana strateška opcija Unije za ovu godinu. Potpredsednik vlade i šef diplomatije Grčke uputio je čestitke narodu Srbije i, kako je istakao, najbolje želje za našu zajedničku evropsku istorijsku sudbinu.

Nakon ministra spoljnih poslova Grčke, na konferenciji je govorio evropski komesar Štefan File, koji je svoje obraćanje započeo na srpskom: "Dobar dan, dobro došli. Ovo je istorijski dan za Srbiju i EU."

Obraćanje je nastavio na engleskom, poručivši da je "ključno za to bila rešenost srpskih vlasti da prihvate reforme tokom godina i hrabar trud prethodnih meseci u cilju normalizacije odnosa sa Prištinom". "Danas smo napravili prvi važan korak na najvišem političkom nivou i počeli smo razgovore o poglavljima koja će slediti", objasnio je evropski komesar.

File je istakao da prva međuvladina konferencija Srbije i EU označava "početak prve ključne faze u našem odnosu sa Srbijom". Prema njegovim rečima, pred Srbijom leže mnogi izazovi, a to podrazumeva da će morati da ostane privržena dijalogu sa Kosovom i dostizanju evropskih standarda.
Foto: Beta/AP
"Beograd će morati da ostane potpuno posvećen normalizaciji odnosa sa Prištinom i da nastavi da primenjuje sve što je dogovoreno", podvukao je File. Srbija će, kako je naveo, morati da završi reforme i uskladi propise sa evropskim pravilima, a u tom smislu su naročito važna poglavlja 23 i 24, koja se tiču sloboda, vladavine prava, pravosuđa.

Uveren da Srbija može da odgovori na ove izazove, File je dodao: "Verujem da će reforme u Srbiji čvrsto postaviti vladavinu zakona i verujem u rešenost srpskog rukovodstva da se ovaj proces privede kraju kako treba".

Takva transformacija je važna za srpsko društvo i ekonomiju, rekao je File, dodajući da ima poverenje da će snažna posvećnost Evropi, uz veliku podršku naroda, omogućiti da Srbija odgovori izazovu briselskih pregovora i da će postaviti primer koji će inspirisati druge zemlje na zapadnom Balkanu.

Upitan kada će početi otvaranje prvih poglavlja i da li će to biti poglavlja 23 i 24, File je rekao da u EU postoji jedinstven stav da ta poglavlja budu prva otvorena i poslednja zatvorena.

On, međutim, kao ni šef grčke diplomatije, nisu precizno odgovorili na pitanje kada bi tačno do toga moglo da dođe. "Fokus tokom 2014. je na pripremama za otvaranje ovih poglavlja", rekao je File.

Dačić: Najvažniji događaj od II svetskog rata

Foto: Beta/AP
Premijer Srbije Ivica Dačić izrazio je zahvalnost zato što je EU pomogla Srbiji da dođe do ovog dana, istakavši tom prilikom udeo visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, koja je, kako je rekao Dačić, bila ključni faktor za dolazak do kompromisa u briselskom dijalogu, ali i Filea, "koji je radio strpljivo svih ovih godina na stvaranju uslova da može da napiše u svom izveštaju da Srbija zaslužuje da dobije status kandidata i otvori pregovore". "Želim jasno da kažem, rizikujući da me neko u Srbiji pogrešno protumači i da kaže da sami sebe hvalimo, ali ovako veliki istorijski dan se ne može prenebregnuti. Mi koji učestvujemo u politici možda možemo da mislimo da je ovo dnevnopolitički događaj. Ali ovo je najvažniji događaj za Srbiju posle Drugog svetskog rata. Ovo je strateški cilj koji određuje naš put kojim naše društvo treba da ide", rekao je Dačić.

"Srbija danas postaje i formalno deo jednog pristupnog procesa zajedničkoj pordici evropskih naroda i zato je ovo istorijski dan. Ova vlada je formirana pre 18 meseci i niste ovo od nas očekivali. Iznenadili smo vas. Bilo nam je lako baš zato što niste ništa očekivali. Ali sada od nas očekujete mnogo, kao i od sledećih vlada", rekao je premijer i dodao:

"Da je neka druga vlast, bilo bi sedam dana proslave. Ali mi moramo da radimo, od sutra počinju skrininzi. Mi ovaj dan nismo dobili, mi smo ga zaslužili, jer smo strpljivo i posvećeno radili."

On je podsetio da je od dolaska na mesto predsednika Vlade u Briselu bio 29 puta, predvodeći razne delegacije, a da se samo sa predsednkom vlade Kosova sastao 20 puta. "I u narednom periodu nastavljamo putem reformi, jer je to naš cilj", dodao je on.
Foto: Beta/AP
Dačić je rekao i da sadašnjoj vlasti nije bilo lako da uđe u ovaj proces, ističući da u Srbiji ima i onih koji smatraju da današnji dan nije toliko važan.

"Ali ja kažem da je ovo dan koji predstavlja kraj jednog teškog početka i dan jednog jednog novog puta, novog početka koji će isto tako biti ispunjen raznim problemima i za koje se trudimo da bude brz i da budemo kvalitetni na njemu", poručio je Dačić.

"Mi smo sebi postavili cilj, da do kraja 2018. institucionalno budemo spremni za ulazak u EU, u smislu da EU oceni da smo spremni, a da u formalnom smislu, 2020. budemo i zaista punopravni član tj. sa novim budžetskim kalendarom EU", dodao je premijer Srbije i naglasio da će se nakon svega građani izjašnjavati o referendumu.
Foto: Beta/AP
"I sve ovo što smo dosad radili radili smo zbog našeg naroda, da bi živeli kao i ostali evrospki narodi. Smatramo da je Srbija pre mnogih istočnoevropskih zemalja bila zapad. Izgubili smo mnogo vremena i to je naš najveći deficit. Budite sigurni da ćemo učiniti sve da vas ubedimo da Srbija treba da uđe u EU", zaključio je Dačić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Dačić je takođe rekao da proces pridruživanja Srbije EU nije pitanje koje se tiče statusa Kosova. "Naša pozicija u vezi sa statusom Kosova se ne menja i nikada nije bila predmet razgovora", podvukao je Dačić i dodao da mu je žao što se danas ništa ne potpisuje, jer bih "onda mogao svoje penkalo da stavi u muzej kao Božidar Đelić".

Dačić je još u šaljivom tonu primetio: "Toliko nas hvale ovde da skoro da nam nije potreban ministar spoljnih poslova".

Vučić: Ispunićemo sve obaveze

Foto: Beta/AP
Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je da je zastava Srbije ispred zgrade EU, pored zastava EU, velika stvar i simbol za našu zemlju, ali i znak da možemo da uradimo ono što su svi evropski narodi učinili.

Srbija zna, kako je rekao, da pred njom nisu laki zadaci, ali da je apsolutno spremna da ispuni svoje obaveze, jer gleda u budućnost.

"Mnoogo toga naš narod neće u potpunosti odobravati, ali mi smo spremni da sve svoje obaveze ispunimo", rekao je Vučić na pres konferenciji. Pred nama je drugačija i bolja budućnost, uveren je Vučić i dodaje:

"Preduzećemo sve potrebne napore da građani žive bolje, mi nismo tako slatkorečivi i šarmantni kao neki drugi, ali pokazali smo ozbiljnost u radu i to je odgovor na poverenje koje nam ukazuje EU, ali i na očekivanje naših građana".

"Ne dodvoravamo se ni vama ni našim građanima i stoga ukazujem da su teški izazovi pred nama, ali ja sam uveren da ćemo završiti pregovore do 2018. godine, a onda će EU morati da oceni da li Srbija zaslužuje da postane punopravna članica", rekao je Vučić, ponavljajući da će Srbija ispuniti sve svoje obaveze, što, kako je rekao, danas vide i ponosni građani Srbije.

Vicepremijer je istakao i da je uveren da ćemo srpsku trobojku nositi s ponosom, na reveru, ali i da će ona biti na centralnom trgu u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

169 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: